Την έλεγαν Γκοάρ Βαρτανιάν και ήταν σοβιετική κατάσκοπος. Μαζί με τον σύζυγό της είχαν αποτρέψει μια απόπειρα των Ναζί να δολοφονήσουν τον Στάλιν, τον Τσόρτσιλ και τον Ρούζβελτ. Η σπουδαία αυτή γυναίκα, πέθανε στη Μόσχα σε ηλικία 93 ετών.

Η Γκοάρ Βαρτανιάν θα ταφεί δίπλα στον σύζυγό της, τον διάσημο μυστικό πράκτορα Γκεβόρκ Βαρτανιάν, ο οποίος πέθανε το 2012. Η τελετή πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο κοιμητήριο του Τρογεκούροβο, κοντά στη Μόσχα.

Κατάσκοπος όπως και ο σύζυγός της, η Γκοάρ Βαρτανιάν τον βοήθησε κυρίως να αποτρέψει τη ναζιστική επιχείρηση «Μεγάλο Άλμα» που είχε στόχο την ταυτόχρονη δολοφονία των τριών ηγετών των Συμμάχων, του Ιωσήφ Στάλιν, του Ουίνστον Τσώρτσιλ και του Φράνκλιν Ρούζβελτ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της Τεχεράνης το 1943.

Τιμημένος με τον τίτλο του ήρωα της ΕΣΣΔ, ο Γκεβόρκ Βαρτανιάν έλεγε πάντα πως στην Γκοάρ, δύο χρόνια μικρότερή του, «ανήκαν τουλάχιστον δύο από τις πέντε ακτίνες του άστρου του ως ήρωα».

Η Γκοάρ, η οποία γεννήθηκε το 1926 στη σοβιετική Αρμενία, μετανάστευσε με την οικογένειά της στο Ιράν στα χρόνια του 1930. Ήδη από τα 16 της εντάχθηκε σε μια αντιφασιστική ομάδα και εργάσθηκε στη συνέχεια μαζί με τον σύζυγό της για να αποκαλύπτει Γερμανούς πράκτορες.

Η «Ανίτα» και ο «Χένρι», δύο από τα ψευδώνυμά τους, είχαν συμμετάσχει σε μια δουλειά που διεξήχθη «σε ακραίες συνθήκες και σε πολλές χώρες». Πρόκειται κυρίως για τη Γαλλία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία ή ακόμη την Κίνα, σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο.

Σύμφωνα με τον πρώην μυστικό πράκτορα των Σοβιετικών Μιχαήλ Λιουμπίμοφ, «η συγκεκριμένη δουλειά των Βαρτανιάν δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ ώστε να αποφευχθούν πολιτικά σκάνδαλα στις χώρες στις οποίες εργάσθηκε το ζευγάρι».

Πηγή: www.newsit.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours