Να υπάρξει προετοιμασία για «κάτι πολύ χειρότερο στο μέλλον» προειδοποιεί ο ΠΟΥ με αφορμή την πανδημία της Covid-19, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,7 εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε έναν χρόνο και έχει μολύνει πολλά εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η πανδημία, παρά την σοβαρότητά της, είναι, όπως δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν,  υπεύθυνος του Οργανισμού για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, «ένα σήμα συναγερμού».

Στην τελευταία, για το 2020, συνέντευξη επισήμανε πως «αυτή η πανδημία ήταν πολύ σκληρή. Εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλον τον κόσμο και έπληξε κάθε γωνιά του πλανήτη, όμως δεν είναι κατ’ ανάγκη η χειρότερη» και αν και παραδέχτηκε ότι ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται πολύ εύκολα και σκοτώνει ανθρώπους,  σημείωσε πως «το ποσοστό θνησιμότητας είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες ασθένειες».

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως ο κόσμος θα πρέπει «να προετοιμαστεί στο μέλλον για κάτι που θα είναι ίσως ακόμη χειρότερο».

Από την πλευρά του ο Μπρους Έιλγουορντ εκτίμησε ότι παρά τα επιστημονικά επιτεύγματα στον αγώνα κατά της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου σε χρόνο-ρεκόρ, ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μελλοντικές πανδημίες.

Και κατέληξε λέγοντας πως «Βρισκόμαστε στο δεύτερο και το τρίτο κύμα του ιού αυτού και ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι και ικανοί να τα διαχειριστούμε» προσθέτοντας πως «Μολονότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, δεν είμαστε παντελώς έτοιμοι για τη σημερινή πανδημία και, ακόμα λιγότερο, για την επόμενη».

Πηγή:ert.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours