Ενας προγραμματιστής στη Γερμανία προκάλεσε οργή αυτή την εβδομάδα καθώς έκανε χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίσει γυναίκες που ενδεχομένως να έχουν πάρει μέρος σε ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου.

Ο άνδρας αυτός χρησιμοποίησε ένα σύστημα, μέσω του οποίου είχε πρόσβαση στις φωτογραφίες ανυποψίαστων γυναικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακολούθως έπαιρνε τις φωτογραφίες αυτές και προσπαθούσε να τις ταυτοποιήσει με γυναίκες που ενδεχομένως να είχαν παίξει σε πορνό.

Μέχρι τώρα παραμένει άγωνστο αν η εφαρμογή είχε τα επιθυμητά για τον ίδιο αποτελέσματα, ωστόσο αυτό μικρή σημασία έχει.

Οπως τονίζει η Κάρι Γκόλντμπεργκ, δικηγόρος που ειδικεύεται σε παραβιάσεις της ιδιωτικής σεξουαλικής ζωής, η τεχνολογία αυτή θα είχε τρομερές συνέπειες. «Θα σκοτώσει ανθρώπους. Μερικοί από τους πιο βάναυσα παρενοχλημένους πελάτες μου ήταν άνθρωποι που έκαναν πορνό μια φορά στη ζωή τους και μερικές φορές χωρίς καν να το ξέρουν, γιατί έπεσαν θύμα απάτης. Οι ζωές τους έχουν καταστραφεί γιατί υπάρχει ολόκληρη αυτή η κουλτούρα, που εκθέτουν τις γυναίκες που έχουν κάνει πορνό και δημοσιεύουν το υλικό στο διαδίκτυο» τονίζει η νομικός.

Εξάλλου, ο νόμος περί απορρήτου GDPR της Ευρωπαϊκής Ενωσης απαγορεύει αυτή την πρακτική. Αν και ο προγραμματιστής – ο οποίος καυχιόταν για το έργο του στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Weibo – αρχικά επέμενε ότι όλα ήταν καλά και σύννομα επειδή δεν δημοσιοποιούσε την πληροφορία, η συλλογή των δεδομένων είναι παράνομη εφόσον οι γυναίκες δεν συναινούσαν. Αυτοί οι νόμοι ισχύουν για όλες τις πληροφορίες που προέρχονται από κάτοικους της ΕΕ, επομένως θα ίσχυαν ακόμη και αν ο προγραμματιστής δεν κατοικούσε στην ΕΕ.

Ο ίδιος, πάντως, ισχυρίζεται ότι έχει διαγράψει την εφαρμογή και όλα τα στοιχεία και λέει ότι λυπάμαι που προκάλεσε προβλήματα.

Πηγή: Techologyreview

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours