Ποιες χώρες παρέχουν δωρεάν προστατευτικές μάσκες στους πολίτες τους

Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς λόγος για τις μάσκες, για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και αναθεωρήθηκαν, αλλά και για το πόσο θα κοστίσει σε κάθε νοικοκυριό η καθημερινή υποχρεωτική (και σωστή) χρήση μάσκας. Παρ’ όλ’ αυτά, από σήμερα η μάσκα είναι μια πραγματικότητα στην καθημερινότητά μας, ενώ ακόμη και η περιορισμένη υποχρεωτική χρήση της (ΜΜΜ, ασανσέρ και δομές υγείας), δεν σημαίνει ότι πολλοί από εμάς δεν θα ακολουθήσουν την ισχυρή σύσταση για χρήση της σε όλες τις μετακινήσεις και συναλλαγές μας.

Αν και παρουσιάζεται ως αμφιλεγόμενη, η μάσκα είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους προστασίας κι είναι πολλές οι χώρες όπου εφαρμόζεται χωρίς ενδοιασμούς από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα, σε αρκετές από αυτές, με προεξάρχουσα τη γείτονα Τουρκία, οι μάσκες παρέχονται δωρεάν στους πολίτες για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρήση τους, αλλά και να μειωθούν οι μετακινήσεις προς αναζήτησή τους.

Τουρκία

Από τις αρχές του περασμένου μήνα, η κυβέρνηση στέλνει ένα πακέτο με 5 μάσκες την εβδομάδα σε κάθε πολίτη που κάνει αίτηση μέσα από τη σχετική ιστοσελίδα. Παράλληλα, τα φαρμακεία προμηθεύονται μάσκες που παρασκευάζονται στη χώρα και τις παρέχουν δωρεάν στους πολίτες. Η Τουρκία έχει ανακοινώσει πως μπορεί να παράγει 12 εκατομμύρια μάσκες την ημέρα. Παρότι τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουν χαλαρώσει, στην Τουρκία οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Ισπανία

Η κυβέρνηση αποφάσισε τη διανομή δωρεάν μασκών για τους πολίτες που μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου η χρήση είναι υποχρεωτική. Η διανομή γίνεται από τις αστυνομικές αρχές. 7 εκατομμύρια μάσκες δόθηκαν σε δήμους και περιφέρειες και 1,5 εκατομμύριο μάσκες σε οργανισμούς κοινωνικής πρόνοιας, όπως ο Ερυθρός Σταυρός για να τις διανείμουν από την πλευρά τους.

Γαλλία

Παρέχονται δωρεάν μάσκες προς τους ευπαθείς πολίτες στις μεγάλες πόλεις. Στις 20 Απριλίου η δημοτική αρχή του Παρισίου ανακοίνωσε πως θα παρέχει 2,2 εκατομμύρια. επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες στους κατοίκους μαζί με υγειονομικά kit. Η χρήση μάσκας στην πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες και στους δημόσιους χώρους. Στη Λιόν και στη Νίκαια γίνεται παροχή επαναχρησιμοποιούμενων μασκών προς όλους τους κατοίκους.

Ιταλία

Στη Λομβαρδία, η περιφέρεια παρέχει δωρεάν μάσκες μέσω των φαρμακείων από τις 28 Απριλίου. Στην Τοσκάνη, όπου η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους είναι υποχρεωτική, η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα γίνει διανομή 10 εκατομμυρίων μασκών προς το κοινό με χρηματοδότηση της περιφέρειας. Ανάλογο μέτρο εφαρμόζει και η περιφέρεια της Λιγυρίας.

Βέλγιο

Η κυβέρνηση άλλαξε το φόρο στα είδη υγειονομικής προστασίας από 21% σε 6%. Η περιφέρεια του Etterbeek προχώρησε σε δωρεάν διανομή μασκών προς τους κατοίκους, ενώ στις Βρυξέλλες γίνεται δωρεάν διανομή προς όλους τους κατοίκους άνω των 65 ετών.

ΗΠΑ – Νέα Υόρκη

Κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο προχώρησε σε δωρεάν διανομή μασκών προς τους πολίτες. Η αρχή έγινε το περασμένο Σάββατο με 100.000 μάσκες. Στη Νέα Υόρκη η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Ιαπωνία

Η κυβέρνηση στέλνει υφασμάτινες μάσκες στους πολίτες με το ταχυδρομείο για να ενθαρρύνει τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους. Συγκεκριμένα, από τις 17 Απριλίου στέλνει 2 υφασμάτινες μάσκες σε κάθε σπίτι.

Μαλαισία

Η εξαγωγή ιατρικού υλικού απαγορεύτηκε από τις 17 Μαρτίου και μετά για να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες. Τον Απρίλιο η κυβέρνηση άρχισε τη διανομή 24 εκατομμυρίων μασκών, τέσσερις για κάθε νοικοκυριό, ενώ η συμβουλή προς τους κατοίκους ήταν να τις χρησιμοποιούν μόνο αν έχουν συμπτώματα.

Περού

Από τις 7 Απριλίου η κυβέρνηση άρχισε τη δωρεάν διανομή μασκών προς τους πολίτες, αφού πρώτα επέβαλλε την υποχρεωτική χρήση της σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Νότια Κορέα

Η κυβέρνηση αγόρασε το 80% της εθνικής παραγωγής μασκών από 130 εταιρείες παραγωγής, στις αρχές Μαρτίου. Έκτοτε, η διανομή γίνεται σε φαρμακεία, νοσοκομεία και φορείς υγείας, σε πολύ μειωμένη τιμή. Και σε αυτή τη χώρα η χρήση μάσκας ήταν διαδεδομένη πριν την πανδημία, ενώ πολλοί πολίτες φορούν αυτοσχέδιες. Δωρεάν διανομή μασκών γίνεται ακόμη προς όλους όσους επισκέπτονται τη χώρα απ’ το εξωτερικό.

Χονγκ Κονγκ

Η κυβέρνηση παρέχει επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες δωρεάν στους 7 εκατομμύρια πολίτες.

Σιγκαπούρη

Η κυβέρνηση παρέχει δωρεάν επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες σε όλους τους πολίτες της.

Λουξεμβούργο

Γίνεται δωρεάν διανομή μασκών από τις 17 Απριλίου με τη βοήθεια του στρατού, αλλά και ταχυδρομικώς. Οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί που εδρεύουν στο Λουξεμβούργο παρέλαβαν, επίσης, μάσκες για τους υπαλλήλους τους, περισσότερες από 16.000 σε αριθμό. Το να φοράει κανείς μάσκα ή κάποια άλλη προστασία στο στόμα του είναι υποχρεωτικό στο Λουξεμβούργο σε όλα τα μέρη όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας στο πλαίσιο της μάχης κατά της νόσου Covid-19.

Πηγή: news247.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours