Καταπολέμηση του καρκίνου των ωοθηκών μέσω καλής διατροφής

Τα άρθρα τα οποία προβάλουν την ιστορία της Evita Ramparte ως απόδειξη καταπολέμησης του καρκίνου των ωοθηκών μέσω καλής διατροφής και άσκησης αναπαράγουν ισχυρισμούς περί αποτελεσματικότητας ψευδοεπιστημονικών θεραπειών.

Το είδαμε στα: enallaktikidrasi.com

Η υπόθεση της Evita Ramparte αποτελεί ένα εκ των περιστατικών θαυματουργής ανάκαμψης από μια μορφή καρκίνου χωρίς τη χρήση συμβατικής αγωγής. Πρόκειται για μια ιστορία η οποία κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2010 σε διάφορα blog και σελίδες «εναλλακτικής ιατρικής» με πρακτικά τον ίδιο ισχυρισμό:


Η Evita Rmparte διαγνώστηκε με έναν σοβαρό τύπο καρκίνου των ωοθηκών μετά από επίσκεψη στο γιατρό στον οποίο πήγε διότι αισθανόταν σταθερό πόνο στη περιοχή. Της είπε ότι η χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία και η χειρουργική επέμβαση ήταν οι μόνες επιλογές της για να ανακάμψει αλλά εκείνη δεν πείστηκε. Εξάλλου, είχε ζήσει όλη της τη ζωή μέσα τη μιζέρια καταλήγοντας να είναι παχύσαρκη και δυστυχισμένη.

Αντ’ αυτού, η Evita επέλεξε να επικεντρωθεί στη διατροφή και τον τρόπο ζωής της. Όπως λέει εξάλλου, αυτό ήταν τελικά που την έσωσε από τον καρκίνο. Επισκέφθηκε μια εναλλακτικό γιατρό και ξεκίνησε την περίφημα δίαιτα τύπου Gerson με φυσικούς χυμούς.

Αλλάζοντας ριζικά τη διατροφή της από τις συνηθισμένες επεξεργασμένες τροφές όπως πίτσες, ντόνατς κ.α. σε φρέσκους φυσικούς σπιτικούς χυμούς, άρχισε να συνειδητοποιεί πως είναι να αισθάνεται κανείς υγιής και χαρούμενος.

Η Evita λέει ακόμη πως η κατανάλωση φυσικών χυμών της επέτρεψε να αποβάλλει περί τις 16 πέτρες από τη χοληδόχο κύστη της. Οι πέτρες της χοληδόχου κύστης είναι μάζες από τοξικά υλικά που κατακάθονται στο σώμα σας και πολλές φορές η σύγχρονη ιατρική προτείνει ως μοναδική λύση την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης από το σώμα σας.

Τελικά ο καινούργιος τρόπος ζωής της Evita την οδήγησε να ανακαλύψει μια εντελώς καινούργια οπτική της ζωής γεμάτη ομορφιά την οποία δεν είχε γνωρίσει ποτέ μέχρι τότε. Έχασε πολλά κιλά, η επιδερμίδα της ανανεώθηκε και αισθανόταν πιο καλά από ποτέ. Και φυσικά ο καρκίνος δεν υπήρχε πια!


Σε κανένα εκ των άρθρων που έχουν κυκλοφορήσει για την υπόθεση της κυρίας Ramparte δεν δίνονται λεπτομέρειες για την ασθένεια, κάθε σχετικό άρθρο αναφέρεται σε «σοβαρό τύπο καρκίνου των ωοθηκών». Στην επαγγελματική της ιστοσελίδα αναφέρει πως «γιάτρεψε τον εαυτό της από τον καρκίνο των ωοθηκών το 2000». [πηγή]



Δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση δε ξέρουμε αν ο καρκίνος αντιμετωπίστηκε χειρουργικά ή με συνδυαστική χρήση χειρουργείου και χημειοθεραπείας ενώ δε ξέρουμε επίσης το στάδιο της ασθένειας ή αν έγινε κανονική διάγνωση. Η κυρία Ramparte έγινε γνωστή μέσω αυτού του περιστατικού και έκτοτε έχει χτίσει μια καριέρα γύρω από τις εναλλακτικές θεραπείες και τη «πνευματική καθοδήγηση». Πλέον χαρακτηρίζει τον εαυτό της ως πνευματικό γκουρού και διοργανώνει σεμινάρια επί πληρωμή στα οποία διδάσκει τεχνικές αυτοβελτίωσης.

Όσων αφορά την υπόθεση περί «θεραπείας» του καρκίνου, το σημείο που μπορούμε να εξετάσουμε είναι ο ισχυρισμός ότι μια μορφή καρκίνου των ωοθηκών, ή οποιαδήποτε μορφή καρκίνου, θεραπεύτηκε χωρίς συμβατική αγωγή με εφαρμογή της «τεχνικής Gerson».

Η τεχνική Gerson στηρίζεται στην εικασία ότι «ο καρκίνος» μπορεί να θεραπευτεί μόνο αν «οι τοξίνες» εξαλειφθούν από τον οργανισμό του εκάστοτε ασθενή. Στο πλαίσιο της μεθόδου Gerson προτείνεται, μεταξύ πολλών άλλων, «αποτοξίνωση» με συχνά κλύσματα καφεΐνης και καστορέλαιου, διατροφή με ελάχιστο νάτριο η οποία περιλαμβάνει κατανάλωση τουλάχιστον 3 λίτρων χυμού φρούτων καθημερινά καθώς και ενέσεις με εκχύλισμα από ήπαρ βοοειδών.

Η μέθοδος, στην οποία έχουμε αναφερθεί και σε παλαιότερο άρθρο, δεν αποτελεί αναγνωρισμένη πρακτική και η αποτελεσματικότητα της δεν τεκμηριώνεται από καμία επιστημονική μελέτη.

Το National Cancer Institute εξέτασε τους ισχυρισμούς του Gerson το 1947 και μια επιτροπή η οποία συστάθηκε από ιατρικό σύλλογο της Νέας Υόρκης εξέτασε 86 ασθενείς οι οποίοι εφάρμοσαν τη τεχνική την ίδια χρονιά. Κανένας εκ των δυο φορέων δε βρήκε στοιχεία που να τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. [πηγή]

Μια μελέτη του 1992 ανασκόπησε τους βασικούς ισχυρισμούς και την αποτελεσματικότητα της τεχνική Gerson και κατέληξε στο ότι α) οι επιβλαβείς ουσίες τις οποίες ο Gerson ισχυρίζονταν πως υπήρχαν σε επεξεργασμένες τροφές δεν είχαν βρεθεί από κανένα, β) δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα τακτικά κλύσματα καφεΐνης αποβάλουν αυτές τις επιβλαβείς ουσίες από το ήπαρ ή το λεπτό και παχύ έντερο καρκινοπαθών, όπως είχε ισχυριστεί ο Gerson, γ) δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτές οι ουσίες σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου και δ) δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπάρχει κάποια μορφή θεραπευτικής αντιφλεγμονώδους αντίδρασης η οποία μπορεί να εντοπίσει και να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα. [πηγή]

Μεταξύ του 1980 και του 1986 τουλάχιστον 10 ασθενείς οι οποίοι εφάρμοσαν τη τεχνική του Gerson κατέληξαν στο νοσοκομείο του San Diego με πολύ σοβαρές λοιμώξεις οι οποίες ήταν αποτέλεσμα κατανάλωσης ωμού συκωτιού από βοοειδή. Όλοι οι ασθενείς ήταν καρκινοπαθής, κανένας τους προφανώς δεν είχε την οποιαδήποτε βελτίωση στη κατάσταση του, ένα πέθανε λόγω του καρκίνου εντός μιας βδομάδας μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο και πέντε εξ αυτών κατέληξαν σε κώμα λόγω πολύ χαμηλών επιπέδων νατρίου τα οποία ήταν αποτέλεσμα της συγκεκριμένης διατροφής.

Πλέον οι υποστηρικτές της πρακτικής έχουν προσαρμόσει την αυστηρότητα της διατροφής και έχουν αφαιρέσει τις ακραίες παραμέτρους όπως οι ενέσεις με εκχύλισμα από ήπαρ βοοειδών, ωστόσο η τεχνική παραμένει μη αποδεδειγμένη. Καμία επιστημονική μελέτη ή επίσημο επιστημονικό σώμα δεν έχει τεκμηριώσει την αποτελεσματικότητα της τεχνικής ενώ δεν υπάρχει καμία κλινική μελέτη η οποία να έχει αποδείξει ότι η μέθοδος λειτουργεί σε οποιοδήποτε βαθμό.

Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν μπορούμε να συμπεράνουμε πως η τεχνική Gerson την οποία επικαλούνται όλα τα σχετικά άρθρα που παρουσιάζουν την ιστορία της κυρίας Ramparte ως απόδειξη θεραπείας καρκίνου χωρίς χρήση συμβατικής αγωγής στερείτε πλήρως επιστημονικής τεκμηρίωσης. Εν κατακλείδι λοιπόν ο ισχυρισμός ότι η κυρία Ramparte θεράπευσε μόνη της καρκίνο των ωοθηκών με χρήση της τεχνικής Gerson είναι ψευδής.

Πηγή:ellinikahoaxes.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours