ΕΛΛΑΔΑ

Μύρισε άνοιξη ο Φεβρουάριος αλλά… έρχεται βαρυχειμωνιά!

Με ανοιξιάτικες διαθέσεις κάνει ποδαρικό στη χώρα μας ο Φεβρουάριος, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να προσεγγίζουν τους 17 με 18 βαθμούς κελσίου σε αρκετές περιοχές και τους ανέμους να μην προβληματίζουν, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Στο ίδιο καιρικό μοτίβο αναμένεται να κυλήσουν και τα πρώτα 24ωρα της νέας εβδομάδας, με τον υδράργυρο μάλιστα να σημειώνει νέα μικρή άνοδο.

Δεν θα πρέπει όμως να μας ξεγελάσει αυτή η εξέλιξη μιας και σύντομα ο καιρός θα μας οδηγήσει στο άλλο άκρο, πηγαίνοντάς μας στην κυριολεξία στον βαρύ Χειμώνα! Μέσα σε λίγες ώρες η θερμοκρασία θα κάνει βουτιά της τάξης των 12 ή και 15 βαθμών κελσίου, βάζοντας τη χώρα κυριολεκτικά στην κατάψυξη. Αιτία για τα παραπάνω, η μετατόπιση πολικών αερίων μαζών από τα βόρεια της Ευρώπης, νοτιότερα.

Ο αντικυκλώνας που εδώ και ημέρες καλύπτει τα νοτιοδυτικά τμήματα της Ευρώπης και που εκτείνεται μέχρι και την χώρα μας, θα ισχυροποιηθεί και θα κινηθεί βορειότερα, δίνοντας την ευκαιρία στα βαρομετρικά χαμηλά από την βόρεια Ευρώπη να “ξεγλιστρήσουν” στα ανατολικά κράσπεδα αυτού και σε συνδυασμό με την διαφορά πίεσης ή γεωδυναμικών υψών καθ ύψος στην ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί, να οδηγηθούμε σε ισχυρή ροή ψύχους προς μικρότερα γεωγραφικά πλάτη.

Καθώς αυτή η ροή ψύχους θα επηρεάσει νοτιότερες χώρες, θα προκαλέσει μια βίαη σύγκρουση ψυχρών και θερμών αερίων μαζών, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ενός ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού στη θάλασσα της Αδριατικής κατά την διάρκεια της Τρίτης. Το βαρομετρικό χαμηλό καθώς θα μετατοπιστεί νοτιοανατολικότερα θα επιδεινώσει σημαντικά τον καιρό στη χώρα μας από την Τετάρτη και μετά.

Το βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματιστεί, όπως απεικονίζεται στους χάρτες του Xalazi.gr

099

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της επιδείνωσης θα είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, οι ισχυρές βροχές – καταιγίδες (με έμφαση θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές), οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, που πολύ πιθανό να οδηγήσουν και σε απαγορευτικό απόπλου, αλλά και τα χιόνια όχι μόνο στα βουνά μας αλλά ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, ίσως ακόμα και μέσα σε πόλεις!

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό που θα δημιουργηθεί την Τρίτη στην Αδριατική, θα δημιουργήσει από πίσω δευτερεύουσα ύφεση πιθανόν στο κεντρικό – νότιο Ιόνιο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε μέχρι και τις αρχές της άλλης εβδομάδας με βαρύ Χειμωνιάτικο καιρό, όπου ίσως στη βόρεια Ελλάδα να συναντήσουμε ελάχιστες θερμοκρασίες που θα προσεγγίζουν ακόμα και τους -12 με -15 βαθμούς κελσίου, ενώ σε ότι αφορά τα φαινόμενα (βροχές – χιόνια) αυτά φαίνεται να απασχολούν περισσότερο την ανατολική και νότια χώρα.

Είναι δύσκολο ακόμα να σχηματίσουμε σαφή εικόνα των περιοχών που θα επηρεαστούν από χιονοπτώσεις, μιας και δεν έχει ξεκαθαρίσει τόσο η τροχιά όσο και οι περιοχές που θα σχηματιστούν τα βαρομετρικά χαμηλά μιας και μερικές δεκάδες χιλιόμετρα απόκλιση να παρουσιαστεί είτε στη μία είτε στην άλλη παράμετρο, μπορεί να αλλάξουν πολλά στην εξέλιξη του καιρού.

Η σταδιακή επέλαση ψυχρότερων αερίων μαζών όπως απιεκονίζεται στους χάρτες του Xalazi.gr

066

Γι’ αυτό το οποίο είμαστε σχεδόν βέβαιοι, είναι ότι πάμε σε ένα βαρύ χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό, με το πρώτο χτύπημα της κακοκαιρίας (Τετάρτη – Πέμπτη) να αφορά το σύνολο της χώρας μας, με χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα (πεδινές – ημιπεδινές περιοχές) της κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ αν προκύψει και το δεύτερο χτύπημα της κακοκαιρίας, τότε κυρίως θα μιλάμε για περιοχές που βρέχονται από την θάλασσα του Αιγαίου για να φτάσουμε μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο ή και πιο πέρα….

Για το πιο πέρα που αναφέρουμε είναι μία ένδειξη σε μετατόπιση του αντικυκλώνα προς την περιοχή της Ρωσίας και άρα, αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά να εγκλωβιστούν προς την περιοχή της Μαύρης θάλασσας και της Τουρκίας και να αναγκαστούν σε ένα πισωγύρισμα, μεταφέροντας ξανά ψύχος προς τη χώρα μας.

Εάν αυτό επαληθευτεί, τότε η παραπάνω εξέλιξη θα μας οδηγήσει σε βαρύ χειμωνιάτικο σκηνικό για αρκετές ημέρες μέσα στον Φλεβάρη. Το δίνουμε σαν μια πιθανή εξέλιξη που έχει εμφανιστεί στα προγνωστικά μας συστήματα, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μέσα στην εβδομάδα για να δούμε αν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να οδηγηθούμε σε κάτι τέτοιο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στατιστικά όποτε εμφανίζεται τέτοιου είδους ατμοσφαιρική κυκλοφορία στη Γηραιά ήπειρο τον μήνα Φεβρουάριο, η Αττική – Εύβοια είναι από τις περιοχές που δέχονται ισχυρά κύματα χιονοπτώσεων, μιας και οι πολικές αυτές αέριες μάζες συνδυάζονται με αυξημένη υγρασία μέσα από το Αιγαίο. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία έτσι ώστε να θωρακιστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα και γρηγορότερα.

Η μακροπρόθεσμη τάση του καιρού όπως απεικονίζεται στους προγνωστικούς χάρτες του Xalazi.gr

Μαρουσάκης Κλέαρχος

Φυσικός – Μετεωρολόγος

Πηγή:xalazi.gr

Comment here

shares