Η πείνα θερίζει τη Βόρεια Κορέα, πάνω από δέκα εκατομμύρια Βορειοκορεάτες υποφέρουν σύμφωνα με στοιχεία του 2019 από σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, αλλά ο «υπέρτατος ηγέτης» τους, ο Κιμ Γιονγκ Ουν απολαμβάνει ζωή χαρισάμενη.Το κοντράστ -ενδεικτικό της υποκρισίας του ιδιότυπου κομμουνιστικού καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ- δεν θα μπορούσε να είναι εντονότερο: από τη μια ένας λαός που λιμοκτονεί κι από την άλλη ένας ηγέτης με… εκλεπτυσμένο ουρανίσκο και ιδιαίτερη προτίμηση στα εισαγόμενα ντελικατέσεν, τις γαλλικές σαμπάνιες και τα πανάκριβα ποτά.

Τυρί Έμενταλ

Από την εποχή ακόμη που φοιτούσε σε ιδιωτικό σχολείο στην Ελβετία ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέπτυξε μια ιδιαίτερη αδυναμία για το τυρί Έμενταλ με το γλυκό άρωμα, την φρουτώδη επίγευση και την χαρακτηριστική εμφάνιση με τις τρύπες.

Κομμάτια τυριού Έμενταλ σε δίσκο.

Η αγάπη του Κιμ Γιονγκ Ουν για το Έμενταλ γεννήθηκε γεννήθηκε κατά τα φοιτητικά του χρόνια στην Ελβετία / Φωτογραφία: Pixabay

Το καταβροχθίζει μάλιστα σε τέτοιες ποσότητες που αναγκάστηκε να αποσυρθεί το 2014 για κάποιο διάστημα από το προσκήνιο για λόγους υγείας -για ποδάγρα έκαναν λόγο την εποχή εκείνη νοτιοκορεατικά ΜΜΕ- που του προκάλεσαν οι ανθυγιεινές διατροφικές του συνήθειες κι οι κακές του σχέσεις με τη… γυμναστική. Το καθεστώς, μάλιστα, ήθελε την ίδια εκείνη χρονιά να στείλει αξιωματούχους σε μια γαλλική μονάδα τυροκομίας για να μυηθούν στα μυστικά, αίτημα ωστόσο που απορρίφθηκε.

Σούσι

Το σούσι ήταν από τα αγαπημένα εδέσματα της βορειοκορεατικής ελίτ πολύ πριν ανέλθει στην εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά επί των ημερών του καθιερώθηκε.

Σούσι σε πιατέλα.

O προσωπικός σεφ των Κιμ αποκάλυψε ότι ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας λατρεύει το σούσι / Φωτογραφία αρχείου: Flickr

Ο Κέντζι Φουτζιμότο, προσωπικός σεφ του πατέρα του, του Κιμ Γιονγκ Ιλ, σε παλαιότερη συνέντευξή του στη Daily Mail είχε αποκαλύψει ότι ο νεαρός Κιμ, όπως κι ο πατέρας του, λάτρευε τα σούσι Ο-toro (φτιάχνονται με το πιο λιπαρό κομμάτι της κοιλιάς του κυανόπτερου τόνου, κοντά στο κεφάλι, χρώματος χλωμού ροζ), που λιώνουν στο στόμα. Ο Φουτζιμότο είχε πάει στη Βόρεια Κορέα το 1982 για να διδάξει επί ένα χρόνο στους σεφ της Πιονγιάνγκ τα μυστικά του σούσι, αλλά γρήγορα κέρδισε την εκτίμηση του Κιμ Γιονγκ Ιλ κι εξελίχθηκε σε προσωπικό του σεφ. Έφυγε μετά από κάποια χρόνια μετά από προειδοποιήσεις από τις ιαπωνικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά όταν ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας ο Κιμ Γιονγκ Ουν, επέστρεψε στην Πιονγιάνγκ, όπου άνοιξε το 2017 ένα εστιατόριο – άγνωστο αν συχνάζει εκεί ο δικτάτορας, αν και δεν αποκλείεται λόγω της φιλίας τους-.

Σούπα με πτερύγιο καρχαρία

Ο Φουτζιμότο αποκάλυψε ακόμη ότι σ’ ένα ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα το 2012 είχε παραστεί σε μια πλουσιοπάροχη δεξίωση με ντελικατέσεν , όπου ήταν παρών και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, και κυρίαρχη θέση στο μενού, που αποκάλυπτε τις προτιμήσεις του δικτάτορα, είχε η σούπα από πτερύγιο καρχαρία.

Η σούπα με πτερύγιο καρχαρία συγκαταλέγεται στις προτιμήσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Η σούπα με πτερύγιο καρχαρία συγκαταλέγεται στις προτιμήσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν / Φωτογραφία : Wikimedia Commons

Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές πιάτο στην ανατολική Ασία, ιδιαίτερα στην Κίνα και το Βιετνάμ, το οποίο σερβίρεται σε ξεχωριστές περιστάσεις, όπως γάμους και δεξιώσεις, αλλά που έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες επειδή πολλά είδη καρχαρία κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξαιτίας της υπεραλίευσης για το πτερύγιο τους.

Ο Κιμ κι ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζάε Ιν απολαμβάνουν βορεικορεατικό πιάτο με κρύα νουντλς από φαγόπυρο στη συνάντησή τους στα σύνορα των δύο χωρών τον Απρίλιο του 2018.
Ο Κιμ κι ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζάε Ιν απολαμβάνουν βορεικορεατικό πιάτο με κρύα νουντλς από φαγόπυρο στη συνάντησή τους στα σύνορα των δύο χωρών τον Απρίλιο του 2018 / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ

Από το τραπέζι στη συγκεκριμένη δεξίωση, όπου παρέστη ο Φουτζιμότο, δεν έλειπαν και τα φημισμένα κόμπι στέικς, ένα από τα ελιτίστικα breeds μόσχων σιτευτών, που κοστίζει περί τα 300 δολάρια το κιλό!

Βραζιλιάνικος καφές

Και δεν είναι μόνον τα delicatessen στα οποία έχει αδυναμία ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 2016 η Βόρεια Κορέα εισήγαγε βραζιλιάνικο καφέ αξίας άνω των 900.000 δολαρίων για τον «υπέρτατο ηγέτη» και όσους τον περιστοιχίζουν – ποσότητα δωδεκαπλάσια σε σύγκριση με το 2015.

Καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ.

Φωτογραφία αρχείου: Flickr

Ποιο είδος καφέ ακριβώς προτιμά ο Κιμ δεν είναι γνωστό, αλλά ορισμένες από τις ακριβότερες βραζιλιάνικες ποικιλίες, όπως η Fazenda Santa Ines στοιχίζουν περί τα 100 δολάρια το κιλό, ενώ άλλες μπορεί να φθάσουν και τα 1.000!

Ρωσική βότκα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αρέσκεται επίσης να βρέχει το λαρύγγι του με μπόλικο, άριστης ποιότητας, αλκοόλ. Εισάγει μάλιστα τακτικά για προσωπική του χρήση τόσα ποτά, όσα αποκλείεται να πιουν οι περισσότεροι άνθρωποι σ’ ολόκληρη τη ζωή τους. Φέτος π.χ. οι Αρχές στο λιμάνι του Ρότερνταμ της Ολλανδίας κατέσχεσαν 90.000 φιάλες ρωσικής βότκας, που προορίζονταν, όπως πιστεύεται, για την Πιονγιάνγκ, κρυμμένες κάτω από την άτρακτο ενός αεροσκάφους. Το φορτίο θα είχε παραλήπτη τον Κιμ και τους στρατιωτικούς επιτελείς του, αλλά αν και δεν έφθασε ποτέ στη Βόρεια Κορέα, πολλά άλλα καταλήγουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο απομονωμένο διεθνώς κράτος.

Σαμπάνια Cristal

Αλλά πέρα από τα «σκληρά» ποτά ο Κιμ έχει ακόρεστη δίψα και για σαμπάνια, όπως όλοι οι δικτάτορες που σέβονται τους εαυτούς τους.

Ποτήρια με σαμπάνια.

Ο Κιμ φέρεται να πίνει συνήθως έως και δύο μπουκάλια σαμπάνια / Φωτογραφία αρχείου: Pixabay

Κι όχι όποια νά ‘ναι, αλλά -όπως αποκάλυψε και πάλι ο Φουτζιμότο-, «η αγαπημένη του είναι η Cristal, συνήθως πίνει δυο μπουκάλια [στην καθισιά]», πράγμα που εξηγεί εν μέρει και την διαρκώς αυξανόμενη περιφέρεια της μέσης του. H περίφημη αυτή σαμπάνια δημιουργήθηκε τo 1876 κατά παραγγελία του τσάρου Αλέξανδρου II της Ρωσίας από τον οίκο Louis Roederer και παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα κορυφαία status-symbols της παγκόσμιας αγοράς με το μπουκάλι να στοιχίζει συνήθως πολύ πάνω από 200 ευρώ.

Κονιάκ Hennessy

Όταν είχε τα ηνία της εξουσίας ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, η Βόρεια Κορέα ξόδευε περίπου ένα εκατ. δολάρια ετησίως για τις εισαγωγές του φημισμένου γαλλικού κονιάκ Hennesy – μια φιάλη του οποίου στοιχίζει στη χώρα περισσότερα απ’ όσα βγάζει ο μέσος Βορειοκορεάτης ολόκληρο το χρόνο.

Ποτήρι με κονιάκ.
O Κιμ βρέχει συχνά το λαρύγγι του με γαλλικό κονιάκ / Φωτογραφία αρχείου: Pixabay

Ο πατέρας Κιμ είχε μεγάλη αδυναμία στο εν λόγω κονιάκ, εθεάθη μάλιστα πολλές φορές σε συνόδους κορυφής και συναντήσεις με ξένους ηγέτες να το απολαμβάνει και φαίνεται ότι το πάθος του μοιράζεται και ο γιος του, που λέγεται ότι ήταν μεθυσμένος όταν διέταξε την εκτέλεση δύο στενών συνεργατών του το 2013. Πόσο κονιάκ Hennesy καταναλώνει τη μέρα ο Κιμ Γιονγκ Ουν καθημερινά παραμένει άγνωστο, αλλά αν υπολογίσουμε από τα ποσά που δαπανά το καθεστώς για τις εισαγωγές του, τότε θα πρέπει να φθάνουν χιλιάδες φιάλες ετησίως για τον ίδιο και τον περίγυρό του στην Πιονγιάνγκ.

Κρασιά Μπορντώ

Ένας ηγέτης που έχει τέτοια ακριβά γούστα στα ποτά, δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από κρασιά Bordeaux για να συνοδεύει τα γεύματά του.

Σερβίρισμα κόκκινου κρασιού.
Ο Κιμ είχε κομπάσει κάποτε ότι ήπιε διάκε μπουκάλια κρασί Μπορντώ σε μια νύχτα / Φωτογραφία αρχείου: flickr

Σύμφωνα με τον Κέντζι Φουτζιμότο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν του είπε κάποτε ότι ένα βράδυ είχε πιει δέκα φιάλες Μπορντώ – ισχυρισμός που όσο νά ‘ναι δεν γίνεται εύκολα πιστευτός, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από τα χείλη ενός ανθρώπου που επιμένει ότι άρχισε να οδηγεί αυτοκίνητο στην ηλικία των τριών… Τώρα ποια ακριβώς κρασιά Μπορντώ προτιμά, δεν διευκρίνισε ο Ιάπωνες σεφ, αλλά είναι μάλλον απίθανο να διαλέγει τα φθηνότερα της κατηγορίας.

Κρασί με… φίδι

Στα κελάρια του, όμως, ο Κιμ δεν έχει μόνον εκλεκτά γαλλικά κρασιά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής ταμπλόιντ Metro ο Βορειοκορεάτης ηγέτης πίνει τακτικά «κρασί με φίδι», ένα από τα παλαιότερα αλκοολούχα ποτά στην Ασία, που θεωρείται λίαν αφροδισιακό.

Το κρασί με φίδι παρασκευάζεται κυρίως στο Βιετνάμ.
Το κρασί με φίδι παρασκευάζεται κυρίως στο Βιετνάμ / Φωτογραφία: Wikimedia

Μέσα σε κάθε φιάλη με κρασί από ρύζι τοποθετείται μια νεκρή κόμπρα, διάφορες ρίζες, καρποί και βότανα και ακολουθεί η ζύμωση για αρκετούς μήνες. Το ποτό είναι ακίνδυνο, αφού το δηλητήριο των φιδιών είναι πρωτεϊνούχο και ως εκ τούτου αδρανοποιείται από τα αποτελέσματα της μετουσίωσης της αιθανόλης, ενώ θεωρείται ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, από θεραπεία πόνων στην πλάτη, μέχρι ρευματισμών, οσφυαλγίας και άλλων προβλημάτων υγείας. Η προτίμηση του Κιμ Γιονγκ Ουν στο συγκεκριμένο ποτό οφείλεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην επιθυμία του να αποκτήσει ένα δεύτερο παιδί με τη γυναίκα του.

Πηγή: iefimerida.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours