Η κατάσταση στα ΜΜΕ: Πρωτοσέλιδα γίνονται τα φαιδρά και ανούσια – τα ουσιώδη έπονται

Γράφει ο Κρικόρ Τσακιτζιάν

Την ώρα που η πανδημία έχει γονατίσει τη χώρα. Τα προβλήματα έχουν διαλύσει τα νοικοκυριά. Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται, όσο ποτέ άλλοτε και οι ιδιοκτήτες τους είναι με το λουκέτο ανά χείρας, έτοιμοι να κατεβάσουν ρολά.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και μας σερβίρει ένα τεράστιο ψέμα, πως δεν πρόκειται να επιβαρυνθούμε παραπάνω, αφού δεν θα υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Μάλιστα σε κάποιες περιοχές, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών έφτασε και το 229%.

Θα μου πείτε πως τέτοια αύξηση εμφανίζεται μόνο στη Μύκονο. Δηλαδή σε περιοχές που η αύξηση ήταν γύρω στο 100% θεωρείται μικρή και αμελητέα; Όπως για παράδειγμα σε περιοχές σαν την Ιθάκη, Ρόδο, Κω, Χαλκιδική, Λαγονήσι, Κέντρο Αθήνας; Ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής που κυμάνθηκε μεταξύ 30% και 55%, από το Χαλάνδρι και το Μαρούσι, μέχρι το Παλαιό Φάληρο, το Ελληνικό, τη Γλυφάδα και το Λαγονήσι, τη λες μικρή αύξηση; Όσο κι αν επιμένει ο κ. Σταϊκούρας, πως δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ οι νέες αντικειμενικές αξίες, δεν πείθει κανέναν.

Γιατί, ακόμα κι αν κάνει την καρδιά του πέτρα και κρατήσει τον ΕΝΦΙΑ στα ίδια επίπεδα για ένα έτος, τον επόμενο χρόνο είναι σίγουρο πως θα εναρμονιστούν οι τιμές του ΕΝΦΙΑ με τα νέα δεδομένα, αφού οι τιμές του προκύπτουν από συγκεκριμένους μαθηματικούς υπολογισμούς και το αποτέλεσμά τους σημαίνει έσοδα για ένα κράτος που έχει τεράστια ελλείμματα, ειδικά τώρα, λόγω πανδημίας και κλειστών επιχειρήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλλά ακόμα κι αν δεν υπήρχε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, θα αυξηθούν εκ των πραγμάτων, πρώτα απ’ όλα τα δημοτικά τέλη, τα οποία υπολογίζονται σύμφωνα με τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων και εισπράττονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Θα απογειωθούν σχεδόν στο σύνολο της χώρας οι τιμές των ενοικίων, οι οποίες έχουν ήδη πάρει τον ανήφορο εδώ και καιρό. Κι αυτό, γιατί οι τιμές των ενοικίων υπολογίζονται σύμφωνα με τις αντικειμενικές τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι ενοικιαστές θα ζήσουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες από εδώ και πέρα. Επίσης θα αυξηθούν άλλοι 18 φόροι που ακολουθούν τα ακίνητα.

Στα εθνικά θέματα κάτι περίεργο μαγειρεύεται υπογείως από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες. Ο κόσμος πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για να μην πιαστούμε στον ύπνο.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα γεγονότα που δημιουργούν μια ζοφερή πραγματικότητα για την κοινωνία και τη χώρα, βλέπουμε να δεσπόζουν στα ειδησεογραφικά μέσα θλιβερές εικόνες, όπως αυτές της υποδοχής του Τριαντάφυλλου από το Survivor με τιμές ήρωα, από δεκάδες συμπατριώτες μας, σαν να βρίσκονταν σε παραλήρημα, όταν συνάντησαν το είδωλό τους.

Σηκώθηκαν όλοι αυτοί οι αθεόφοβοι και κίνησαν από την άλλη άκρη του λεκανοπεδίου να πάνε στο αεροδρόμιο, για να υποδεχθούν το πρότυπό τους. Τον άνθρωπο που τους ενέπνεε να παραμείνουν κι αυτοί ζωντανοί-νεκροί, από τον περασμένο Δεκέμβριο, μέχρι χθες, μέχρι που τον είδαν από κοντά και παραλήρησαν.

Η δεύτερη σημαντική είδηση που απασχολεί βδομάδα παρά βδομάδα τον Τύπο, είναι η περίπτωση του τραγουδιστή Θέμη Αδαμαντίδη, ο οποίος συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω κάθε τρεις και λίγο, να παίζει τζόγο σε παράνομες λέσχες της Αθήνας. Λες και πρόκειται ένας άνθρωπος που νοσεί βαριά και είναι εξαρτημένος από διάφορες αδυναμίες, να τις κόψει επειδή συνελήφθη. Κι αυτό είναι η είδηση που δεσπόζει στις πρώτες σελίδες των ΜΜΕ και καπελώνει κάθε άλλη είδηση που εμφανίζει την καθημερινότητα ολόκληρης της κοινωνίας να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

Επίσης μόνιμο στασίδι στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων, αλλά και μικρών sites, έχουν οι εξελίξεις στο Ελληνοτουρκικό ριάλιτι του Survivor. Για να μάθουμε αν ο Αλί και η Αϊσέ, κέρδισαν τον Τριαντάφυλλο, με την Μαριαλένα, την Καρολίνα, το Σάλιαγκα, το Μάλιαγκα και όλα τα άλλα δίποδα.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική, έως απελπιστική. Η ευθύνη των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων είναι τεράστια. Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει από το λήθαργο στον οποίο έχει περιέλθει και να δει τα προβλήματα κατάματα.

Οι καιροί ου μενετοί.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours