Βρετανία: Έκτακτα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της μετάλλαξης του κορονοϊού

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε σε έκτακτη συνάντηση των υπουργών του την Παρασκευή για να συζητήσει πώς να περιοριστεί το νέο στέλεχος του κορονοϊού που μέχρι στιγμής εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Λονδίνο και τη Νοτιοανατολική Αγγλία όπου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 46% από την περασμένη εβδομάδα.

Ένα από τα μέτρα υπό συζήτηση είναι η διακοπή των μετακινήσεων από και προς το Λονδίνο και το Κεντ που αναμένεται να ανακοινωθούν από σήμερα κιόλας, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Telegraph και της Sun.

Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε για την «πραγματικότητα» των αυξανόμενων κρουσμάτων παρότι δεν ακύρωσε τις συναθροίσεις στα σπίτια τα Χριστούγεννα.

Το γενικό lockdown που έχιε ήδη προαναγγελθεί στην Ουαλία και τη Β. Ιρλανδία για τον Ιανουάριο είναι μάλλον αδύνατο να αποφευχθεί και στην Αγγλία, καθώς τα κρούσματα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα σε όλες τις ηλικίες.

Το νούμερο R μεταδοτικότητας του κορονοϊού αυξήθηκε πάνω από το κρίσιμο επίπεδο της μονάδας κάτι που αποτελεί κώδωνα κινδύνου καθώς είναι πιο πιθανή η αύξηση νεκρών από την Covid-19. Ειδικότερα στη νότια και νοτιοανατολική Αγγλία έχει σκαρφαλώσει έως και στο 1,4.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Independent, το Σύστημα Υγείας της Αγγλίας προειδοποίησε ότι εάν οι εισαγωγές κορονοϊού συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό τους, η περιοχή θα στερηθεί έως και 600 κλίνες κρίσιμης νοσηλείας και 1.500 γενικές νοσοκομειακές κλίνες έως τις 5 Ιανουαρίου.

Εντός του Δεκεμβρίου η έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης

Το εμβόλιο της Οξφόρδης αναμένεται να εγκριθεί σε λίγες μέρες από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με την Telegraph.

Πηγές της κυβέρνησης που επικαλείται η εφημερίδα πιστεύουν ότι η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Υγειονομικής Περίθαλψης (MHRA) θα εγκρίνει τα εμβόλια στις 28 ή 29 Δεκεμβρίου μετά την παροχή των τελικών δεδομένων στη ρυθμιστική αρχή την Δευτέρα.

Στη συνέχεια, αναμένεται να ανοίξουν από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ποδοσφαιρικά στάδια και άλλοι χώροι όπως συνεδριακά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, για να επιτρέψουν μαζικούς εμβολιασμούς σε κλίμακα που δεν έχει ξαναδεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την περασμένη εβδομάδα, το NHS ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα εμβολιασμού Covid-19, με εμβόλια σε περίπου 140.000 ηλικιωμένους και εργαζόμενους στην υγεία και τη φροντίδα τις πρώτες επτά ημέρες.

Αυτήν την εβδομάδα ο εμβολιασμός έχει επεκταθεί και διεξάγεται σε περίπου 400 τοπικά ιατρεία, καθώς και 83 νοσοκομεία.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο συνολικός αριθμός Βρετανών που θα λάβουν το εμβόλιο αναμένεται να ξεπεράσει τις 500.000, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να λαμβάνουν το εμβόλιο έως και 200 χιλιάδες άτομα τη μέρα με στόχο να φτάσουν το ένα εκατομμύριο την εβδομάδα τα Χριστούγεννα.

Πηγή: ΕΡΤ

About Post Author

+ There are no comments

Add yours