Η Τουρκία απαγόρευσε τις διαφημίσεις σε Twitter, Periscope και Pinterest

Τουρκία επέβαλε την απαγόρευση των διαφημιστικών καταχωρίσεων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Twitter, Periscope και Pinterest. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λόγω της νέας νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία τους στη γειτονική χώρα, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης και υπογράφει η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, η πρώην Αρχή Τηλεπικοινωνιών).

Η νέα νομοθεσία για τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που επικριτές της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλουν πως έχει απώτερο στόχο να φιμωθεί κάθε διαφωνία, προβλέπει ότι οι εταιρείες που λειτουργούν ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης υποχρεούνται να διορίζουν τοπικούς αντιπροσώπους στην Τουρκία. Χθες, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, η Facebook Inc, ακολουθώντας άλλες εταιρείες, έκανε γνωστό ότι θα διορίσει αντιπρόσωπο στη χώρα.

Η πλατφόρμα βίντεο YouTube, η οποία ανήκει στην Google (της Alphabet Inc), ανακοίνωσε πριν από έναν μήνα ότι αποφάσισε να διορίσει αντιπρόσωπο στη χώρα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απαγόρευση των διαφημιστικών καταχωρίσεων στους τρεις ιστότοπους τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα Τρίτη. Η Twitter Inc, η υπηρεσία απευθείας μετάδοσης ήχου και βίντεο Periscope, που ανήκει στην πρώτη, και η εφαρμογή Pinterest, μέσω της οποίας μπορεί κανείς να μοιράζεται φωτογραφίες, δεν έχουν σχολιάσει την απόφαση.

Η νέα νομοθεσία επιτρέπει στις Αρχές να αφαιρούν περιεχόμενο από τις ψηφιακές πλατφόρμες, αντί να αποκλείουν την πρόσβαση σε αυτό, όπως έκαναν στο παρελθόν. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία, καθώς ολοένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στρέφεται στο διαδίκτυο, με δεδομένο τον ασφυκτικό έλεγχο της Άγκυρας στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης.

Τους προηγούμενους μήνες, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε Facebook, YouTube και Twitter επειδή δεν συμμορφώνονταν προς την τουρκική νομοθεσία. Όσες εταιρείες εξακολουθήσουν να μη συμμορφώνονται θα δουν το εύρος ζώνης τους να μειώνεται κατά 90%, πρακτικά την πρόσβαση στις υπηρεσίες τους να κόβεται στην Τουρκία, έχουν διαμηνύσει οι αρχές.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours