ΗΠΑ- εκλογές : Ποιοι ψήφισαν Τραμπ και ποιοι Μπάιντεν – Το 87% απορρίπτει τις θεωρίες νοθείας

Δύσκολα μπορεί να πει κανείς ποιος από τους δύο υποψηφίους επωφελήθηκε από το ρεύμα της αυξημένης συμμετοχής του 67%, καθώς αμφότεροι ενισχύθηκαν σε απόλυτο αριθμό ψήφων.

Με ένα στοχευμένο ντεμαράζ, ο Ντόναλντ Τραμπ κατόρθωσε να επικρατήσει στην Πενσιλβάνια (τουλάχιστον προτού καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι), ενώ στη Φλόριντα τον ψήφισε το 61% των λευκών.

Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος υπολογίζεται ότι κέρδισε ένα 12% ανάμεσα στους Λατίνους ψηφοφόρους, που τον έφερε σχεδόν ίσα βάρκα – ίσα νερά με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του.

Οι λιγοστοί μαύροι της Φλόριντα ψήφισαν μονοκούκι Μπάιντεν (89%), αλλά οι κοινότητες των Κουβανών και Βενεζολάνων εξορίστων, μαζί με τους Κολομβιανούς, χάρισαν στον Τραμπ ένα πλουσιοπάροχο 47%, επιτρέποντάς του να τσιμεντώσει τη Φλόριντα ως ρεπουμπλικανικό κάστρο.

Ο Μπάιντεν είναι ελαφρά μεγαλύτερος σε ηλικία από τον Τραμπ, αλλά ο πληθυσμός των συνταξιούχων προτίμησε τον «νεότερο» υποψήφιο, επιτρέποντάς του να αντισταθμίσει την υπεροχή του Μπάιντεν στις μικρότερες ηλικίες της Πολιτείας (18-29).

Οι μειονότητες

Τα πρώτα έξιτ πολ από όλη την επικράτεια έδειξαν ότι οι λευκοί ψηφοφόροι του 2020 μειώθηκαν κατά 6% σε σχέση με το 2016, δείγμα της τεράστιας κινητοποίησης των μειονοτήτων (Αφροαμερικανοί και Λατίνοι) σε αυτή την άκρως διχαστική αναμέτρηση.

Η αναλογία των λευκών ψηφοφόρων που στήριξαν Μπάιντεν ανέβηκε κατά 5% σε σχέση με τους ψηφοφόρους της Χίλαρι Κλίντον.

Ομως, ακόμη και έτσι, ο Τραμπ εξακολουθεί να κυριαρχεί στους λευκούς Αμερικανούς. Οι ίδιες προκαταρκτικές αναλύσεις του αποτελέσματος εντόπισαν τη δύναμη του Μπάιντεν στους νεαρούς και στους ψηφοφόρους μέσης ηλικίας.

Σύμφωνα με το έξιτ πολ των Edison Research/NEP για το πρακτορείο Reuters, οι άνδρες ψηφοφόροι έδωσαν οριακό προβάδισμα στον Τραμπ με 49%-48%, αλλά οι γυναίκες ανέτρεψαν την κατάσταση υπέρ του Μπάιντεν με το εντυπωσιακό 56%-43%.

Ανησυχητικό δείγμα

Στους λευκούς άνδρες και γυναίκες (δηλαδή τη ραχοκοκαλιά της αμερικανικής κοινωνίας) ο Τραμπ επικράτησε καθαρά, με 56%-42%, αλλά στον αφροαμερικανικό πληθυσμό, όπως ήταν λογικό, έψαχνε να βρει την ψήφο του, παίρνοντας μόλις 12%.

Αλλο ένα ανησυχητικό δείγμα για τη φυλετική διαίρεση της Αμερικής, που δεν προοιωνίζεται τίποτε καλό για το μέλλον. Δικαιώνοντας τον τίτλο του «προέδρου των μειονοτήτων», ο λευκός Μπάιντεν υπερψηφίστηκε μαζικά από τους ισπανόφωνους (65%) και τους Ασιάτες Αμερικανούς (63%).

Το μορφωτικό επίπεδο των ψηφοφόρων του Μπάιντεν είναι κατά τι υψηλότερο, καθώς επικράτησε με 55%-43% στους αποφοίτους κολεγίου, με τους δύο υποψηφίους να έρχονται ισοπαλία 49% στους υπόλοιπους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα νοθείας ή άλλων λαθροχειριών που έκανε σημαία ο πρόεδρος Τραμπ, εικασίες τις οποίες απέρριψαν οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 87%.

 «Θερμό επεισόδιο» Τραμπ  με Fox News, που προέβλεψε νίκη Μπάιντεν

Σε ό,τι αφορά τη μάχη για τις Πολιτείες, η διαφαινόμενη νίκη στην Πενσιλβάνια θεωρείται μεγάλη επιτυχία του Τραμπ (αν, τελικά, επιβεβαιωθεί μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων και δεν κριθεί άδοξα από τη Δικαιοσύνη).

Πρόκειται για τη γενέτειρα του Τζο Μπάιντεν, στην οποία ο τελευταίος έδωσε μεγάλη έμφαση προκειμένου να ανατρέψει το προβάδισμα που εμπέδωσε ο Τραμπ το 2016.

Ομως, δεν τα κατάφερε, καθώς οι χτυπημένοι από την οικονομική κρίση κάτοικοι της βορειοανατολικής Πολιτείας εμπιστεύθηκαν περισσότερο το μοντέλο οικονομικής ανάκαμψης που τους υποσχέθηκε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένου και του προβαδίσματος της οικονομίας απέναντι στη δημόσια υγεία.

Ειδική περίπτωση αποτελεί η Αριζόνα, όπου ο Μπάιντεν πέτυχε μια νίκη-έκπληξη κόντρα στα προγνωστικά (μόλις η τρίτη Δημοκρατικού υποψηφίου τα τελευταία 70 χρόνια, μετά τους Κάρτερ και Κλίντον), εξασφαλίζοντας 11 απρόσμενους εκλέκτορες.

Το κέρδος του στην πραγματικότητα είναι 22 εκλέκτορες, αν συνυπολογιστεί ότι τους έχασε ο αντίπαλός του. Το αποτέλεσμα αποδίδεται στη μαζική εγκατάσταση ισπανόφωνων μεταναστών στην Αριζόνα τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους ομόγλωσσούς τους στο Μαϊάμι και σε σημαντικό τμήμα του Τέξας, συσπειρώθηκαν γύρω από τους Δημοκρατικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με αφορμή την περιζήτητη -όπως αποδείχθηκε- Αριζόνα, παίχθηκε και ένα «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στον Τραμπ και στο -άλλοτε φιλικό του- δίκτυο Fox News.

Ο αιρετικός αναλυτής του καναλιού Αρνον Μίσκιν, που πρόβλεψε σωστά τη νίκη του Ομπάμα στο Οχάιο το 2012, υποστήριξε από πολύ νωρίς ότι η Αριζόνα θα περάσει στα χέρια του Μπάιντεν, εξοργίζοντας αφάνταστα τον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος ο Τραμπ τον αποκάλεσε «ο κύριος που ανακοίνωσε το αποτέλεσμα», ενώ ο επικεφαλής της προεκλογικής του καμπάνιας Τζέισον Μίλερ κατήγγειλε πως ο αναλυτής του Fox News έδωσε αθέμιτη ώθηση στους Δημοκρατικούς «ακυρώνοντας» 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους.

Ο Μίσκιν πάντως σήκωσε το γάντι, απαντώντας στον πρόεδρο και στους συνεργάτες του ότι, δυστυχώς, έτσι έχουν τα πράγματα στην Αριζόνα, ακόμη κι αν δεν τους αρέσει.

Ο Μπάιντεν φάνηκε προς στιγμήν ικανός να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και στο Τέξας, που παρέμεινε όμως στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, ύστερα από σκληρό αγώνα. Η άνοδος της επιρροής του «μπλε» κόμματος αποδίδεται στις πρόσφατες δημογραφικές αλλαγές, μέσα από την εισροή πολλών νεαρών εσωτερικών μεταναστών ή και Μεξικανών, που αλλοίωσαν τις ισορροπίες.

Δυσάρεστη έκπληξη για τον Δημοκρατικό υποψήφιο ήταν η καθαρή ήττα του στο Οχάιο, που θεωρείται η Πολιτεία η οποία βγάζει προέδρους.

Τουλάχιστον αυτό αφορά τους Ρεπουμπλικανούς, αφού τις τελευταίες δεκαετίες κανείς δεν έχει κατακτήσει την προεδρία χωρίς να την έχει κερδίσει. Στην περίπτωση, βέβαια, του Τραμπ, ίσως αυτό να μην επαρκέσει.

Πηγή:eleftherostypos.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours