Η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο της Ορθοδοξίας και του χριστιανισμού, το οποίο ανήκει στην ανθρωπότητα, τονίζει η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, που καταδικάζει με μια φωνή και με τα πιο σκληρά λόγια την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της παγκόσμιας κληρονομιάς σε χώρο λατρείας του Ισλάμ.

«Η Αγία Σοφία, μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, είναι σύμβολο Ορθοδοξίας και ολόκληρου του Χριστιανικού κόσμου» αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα».

Έντονη είναι η αντίδραση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος κάνει λόγο για προσβολή της παγκόσμιας κληρονομιάς: «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο Πρωθυπουργός αρχίζει γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο των αντιδράσεων της χώρας μας.

Από την Κέρκυρα όπου περιοδεύει, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.

Σοβαρή πρόκληση χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας την απόφαση Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: «Αποτελεί σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει τον διαθρησκευτικό διάλογο και παραβιάζει κατάφωρα τις οικουμενικές αξίες, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες όσο ποτέ. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές αποφασιστικά και η Κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο».

«Μαχαιριά» στον Ελληνισμό και πρόκληση για τον πολιτισμό και τον Χριστιανισμό λέει η Φώφη Γεννηματά πως είναι η απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία: «Ο κ. Ερντογάν εξελίσσεται πλέον σε απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι διεθνείς οργανισμοί, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλουν τώρα να αντιδράσουν όχι με λόγια αλλά με μέτρα και κυρώσεις. Αυτό μόνο καταλαβαίνει η Τουρκία».

«Η ενέργεια αυτή δεν συνιστά μόνο ευθεία προσβολή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν όσοι στα λόγια την καταδικάζουν, αλλά αποτελεί έναν κρίκο στην συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης», σημειώνει το ΚΚΕ.

«Θέλουμε άμεσα αντίποινα κατά της Τουρκίας όπως ακριβώς τα έχει εισηγηθεί η Ελληνική Λύση, υπό όρους αρραγούς εθνικής ενότητας.», δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στηλιτεύει την Ευρώπη και τη Δύση για την στάση της απέναντι στην Τουρκία: «H Αγία Σοφία είναι για περισσότερο από 1.000 χρόνια ο πιο εμβληματικός και μεγαλειώδης χριστιανικός ναός. Σήμερα μετατρέπεται ξανά σε τζαμί! Και οι παγκόσμιες αντιδράσεις, χλιαρές. Η Ευρώπη κοιμάται. Η Δύση αυτοκτονεί. Οποίοι δεν υπερασπίζονται την ταυτότητα και τον Πολιτισμό τους, αφανίζονται».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης
Πηγή: ΕΡΤ1

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours