Ο Φιλ Σπέκτορ δούλεψε με τους Beatles, Righteous Brothers και Ike and Tina Turner.

Ο εμβληματικός μουσικός παραγωγός Φιλ Σπέκτορ, που άλλαξε τον ήχο της ποπ μουσικής στην δεκατία ρου 1960 με τις ηχογραφήσεις Wall of Sound, πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

Ο Φιλ Σπέκτορ ήταν ο παραγωγός 20 top 40 hits στην περίοδο 1961 και 1965 και δούλεψε με τους the Beatles, Righteous Brothers και Ike and Tina Turner.

Ασκησε την επιρροή του σε μεγάλη σειρά καλλιτεχνών, από τους Beach Boys μέχρι τον Μπρους Σπρίνγκστιν, που ενέταξε τον «ήχο Σπέκτορ» στο Born to Run.

The 10 Weirdest Phil Spector Moments

Ronnie Spector Recalls the Time Ex-Husband Phil Spector Adopted Twins  Without Asking Her | PEOPLE.com

Ο Φιλ Σπέκτορ διαγνώσθηκε με COVID-19 πριν από τέσσερις εβδομάδες και μεταφέρθηκε από το κελί της φυλακής, όπου εξέτιε 19χρονη ποινή φυκλάκισης για τον φόνο της ηθοποιού Λάνα Κλάρκσον, σε νοσοκομείο.

Ο Phil Spector, ο Harvey Phillip Spector, (γεννημένος στις 26 Δεκεμβρίου 1940, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), Αμερικανός παραγωγός δίσκων της δεκαετίας του 1960, περιέγραψε ο συγγραφέας Tom Wolfe ως «Πρώτος μεγιστάνας των εφήβων». Υπήρχαν παραγωγοί από την αρχή της βιομηχανίας δίσκων, αλλά κανένας δεν είχε αναλάβει τον βαθμό ελέγχου που ζήτησε ο Spector. Σε ηλικία 18 ετών, αυτός και δύο σχολικοί φίλοι του Λος Άντζελες ηχογράφησαν το “To Know Him is to Love Him”, μια απλή εφηβική μπαλάντα που γράφτηκε από τον Spector, ο τίτλος του προήλθε από την ταφόπετρα του πατέρα του. Κυκλοφόρησε με το όνομα των Teddy Bears, ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 1958.

Spector: The untouchable – until it was too late | The Independent | The  Independent

Log in | The ronettes, Beatles photos, The beatles

Phil Spector, the musical legacy: Part one - Goldmine Magazine: Record  Collector & Music Memorabilia

 

New Phil Spector Photos Show Prison's Toll on Pop Legend

Αλλά το γκρουπ δεν ακούστηκε ποτέ ξανά, επειδή ο Spector είχε άλλες ιδέες. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και υπηρέτησε τη μαθητεία με την ομάδα συγγραφέων-παραγωγών Jerry Leiber και Mike Stoller πριν ξεκινήσει την επίβλεψη των ηχογραφήσεων των Curtis Lee («Pretty Little Angel Eyes»), των Paris Sisters («I Love How You» Love Me ») και άλλοι. Το 1961, καθώς έπρεπε να ξεφύγει από την περιοριστική επιρροή της παλαιότερης και πιο συντηρητικής άποψης, δημιούργησε τη δική του δισκογραφική, Philles Records, και, εργαζόμενος στα Gold Star Recording Studios στο Λος Άντζελες, άρχισε να κυκλοφορεί μια σειρά από δίσκους που έδειξαν το μοναδικό του όραμα τι θα μπορούσε να πετύχει η ποπ μουσική στην εποχή της αθωότητας. Με τα “Da Doo Ron Ron” και “Then He Kissed Me” και “Be My Baby” και “Baby I Love You” των Κρυστάλλων, ο Spector συνδύασε τα συμβατικά έφηβες ρομαντικές αισθήσεις με ορχηστρικές ρυθμίσεις τεράστιας κλίμακας και δύναμης σε αυτό περιέγραψε ως «μικρές συμφωνίες για τα παιδιά».

Phil Spector — STATE HOUSE SESSIONS

Άλλοι το ονόμασαν τείχος του ήχου και το ύφος έφτασε στο αποκορύφωμά του το 1965 με την μπλε-μάτια ψυχή του επικού των Righteous Brothers “You Lost That Lovin” Feelin “, ένα τεράστιο παγκόσμιο χτύπημα. Ο Spector απείλησε να το ξεπεράσει με το μαγευτικό “River Deep – Mountain High” της Ike και της Tina Turner τον επόμενο χρόνο, αλλά ορισμένοι τομείς της μουσικής βιομηχανίας, ζηλεύουν για την επιτυχία του και ενοχλημένοι από την αλαζονεία του, εξασφάλισαν την εμπορική της αποτυχία. Ένας τραυματισμένος Spector πήρε μια συνταξιοδότηση από την οποία εμφανίστηκε εν συντομία το 1969 για να δουλέψει στους σόλο δίσκους του John Lennon και του George Harrison, με αίτημα (και με τη διαρκή δυσαρέσκεια του Paul McCartney) ολοκλήρωσε την μεταπαραγωγή του Let It Be, των Beatles τελικό άλμπουμ. Αργότερα οι συνεργασίες με τον Leonard Cohen και τους Ramones δεν ήταν πιο επιτυχημένες από τις προσπάθειές του να αποκαταστήσει τη δική του ετικέτα. Ο χρόνος του είχε φύγει.

Ο Spector απουσίαζε από τα φώτα της δημοσιότητας για τις περισσότερες από τις επόμενες δεκαετίες, κατά τη διάρκεια του οποίου κέρδισε τη φήμη ως recluse. Ωστόσο, εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1989. Στη συνέχεια, ο Spector έκανε πρωτοσέλιδα το 2003, όταν η ηθοποιός Lana Clarkson πυροβολήθηκε θανάσιμα στο σπίτι του. Στη συνέχεια κατηγορήθηκε για δολοφονία και η δίκη του το 2007 έληξε σε ένα δικαστήριο αφότου η κριτική επιτροπή δεν μπόρεσε να λάβει ομόφωνη απόφαση. Κατά τη δίκη του Spector, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008, ο προεδρεύων δικαστής έκρινε ότι οι ένορκοι θα μπορούσαν να θεωρήσουν τη μικρότερη κατηγορία της ακούσιας ανθρωποκτονίας, καθώς και την αρχική κατηγορία της δολοφονίας. Μετά από έξι μήνες μαρτυρίας και 30 ώρες συζήτησης, η δεύτερη κριτική επιτροπή έκρινε τον Spector ένοχο για δολοφονία δεύτερου βαθμού και τον Μάιο του 2009 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 19 ετών σε ισόβια ζωή.

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours