Η Airbnb είναι εταιρεία real estate ή διαδικτυακή υπηρεσία; Αυτό καλείται να αποφανθεί το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη 19 του μηνός!   

Κι όλο αυτό, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από πολλά ξενοδοχεία και πόλεις ανά τον κόσμο, καθώς η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Ευρώπης αναμένεται έχει σοβαρές συνέπειες, ειδικότερα σε πόλεις όπως το Παρίσι, το οποίο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, καθώς, η Επιτροπή των Αγώνων που έχει συσταθεί στην «Πόλη του Φωτός», έχει συνάψει συμφωνία εμπορικής προώθησης της Airbnb κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Ο νομοθέτης στη ρύθμιση τέτοιου είδους επιχειρήσεων, πάντως, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς οι γνώμες διίστανται για το αν οι εταιρείες αυτές πρέπει να υπάγονται στο παραδοσιακό και υφιστάμενο σύστημα μίσθωσης ή όχι. Την ίδια ώρα, η Airbnb δέχεται σφοδρές επικρίσεις σε δεκάδες πόλεις, κατηγορούμενη ότι ανεβάζει τα ενοίκια και ότι δημιουργεί έλλειψη στα προς ενοικίαση σπίτια.

Οι ντόπιοι αποκλείονται από τη στέγαση

Η εταιρεία ενεπλάκη σε δίκη, έπειτα από κατηγορίες της Ένωσης Τουρισμού της Γαλλίας, ότι παραβιάζει τη νομοθεσία της χώρας, αλλά το γαλλικό δικαστήριο απευθύνθηκε για συμβουλές στο Δικαστήριο της ΕΕ. Επιπλέον, πριν από μερικές εβδομάδες, δέκα ευρωπαϊκές πόλεις ζήτησαν τη βοήθεια της ΕΕ στη «μάχη» με την Airbnb και άλλες πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Σε κοινή τους επιστολή, υποστήριζαν ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αποκλείει τους ντόπιους από την στέγαση, αλλάζοντας το «πρόσωπο» της γειτονιάς.

Πάντως, σε αντίστοιχη καταγγελία τον περασμένο Απρίλιο, η Airbnb είχε κερδίσει, καθώς η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ ανέφερε πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πάροχος ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ενώ, από τις συνολικά πέντε αντίστοιχες υποθέσεις, μόνο μία ήταν σε βάρος της.

Από την πλευρά της, η Airbnb υποστηρίζει ότι, ο ηλικίας 50 ετών νόμος της Γαλλίας για την ακίνητη περιουσία, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπως αυτή, τη στιγμή που το Reuters θεωρεί πως η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να είναι θετική για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Πηγή:newsbreak.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours