Η βία φέρνει βία, λέει ο θυμόσοφος λαός, γιατί υπακούει στους νόμους της φυσικής, όπου η δράση προκαλεί αντίδραση. Αυτό πρέπει να έχουν όλοι υπόψη τους.
του Κρικόρ Τσακιτζιάν
Την περασμένη Κυριακή 6 Μαρτίου, στη Νέα Σμύρνη, το αστυνομικό κράτος άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με την υπέρμετρη βία που άσκησε κατά πολίτη, μπροστά στα μάτια δεκάδων κατοίκων της περιοχής που έζησαν από κοντά τα γεγονότα, αλλά και των εκατομμυρίων Ελλήνων που είδαν τις σκηνές βίας από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια στα μέσα ενημέρωσης.
Την Τρίτη το βράδυ, η οργή του κόσμου οδήγησε σε ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο. Ανάμεσα στον απλό κόσμο, που στην πλειοψηφία του ήταν αγανακτισμένοι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης, χωρίς κομματική ταμπέλα, υπήρχαν και κάποιοι ελάχιστοι, οργανωμένοι σε κόμματα, οι οποίοι έκαναν την εμφάνισή τους με τις σημαίες τους, προκειμένου να καπελώσουν αυτό το αυθόρμητο λαϊκό κίνημα, όπως κάνουν πάντα. Όλοι τους ήθελαν ειρηνικά να φωνάξουν ένα βροντερό όχι στο αστυνομικό κράτος που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου υπουργού προστασίας του πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Για μια ακόμη φορά, βρήκαν την ευκαιρία να παρεισφρήσουν ανάμεσα στον κόσμο, αναρχικοί κουκουλοφόροι ανακατεμένοι με ρουφιάνους και με παρακρατικούς, χούλιγκανς και κάθε λογής απόβρασμα, με αποτέλεσμα μια ειρηνική διαδήλωση να μετατραπεί σε γενικευμένη σύρραξη με την αστυνομία, να διαλυθεί και να δώσει την αφορμή για σκληρές συγκρούσεις, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών, ενός εξ’ αυτών πιο σοβαρά.
Η φιλήσυχη περιοχή της Νέας Σμύρνης, για πρώτη φορά στην ιστορία της, έγινε πεδίο μάχης και οι κάτοικοί της έζησαν όλα αυτά τα έκτροπα που είδαμε από τηλεοράσεως. Το αποτέλεσμα αυτό, είναι βέβαιο πως δεν το ήθελε κανείς από τους κατοίκους της περιοχής, όταν κατέβαινε να διαμαρτυρηθεί. Κάτι τέτοιο μόνο προβοκάτορες θα το επιδίωκαν και παρακρατικοί.
Εξ’ άλλου είναι γνωστή η μέθοδος αυτή, να υπάρχουν στις ομάδες των ταραξιών παρακρατικοί για να προβοκάρουν μια ανεπιθύμητη κινητοποίηση διαμαρτυρίας, όταν ενοχλεί την κυβέρνηση. Τέτοια περιστατικά τα ζήσαμε πολλές φορές, με διάφορες κυβερνήσεις, όχι μόνο δεξιές.
Από την πρώτη στιγμή, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν τα γεγονότα αυτά. Η κυβέρνηση όμως δεν έπραξε το ίδιο για τα γεγονότα της Κυριακής, που ήταν και η αφορμή για να πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση των κατοίκων, όπου βρήκαν την ευκαιρία οι επιτήδειοι να τα ρημάξουν όλα.
Είναι ώρα λοιπόν, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να κατευνάσουν τα πνεύματα, γιατί αν συνεχίσουν έτσι, κινδυνεύει να παρεκτραπεί η κατάσταση με ανυπολόγιστες ζημιές για το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.
Είναι ώρα να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω, για να μπορέσει ο τόπος να πάει μπροστά.

About Post Author

Krikor Tsakitzian

Δημοσιογράφος

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours