Αυτά δεν είναι τα πρώτα Χριστούγεννα με πανδημία: Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Τα φετινά Χριστούγεννα, θα είναι τα πιο παράξενα της σύγχρονης ιστορίας, μιας και θα γιορταστούν εν μέσω πανδημίας και θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον πλανήτη. Όμως αυτή δεν είνα η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα βιώνει κάτι αντίστοιχο, καθώς οι New York Times γράφουν για το πώς ήταν τα Χριστούγεννα του 1918 στις ΗΠΑ, όταν μια άλλη πανδημία είχε πλήξει τον κόσμο, αυτή της ισπανικής γρίπης.

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

Η πανδημία της ισπανικής γρίπης, όπως και ο κορωνοϊός, είχε χτυπήσει την Αμερική σε κύματα, ενώ χριστουγεννιάτικες διακοπές του 1918 έφεραν άπειρους θανάτους στη χώρα. Όπως και αυτήν την χρονιά, έτσι και τότε, μετά από ένα σκληρό lockdown το φθινόπωρο, τα μέτρα χαλάρωσαν στην περίοδο των Χριστουγέννων, δυστυχώς όμως οι συνέπειες ήταν οδυνηρές. Ένα μικρότερο κύμα κορυφώθηκε λίγο μετά την Πρωτοχρονιά. Βέβαια, ο κόσμος ήταν τότε πιο υπάκουος στα μέτρα, σε αντίθεση με σήμερα που οι περισσότεροι δυσκολεύονται να τα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με τον Τζέι Αλεξάντερ Ναβάρο, ιστορικό ιατρικών θεμάτων στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και εκδότης της ηλεκτρονικής Influenza Encyclopedia, οι ΗΠΑ θρήνησαν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών, που έπεσαν θύματα της τότε πανδημίας.

Την ίδια περίοδο με τα Χριστούγεννα του 1918, τα πρωτοσέλιδα αναφέρονταν βασικά στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τους στρατιώτες που επέδτρεφαν σπίτι τους για να γιορτάσουν την ελευθερία και το πνεύμα των ημερών. Μάλιστα, η πανδημία δεν αναφερόταν καν στα μέσα της εποχής, αφού όλοι είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην ειρήνη που επιτέλους επήλθε.

Και παρά το γεγονός ότι η μετακίνηση των στρατιωτών έπαιξε ρόλο στην μετάδοση της πανδημίας, οι ειδήσεις εκείνης της εποχής έδειχναν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης δεν απέτρεπε τον κόσμο από το να γιορτάσει τη  νίκη των Συμμάχων.

Όπως ανέφεραν οι New York Times, τα Χριστούγεννα του 1918 χιλιάδες στρατιώτες είχαν κληθεί να παρευρεθούν σε γιορτές και χορούς στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα συνέβαιναν και εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους με συγκέντρωση κόσμου.

Υπήρχαν βέβαια και περιοχές, όπου λόγω της έξαρσης της ισπανικής γρίπης, τα μέτρα του lockdown ήταν σκληρά και ματαίωναν τους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς.

Όμως σύμφωνα με την εφημερίδα The Chicago Defender, υπήρξαν δημοσιεύματα λίγο μετά τα Χριστούγεννα, σχετικά με οικογένειες που είχαν μαζευτεί για τραπέζι ή για εκκλησιαστικές λειτουργίες σε όλο το Ιλινόις και τα οποία διασταυρώθηκαν με ειδήσεις για ανθρώπους που αρρώστησαν ή πέθαναν από τη γρίπη, κάνοντας εμφανές το πόσο μεγάλη ήταν η έκταση της πανδημίας και το πόσο σημαντική ήταν εν τέλει η τήρηση του lockdown.

Πηγή:e-daily.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours