Έκρυθμη η κατάσταση στις ΗΠΑ: Στρατιωτικό νόμο προωθούν τα δύο κόμματα

Έκρυθμη και επικίνδυνη είναι όπως φαίνεται η κατάσταση στις ΗΠΑ με την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ μεγάλος αριθμός εξεχόντων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, καλεί απεγνωσμένα τον Πρόεδρο Τραμπ να αναπτύξει άμεσα τον στρατό των Η.Π.Α., εν μέσω φόβων ότι τα νοσοκομεία θα “γεμίσουν” από τον αυξανόμενο αριθμό των ασθενούντων, ενώ υποβόσκει και η πρόκληση χάους σε αυτήν την περίπτωση.

“Θα ήθελα να καλέσω τον στρατό τώρα”, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του και συνέχισε: “έχουν την ικανότητα να ελέγχουν την κατάσταση η οποία πιθανόν να δημιουργηθεί στα νοσοκομεία. Επίσης έχουν την ικανότητα να χτίσουν νοσοκομείο 500 κλινών και να τοποθετήσουν σκηνές που θα είναι απόλυτα ασφαλείς”.

Σε μια δήλωση του στην εφημερίδα New York Times, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, κάλεσε το Σώμα των Μηχανικών του Στρατού “να εξοπλίσει κατάλληλα τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις,όπως στρατιωτικές βάσεις ή κοιτώνες κολλεγίων, για να λειτουργήσουν ως προσωρινά ιατρικά κέντρα”. “Τότε θα μπορούμε να έχουμε τις απαραίτητες κλίνες για τους άρρωστους ασθενείς μας”, τόνισε ο Cuomo.

Ο κυβερνήτης πίεσε πάλι τον Τραμπ για την άμεση βοήθεια του στρατού σε συνέντευξη Τύπου. Αλλά μετά από μια τηλεδιάσκεψη του Τραμπ με άλλους κυβερνήτες των Η.Π.Α., ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε στο twitter του, “ο Cuomo της Νέας Υόρκης πρέπει να κάνει περισσότερα”.

Σε απάντηση, ο Cuomo έγραψε στο twitter, “Εγώ δεν θα κάνω τη δουλειά σου. Απλά δώσε μου τον έλεγχο του μηχανικών του στρατού”.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα το απόγευμα, προειδοποίησαν ότι η ικανότητα του στρατού να κατασκευάσει  νοσοκομειακές εγκαταστάσεις για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιπτώσεων μπορεί να είναι περιορισμένη.

“Έχουμε μεγάλες νοσοκομειακές σκηνές και προκάτ νοσοκομεία. Η πρόκληση είναι ότι έχουν σχεδιαστεί για να φροντίζουν τους τραυματίες και θύματα του πολέμου”, ανέφερε Ταξίαρχος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

Ο Υποστράτηγος Friedrichs, ιατρός χειρουργός του αμερικανικού στρατού, δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Δεν έχουμε όμως νοσοκομεία 500 κλινών σχεδιασμένα για επιδημικές εκρήξεις λοιμώξεων”.

Η μεγαλύτερη κινητή ιατρική μονάδα του στρατού είναι το USNS Comfort, που είναι το νοσοκομειακό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Αλλά ο Φρίντριχτ προειδοποίησε ότι το πλοίο δεν έχει σχεδιαστεί για να φροντίζει τους ασθενείς με εξαιρετικά μολυσματικές ασθένειες, ενώ έχει στενούς χώρους που είναι το αντίθετο σε θέματα λοιμώξεων με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν δήλωσε: “Ακόμα κι αν είμαστε σε θέση να βάλουμε νοσοκομειακές σκηνές, χρειαζόμαστε νοσηλευτές, χρειαζόμαστε γιατρούς, κα. Αυτά τα άτομα στο σύστημά μας θα προέρχονταν από τα υπάρχοντα νοσοκομεία ή τους απόστρατους και δεν επαρκούν”.

Το Πεντάγωνο εξετάζει τι είδους βοήθεια μπορεί να προσφέρει σε νοσοκομεία και πολιτικούς οργανισμούς που παλεύουν με την ασθένεια, τόνισε ο Χόφμαν, αλλά μέχρι στιγμής ο στρατός των ΗΠΑ κλήθηκε μόνο να τοποθετήσει ειδικές εγκαταστάσεις καραντίνας για ταξιδιώτες που έρχονται από την πόλη Wuhan της Κίνας, που ήταν το επίκεντρο της επιδημίας, όπως ειδικά τέρμιναλ για αποβίβαση ατόμων από κρουαζιερόπλοια και επιβατών από αεροδρόμια.

Πολλοί Δημοκρατικοί και Ρεπουμλικάνοι υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ δεν έχει κάνει αρκετά για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, ο οποίος έχει σκοτώσει τουλάχιστον 68 Αμερικανούς και ζητούν επιτακτικά στρατιωτική δράση.

Πηγή:pentapostagma.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours