Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια,το «(Everything I Do) I Do It For You» του Bryan Adams ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α.

του Κωνσταντίνου Παυλικιάνη

Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια, στις 27 Ιουλίου του 1991, το «(Everything I Do) I Do It For You» του Bryan Adams ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α.

Το «(Everything I Do) I Do It For You» περιλαμβάνεται στο soundtrack «Robin Hood: Prince Of Thieves» καθώς και στο έκτο άλμπουμ του Bryan Adams «Waking Up The Neighbours», που κυκλοφόρησαν το 1991.

Πρόκειται για μία δυναμική soft rock μπαλάντα, η οποία ακούγεται στην ταινία «Ρομπέν των Δασών» (Robin Hood: Prince Of Thieves, με πρωταγωνιστή τον Kevin Kostner). Τη μουσική την έγραψε ο Michael Kamen και τους στίχους οι Bryan Adams και Robert John «Mutt» Lange. Ο Michael Kamen συμμετείχε ως ενορχηστρωτής στο album «The Wall» των Pink Floyd και στη δεκαετία του 1960 έπαιζε στους New York Rock N’ Roll Ensemble, που έκαναν τον δίσκο «Reflections» με τον Μάνο Χατζιδάκι.

Βασισμένο σε ορχηστρική μουσική του Michael Kamen, το «(Everything I Do) I Do It For You» γράφτηκε το 1990 στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο στούντιο όπου δούλευε τα τραγούδια του ο Bryan Adams. Ο Adams και ο Lange έγραψαν τους στίχους μέσα σε 45 λεπτά.

Το τραγούδι, γραμμένο σε Ρε ύφεση μείζονα (D♭ major), ηχογραφήθηκε τον Μάρτιο του 1991, με παραγωγό τον Robert «Mutt» Lange. Στην ηχογράφηση συμμετείχαν οι Bryan Adams (φωνή και ρυθμική κιθάρα), Bill Payne (πιάνο), Mickey Curry (drums), Larry Klein (μπάσο), Keith Scott (βασική κιθάρα και φωνητικά) και Mutt Lange (synthesizers).

Το «(Everything I Do) I Do It For You» κυκλοφόρησε σε single στις 18 Ιουνίου του 1991 και γνώρισε τεράστια παγκόσμια επιτυχία. Στις 7 Ιουλίου ανέβηκε στο Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας, μένοντας στην κορυφή των βρετανικών charts μέχρι τις 27 Οκτωβρίου (αυτές οι 16 συνεχόμενες εβδομάδες αποτελούν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έμεινε ποτέ single στο Νο 1).

Επίσης, έγινε Νο 1 στις Η.Π.Α., Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Σουηδία και Φινλανδία.

Ήταν το τραγούδι με τις περισσότερες πωλήσεις της χρονιάς (1991) τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στη Μεγάλη Βρετανία. Πούλησε πάνω από 15.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως, καθιστώντας το το πιο επιτυχημένο τραγούδι του Bryan Adams και ένα από τα singles με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Το μουσικό βίντεο του τραγουδιού σκηνοθέτησε ο Julien Temple.

Το «(Everything I Do) I Do It For You» ήταν υποψήφιο για Oscar καλύτερου τραγουδιού.

Το τραγούδι γνώρισε επίσης και άλλες εκτελέσεις από εκατοντάδες τραγουδιστές και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours