Πέθανε ο McCoy Tyner, ένας τιτάνας της τζαζ (vid)

O θάνατος του McCoy Tyner, σε ηλικία 81 ετών, γνωστού ως μία από τις πιο σημαντικότερες προσωπικότητες στην τζαζ, ανακοινώθηκε στη σελίδα του στο Facebook.

«Ο McCoy ήταν ένας εμπνευσμένος μουσικός που αφιέρωσε τη ζωή του στην τέχνη, την οικογένειά του και την πνευματικότητα του”, αναφέρει η δήλωση. “Η μουσική και κληρονομιά του McCoy Tyner θα συνεχίσει να εμπνέει τους οπαδούς και το μελλοντικό ταλέντο για τις επόμενες γενιές».

McCoy Tyner – Walk Spirit, Talk Spirit

https://youtu.be/EnQJsrUYb8Q

Ο Tyner γεννήθηκε το 1938 και άρχισε να σπουδάζει το πιάνο σε ηλικία 13 ετών. Συμμετείχε στο κουαρτέτο John Coltrane το 1960. «Πήγαμε πολύ καλά», δήλωσε αργότερα ο Tyner για τη σχέση του με τον Coltrane. «Είχαμε ένα καλό συναίσθημα ο ένας για τον άλλο, εννοιολογικά όσον αφορά τη μουσική. Ήξερα ότι εκεί έπρεπε να είμαι. Ήμουν πραγματικά ανήσυχος και ενθουσιασμένος γι ‘αυτό».
McCoy Tyner with John Coltrane                                                                                                                                     
Ήταν 21 ετών τότε όταν έπαιξε στο άλμπουμ ” My Favorite Things” του Coltrane. Η μπάντα περιόδευσε για τα επόμενα χρόνια, ηχογραφώντας περισσότερα άλμπουμ, ενώ ο Tyner εμφανίστηκε και σε άλλα άλμπουμ της Blue Note.

Έφυγε από το συγκρότημα το 1965 και ηχογράφησε πολλά προσωπικά άλμπουμ, αλλά και jazz trio τις επόμενες δεκαετίες, δουλεύοντας με καλλιτέχνες όπως οι Sonny Rollins και Stanley Clarke. Σημαντικός σταθμός ήταν άλμπουμ του “Revelation” το 1989 που έκανε ρεκόρ πωλήσεων στην σόλο πορεία του.
McCoy Tyner1
Οι συνθέσεις του : Passion Dance,Contemplation, Four By Five, Search For Peace, Blues On The Corner είναι μερικές από τις καλύτερες συνθέσεις του για την Blue Note [που ηχογράφησε με το κουαρτέτο του που αποτελούσαν οι Jon Henderson (τενόρο σαξόφωνο), Ron Carter (μπάσο) και Elvin Jones (ντραμς.

Στον Λυκαβηττό

Στην πλούσια πορεία του αξίζει ν’ αναφερθεί η ίδρυση του latin –jazz σχήματος McCoy Tyner & The Latin All Stars προς τα τέλη της δεκαετία του 90. Καρπός της συνεργασίας αυτής ήταν ένα ομώνυμο άλμπουμ στην Telarc το 1999. Στο πολυμελές σχήμα συμμετείχαν σπουδαίοι μουσικοί όπως οι Steve Turre, Arturo Sandoval, Gary Bartz κ.α. και μάλιστα είχαμε την ευκαιρία ν’ απολαύσουμε σε μια εκπληκτική συναυλία στον Λυκαβηττό 15 Ιουλίου του ’98 . Το βράδυ εκείνο οι Latin All Stars του Tyner είχαν σπέσιαλ καλεσμένο τον Steve Windwood ! Ενώ ο Arturo Sandoval πρωτοπαρουσίασε τον περίφημο ήχο των κοχυλιών του!
McCoy Tyner
McCoy Tyner & The Latin All Stars – Afro Blue

Στο tweet της, η Blue Note Records ανέφερε ότι «ένας τιτάνας χάθηκε». Αφιερώματα έρχονται επίσης από το μέλος του ιδρυτικού οργανισμού Red Hot Chili Peppers, Flea, που αναφέρθηκε στον Tyner ως “αναισθησιολόγος πιανίστας”.
Πηγή:ogdoo.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours