Η Ευρώπη «φλέγεται»: Πού «χτύπησε» 42,6 βαθμούς ο υδράργυρος!

Ύστερα από τέσσερις ημέρες πρωτοφανούς καύσωνα, η κεντρική και βόρεια Ευρώπη προσπαθεί να επουλώσει τις «πληγές» της, καθώς σε πολλές χώρες της Γηραίας Ηπείρου τα θερμόμετρα έσπασαν κάθε ρεκόρ, καταγράφοντας θερμοκρασίες ακόμα και πάνω από τους 42 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα, το κύμα καύσωνα αποχαιρετά την Ευρώπη και βάζει… πλώρη για την Ελλάδα, με τη θερμοκρασία να αναμένεται την Κυριακή να αγγίξει σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου!

Η χθεσινή ημέρα ήταν η δυσκολότερη, καθώς τουλάχιστον 30 μετεωρολογικοί σταθμοί σε Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία με ιστορικό μετρήσεων άνω των 70 ετών κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών!

Όπως ήταν φυσικό, πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες τέθηκαν σε συναγερμό, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν και σήμερα σε υψηλά επίπεδα.

Σημειώνεται πως η υψηλότερη θερμοκρασία, που αποτελεί νέο εθνικό ρεκόρ για τη Γερμανία, καταγράφηκε στην πόλη Λίνγκεν, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, όπου το θερμόμετρο άγγιξε τους 42,6 βαθμούς Κελσίου! Το προηγούμενο ρεκόρ των 40,5 βαθμών είχε καταγραφεί μόλις την Τετάρτη (24.7.2019).

Ο δήμαρχος της πόλης, Γκέοργκ Σμιτς, σε μια προσπάθεια να… δροσίσει τους 150 υπαλλήλους του δημαρχείου, κέρασε παγωτά!

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει προβλήματα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, καθώς σε κάποια σημεία του δικτύου της νοτιοδυτικής Γερμανίας οι ράγες έχουν υποστεί αλλοιώσεις από τη ζέστη. Στο Βίρτσμπουργκ της Βαυαρίας οι Αρχές έβαψαν τις γραμμές του τραμ λευκές, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, έτσι αναπτύσσονται θερμοκρασίες κατά επτά – οκτώ βαθμούς χαμηλότερες.

Προβλήματα όμως διαπιστώνονται και στις συγκοινωνίες με τα ποταμόπλοια στη νότια Βαυαρία, όπου, λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων και του καύσωνα, η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει σημαντικά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Γερμανοί θα πάρουν ανάσα δροσιάς από το Σάββατο (27.7.2019).

Στη Γαλλία – και πιο συγκεκριμένα στο Παρίσι – καταρρίφθηκε το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας που κρατούσε από το 1947 (40,4 βαθμοί Κελσίου), καθώς ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 42 βαθμούς και χιλιάδες ήταν αυτοί που κατασκήνωσαν δίπλα στον Πύργο του Άιφελ! Χαρακτηριστικά, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ κάλεσε τους πολίτες «να προσέξουν τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους».

«Κόκκινο» χτύπησε ο υδράργυρος και στη Βρετανία, φθάνοντας στους 36,9 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας (Met Office). Η υψηλότερη σημειώθηκε καταγράφηκε στο αεροδρόμιο «Χίθροου», στο Λονδίνο, πάνω και από τους 36,7 βαθμούς των προηγούμενων ημερών. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται να γίνει εθνικό ρεκόρ ζέστης, που είναι οι 38,5 βαθμοί Κελσίου.

Οι Ολλανδοί είδαν για πρώτη φορά στα χρονικά 40 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το μετεωρολογικό ινστιτούτο της χώρας KNMI. Ο υδράργυρος «καρφώθηκε» στους 40,4 βαθμούς Κελσίου στον νότο, καταρρίπτοντας το παλαιό ρεκόρ των 39,3 βαθμών της Τετάρτης (24.7.2019).

Στο «κόκκινο» οι θερμοκρασίες και στο Βέλγιο, όπου η ζέστη μετρήθηκε 40,6 βαθμοί Κελσίου, εθνικό ρεκόρ, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, IRM.

Η σιδηροδρομική εταιρεία «Thalys» έκλεισε τα εκδοτήρια εισιτηρίων σε όλους τους σταθμούς της έως και σήμερα και ζήτησε από το επιβατικό κοινό να αναβάλει τα ταξίδια του λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε στις υποδομές της το κύμα καύσωνα.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours