Ιταλία: Άνοιξαν τα βιβλιοπωλεία

Άρχισε η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ιταλία των δεκάδων χιλιάδων νεκρών από τον COVID-19.

Πρώτα άνοιξαν τα βιβλιοπωλεία στη Ρώμη, με την κυβέρνηση πάντως να λέει ότι η επίσημη ημερομηνία άρσης των μέτρων είναι η 4η Μαΐου.

Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων πάντως είναι μία πρώτη προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα και ένα τεστ για το πως θα εξελιχθεί από εδώ και πέρα η μάχη κατά του ιού.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων υποχρεούνται να φορούν μάσκες και γάντια καθώς και να απολυμαίνουν συχνά τον χώρο τους.

Εάν ένα μαγαζί είναι μικρότερο από 40 τετραγωνικά, επιτρέπεται η είσοδος ενός μόνο πελάτη τη φορά.

Όμως δεν είναι όλοι οι πολίτες έτοιμοι να προσαρμοστούν. Γι αυτό και κάποιοι καταστηματάρχες σκαρφίζονται τρόπους για να παραμείνουν ασφαλείς αλλά και να κρατήσουν σε απόσταση τους πελάτες.

«Έρχονται μέσα και μου ζητούν αυτό που θέλουν και εγώ μπορώ να πληρώνομαι από αυτό το μηχάνημα γιατί είναι συνδεδεμένο με το wifi. Το πρόβλημα είναι πως αρκετοί πελάτες μπαίνουν χωρίς κανένα μέσο προστασίας, όπως μάσκες ή γάντια. Οφείλω να προσέχω τον εαυτό μου και τους πελάτες που έρχονται και με δυσκολεύει να πρέπει να τους λέω τα αυτονόητα για την ασφάλειά τους» λέει ένας ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου.

Αυτός ο πελάτης δεν είχε τίποτα να διαβάσει και αποφάσισε να μπει σε ένα βιβλιοπωλείο.

«Θα είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση αλλά το να μπορείς να αγοράσεις και να πιάσεις ένα βιβλίο είναι ανεκτίμητης αξίας» λέει ένας πελάτης.

Κάποιοι λένε πως παρά την αυστηρή καραντίνα, το γεγονός ότι κάποιοι διάβαζαν βιβλία τους βοήθησε να ξεπεράσουν την ψυχολογική πίεση.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Μακροπρόθεσμα δεν έχει νοήμα να αποφεύγουμε τις επαφές ή να μένουμε μόνοι μας μέσα στο σπίτι. Πρέπει να συμβιβαστούμε και να τηρούμε τα μέτρα, πρέπει να αρχίσουμε να ζούμε ξανά» τονίζει μία εργαζόμενη.

Μαζί με τα βιβλιοπωλεία άνοιξαν και τα καταστήματα γραφικής ύλης. Κυρίως βέβαια προμηθεύουν παιχνίδια για τα παιδιά αλλά η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί είναι μεγάλη.

«Δεδομένου ότι έκλεισαν τα σχολεία, έχουμε ελάχιστη δουλειά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είμαστε κλειστά για ενάμιση μήνα, άρα έχουμε μεγάλη ζημιά» λέει ένας ιδιοκτήτης καταστήματος γραφικής ύλης.

Πηγή:gr.euronews.com

About Post Author

+ There are no comments

Add yours