O Phil May των Pretty Things, ένας από τους πολύ καλούς τραγουδιστές που ξεχώρισαν στο ισχυρό βρετανικό κύμα του rhythm’n’blues στη δεκαετία του 60 για τις άγριες εμφανίσεις του γκρουπ και την ανάλογη σκηνική του παρουσία, πέθανε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο νοσοκομείο Queen Elizabeth, στο Νόρφολκ της Αγγλίας, σε ηλικία 75 ετών, μετά από επιπλοκές που παρουσίασε ύστερα από χειρουργική επέμβαση.

του Γιάννης Αλεξίου

Το γνήσιο τέκνο του βρετανικού r’n’b που γιγαντώθηκε μαζί του περί τα μέσα των 60s είχε υποβληθεί σε επέμβαση ισχίου μετά από πτώση από το ποδήλατό του, όπως ανέφερε το μάνατζμεντ των Pretty Things, σε μια περίοδο που θα κυκλοφορούσαν ένα καινούργιο άλμπουμ.

Pretty Things

Η σκηνική του παρουσία έχει επηρεάσει σημαντικούς μουσικούς όπως οι David Bowie, Bob Dylan, Aerosmith, Ramones, Sex Pistols, White Stripes, Kasabian, Lightning Seeds και πολλούς ακόμη.
THE PRETTY THINGS – LIVE – Don’t Bring Me Down – London 1966

Οι Pretty Things είχαν ένα ξεχωριστό blues ήχο και γνώρισαν επιτυχία με τα κομμάτια τους “Rosalyn”, “Honey I Need” και “Don’t Bring Me Down”, οποίο έφθασε στην κορυφή του τοπ-10 του single – chart του Ηνωμένου Βασιλείου. Γι αυτό όμως που θα μείνουν περισσότερο στην ιστορία είναι ο δίσκος τους “SF Sorrow” που κυκλοφόρησε το 1968 και ήταν μία από τις πρώτες rock όπερες, αν όχι η πρώτη – ήταν μια επιρροή και ενθάρρυνση για το Tommy του Pete Townsend – και από τα πρώτα concept άλμπουμ της rock που ξεχώρισαν για τον λυρισμό του. Ένα άλμπουμ που γράφτηκε υπό την επήρεια παραισθησιογόνων μέσα στην ατμόσφαιρα της εποχής και θεωρείται κλασικό σήμερα, ενώ έχει επανεκδοθεί αρκετές φορές.
The Pretty Things – S.F. Sorrow [Full Album HQ+]

Ο Phil May γεννήθηκε στο Ντάρτφορντ του Κεντ της Αγγλίας στις 9 Νοεμβρίου 1944 και ήταν συνιδρυτής των Pretty Things με τον Dick Taylor, τον πρώτο ιστορικό μπασίστα των Rolling Stones, στο Sidcup Art College, το φθινόπωρο του 1963. Η επιλογή τους όμως να παίξουν rhythm’n’blues βασισμένο στον Bo Diddley με τον γνωστό ρυθμό του που τον καταδίκασε να είναι η σκιά των Rolling Stones που ήταν το μεγάλο όνομα της r’n’b βρετανικής σκηνής και είχαν παρόμοιο ρεπερτόριο στο ξεκίνημά τους.

Pretty Things SB 65 1

Με τον Taylor σε ρόλο πρώτου κιθαρίστα στους Pretty Things, τον May τραγουδιστή και αρμονίστα, τον Brian Pendelton ρυθμική κιθάρα, τον John Stax μπάσο και φυσαρμόνικα επίσης και ντράμερ τον Viv Prince υπέγραψαν αμέσως συμβόλαιο στην Fontana την στιγμή που έκρηξη του R’n’B συγκλόνιζε τη Βρετανία κάνοντας τις τρεις προαναφερθείσες επιτυχίες στο ξεκίνημά τους. Ωστόσο δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν το δικό τους ρεπερτόριο έως την στιγμή που με ανανεωμένη σύνθεση ο May και ο Taylor συνέθεσαν το βιογραφικό του S.F Sorrow που βγήκε στην Harvest. Μετά την κυκλοφορία αποχωρεί από τους Pretty Things o Dick Taylor και ηχογραφούν το θαυμάσιο και πολύ προσεγμένο δίσκο του “Parachute” το 1969 που όμως ήταν εμπορική αποτυχία. Το συγκρότημα απογοητευμένο διαλύθηκε και ξαναέσμιξε το 1972.

You Don’t Love Me (You Don’t Care) – The Pretty Things, Blokker, April 1965

Πηγή:ogdoo.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours