Πέθανε η Julie Felix, μία από τις πρώτες folk τραγουδίστριες

Η θρυλική τραγουδίστρια της folk μουσικής Julie Felix, πέθανε στον ύπνο της σε ηλικία 81 ετών, μετά από σύντομη ασθένεια με υψηλό πυρετό, τη νύχτα της 22ης Μαρτίου, στο σπίτι της στο Chorleywood, Hertfordshire της Αγγλίας. Ήταν ένας μύθος που ποτέ δεν θα ξεχαστεί, ένα σύμβολο της χίπικης σκηνής.

του Γιάννης Αλεξίου

Το πιο πρόσφατο μήνυμα στην ιστοσελίδα της Felix αναφέρει ότι αναγκάστηκε να ακυρώσει μια σειρά συναυλιών μετά την έκρηξη του κορονοϊού.

Η Julie Felix ήταν από τους καλλιτέχνες που έπαιξαν στο πρώτο Φεστιβάλ Isle Of Wight και επέστρεψε για να εμφανιστεί εκεί τα επόμενα χρόνια. Τραγούδησε τραγούδια διαμαρτυρίας, επισκέφθηκε τη Μέση Ανατολή ως πρέσβειρα χριστιανικής βοήθειας, προωθούσε εκστρατεία για τους λατινοαμερικάνους πρόσφυγες και ίδρυσε την εκστρατεία εθελοντισμού Guitars Against Land Mines.

Η Felix γεννήθηκε στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας το 1938, αλλά πέρασε μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής της στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου μετακόμισε για πρώτη φορά το 1964. Αργότερα είχε το δικό της show στο BBC, «Once With Felix». Μεταξύ των μουσικών καλεσμένων που εμφανίστηκαν ήταν οι Dusty Springfield, Leonard Cohen με τον οποίο υπήρξε στενή φίλη, Jimmy Page, Kinks και Bee Gees.

Η Felix σε συνέντευξή της στο The Guardian το 2018 ανέφερε: «Ήμουν beatnik, μια πρώιμη χίπισα. Τραγούδησα ένα είδος “στο δρόμο”, εμπνευσμένο από τον Jack Kerouac. Δεν ήμουν τόσο “καθαρή” όσο νόμιζαν. Η Decca (η δισκογραφική της εταιρία) ήθελε να έχω αυτή την εικόνα αλλά δεν την ήθελα – αν και δεν φορούσα ποτέ μακιγιάζ».

Στην ίδια συνέντευξη, η Felix δήλωσε ότι συνελήφθη στο αεροδρόμιο Heathrow το 1968 για κατοχή ναρκωτικών. Μια αναφορά της εποχής έλεγε ότι βρέθηκε στην κατοχή της μαριχουάνα, 216 γραμμάρια περισσότερη από όση οι βρετανοί είχαν τη δυνατότητα να πάρουν στο εξωτερικό. Η Felix βρισκόταν εν κινήσει για τη Γενεύη όταν συνελήφθη.

Το τελευταίο άλμπουμ της Julie Felix, «Rock Me Goddess», κυκλοφόρησε το 2018. Σε μια συνέντευξη του 2016 είπε: «Προσπαθώ να ζήσω τη στιγμή – δεν τραγουδάω νοσταλγικά τα τραγούδια. Όταν τραγουδάς ζωντανά, παίρνεις μεγάλη ενέργεια. Οι άνθρωποι ανοίγουν τις καρδιές τους και αυτό είναι πνευματικό για μένα, ο τρόπος μου να προσεύχομαι».

Η Felix εξακολουθούσε να παίζει σε χώρους σε όλη τη χώρα μέχρι το θάνατό της.

Πηγή:ogdoo.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours