Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία: Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας

Την ικανοποίηση του για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας εξέφρασε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας σχολιάζοντας την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα σημειώνει ότι «παρατηρεί με ικανοποίηση» τα μέτρα κατά της Άγκυρας.

«Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)» αναφέρει του Υπουργείο.

Τι περιλαμβάνουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στην Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν λίγο νωρίτερα κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Άγκυρα.

Ειδικότερα, στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ ετέθησαν οι αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας και ο πρόεδρός τους Ισμαΐλ Ντεμίρ, αλλά και ακόμη τρεις Τούρκοι αξιωματούχοι.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, καλεί την Τουρκία να επιλύσει «άμεσα» το πρόβλημα που έχει προκύψει σε σχέση με τους S-400 σε συνεργασία με την Ουάσινγκτον.

«Καλώ επίσης την Τουρκία να επιλύσει το πρόβλημα με τους S-400 άμεσα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ» επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι «η Τουρκία αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο ασφάλειας για τις ΗΠΑ».

Όπως διεμήνυσε ακόμη, οι ΗΠΑ στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα για τη δέσμευσή τους να εφαρμόσουν πλήρως το αμερικανικό Δίκαιο.

Οι ΗΠΑ, ανέφερε, έχουν καταστήσει σαφές στην Τουρκίας ότι η απόκτηση των S-400 από τη Ρωσία θα έθετε σε κίνδυνο τις στρατιωτικές τεχνολογίες και το προσωπικό των ΗΠΑ, ενώ παρέχουν και σημαντικά κεφάλαια στη Ρωσία. «Η Τουρκία, ωστόσο, αποφάσισε να προχωρήσει με την προμήθεια και να δοκιμάσει τους S-400 […]» προσέθεσε.

Για αντίποινα κάνει λόγο η Άγκυρα

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για αντίποινα.

Μάλιστα, η Άγκυρα υπογραμμίζει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ακόμη ότι οι ΗΠΑ αρνούνται να αποδεχτούν την τουρκική πρόταση για επίλυση του ζητήματος μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας προς όφελος των δύο συμμάχων και καταφεύγουν σε μονομερείς κυρώσεις κάτι που αποτελεί κίνηση στερούμενη δικαιολογίας.

Σημειώνεται ότι σήμερα σε νέες δηλώσεις – αιχμές κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι «είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ρητορική των κυρώσεων κατά της χώρας μας έχει ενταθεί πρόσφατα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

Πηγή:sputniknews.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours