Το Brexit επαναφέρει τις χρεώσεις περιαγωγής (roaming) από τον νέο χρόνο

Στις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν σταδιακά λόγω του Brexit συμπεριλαμβάνεται και μία που επηρεάζει τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη που επιθυμεί να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τον Ιανουάριο του 2021 θα τεθούν ξανά σε εφαρμογή οι χρεώσεις περιαγωγής (roaming) που εξαλείφθηκαν μετά από πολλά χρόνια για τους Ευρωπαίους.

Οι ευρωπαίοι πολίτες όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ, δεν χρειάζεται να καταβάλλουν επιπλέον ποσά για να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο. Αυτό είναι γνωστό ως «περιαγωγή» ή «περιαγωγή σαν στο σπίτι σας». Για τις κλήσεις (σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα), τα γραπτά μηνύματα (SMS) και τις υπηρεσίες δεδομένων ισχύουν οι εγχώριες χρεώσεις, δηλ. οι ίδιες τιμές που ισχύουν για τις κλήσεις, τα μηνύματα και τα δεδομένα στο τόπο κατοικίας του κάθε συνδρομητή.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει επίσης για τις κλήσεις και τα γραπτά μηνύματα που λαμβάνει ο κάποιος ενώ βρίσκετε στο εξωτερικό – δεν χρεώνεστε επιπλέον όταν λαμβάνετε κλήσεις ή μηνύματα κατά την περιαγωγή, ακόμη και αν το πρόσωπο που καλεί χρησιμοποιεί διαφορετικό πάροχο υπηρεσιών.

Κάθε φορά που αλλάζετε χώρα εντός της ΕΕ, θα πρέπει να λαμβάνετε γραπτό μήνυμα από την εταιρεία σας που θα σας ενημερώνει ότι βρίσκεστε υπό καθεστώς περιαγωγής και θα σας υπενθυμίζει την πολιτική εύλογης χρήσης.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε και πάλι τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η τρέχουσα «εγγύηση δωρεάν περιαγωγής κινητών τηλεφώνων» σε ολόκληρη την ΕΕ «θα τελειώσει» την 1η Ιανουαρίου 2021, λόγω του Brexit.

Το μήνυμα που δέχονται πλέον οι συνδρομητές

«Από τις 18 Ιανουαρίου 2021, εάν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας στο εξωτερικό σε οποιονδήποτε από τους προορισμούς περιαγωγής του πακέτου σας για 62 ή περισσότερες ημέρες σε μια περίοδο τεσσάρων μηνών και η χρήση σας σε αυτούς τους προορισμούς είναι μεγαλύτερη από τη χρήση σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα σας στείλουμε προειδοποιητικό email ή κείμενο για να σας ενημερώσουμε πότε συμβαίνει αυτό.

Εάν μετά από 14 ημέρες από εμάς σας στείλουμε ένα προειδοποιητικό μήνυμα, η χρήση της περιαγωγής συνεχίζεται, ενδέχεται να χρεωθείτε με τις ακόλουθες επιπλέον χρεώσεις για να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας στους προορισμούς περιαγωγής χωρίς αποκλεισμούς:

• Κλήσεις: 3,3p το λεπτό (0,04 ευρώ το λεπτό ομιλίας)

• Κείμενα: 1p το καθένα (0,01 ευρώ το μήνυμα)

• Δεδομένα: 3,13 £ για κάθε 1 GB (3,43 ευρώ για κάθε 1 GB)

Αυτές οι τιμές καθορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία»

Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου για άλλη μια φορά μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερες χρεώσεις για τη χρήση του κινητού τους όταν ταξιδεύουν σε όλη την ΕΕ, όπως επίσης και οι πολίτες της ΕΕ που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερα τέλη, εκτός εάν διατηρηθούν υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ των φορέων.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours