Πρώτο Μέρος: Για μια σπουδαία παρέα διαχρονική

Γράφει: ο Μάνος Διακάκης 

Κανείς δεν ξέρει γιατί η μουσική που παίζουν και παράγουν γνωστοί και άγνωστοι παραγωγοί , νέοι σε ηλικία ή μεγάλοι στα χρόνια τους ( και σε πείρα , δές David Russell Lee ή αλλιώς Joey Negro ) έχουν τόση μεγάλη ουσιαστική επίδραση στα αισθήματα μας και σε πνευματικές ή ψυχικές ανατάσεις που τόσο χρειαζόμαστε …

Απαντήσεις έρχονται απο τις  παρακάτω μουσικές παραγωγές , τεχνολογικές διασκευές , αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και μελέτης του προηγούμενου αιώνα & όχι μόνο  (  εαν δεν έχεις ζήσει τον 20 αιωνα δύσκολα θα καταλαβείς αυτόν τον μουσικό οργασμό ) .

Τέλος πάντων εδώ παρέα με τον Στάθη Παπούλια , ο Μάνος Διακάκης  εξιστορεί και ψάχνει την ιστορία από  σπουδαιές παραγωγές _  το feedack  από  αθόρυβες ομάδες !!  (  σίγουρα θα ακολούθησουν  πολλές συνέχειες )  .

Το Run Away είναι ένα ντίσκο κομμάτι  του 1977 που γράφτηκε από τους Ronnie James και Vincent Montana, Jr. και ερμήνευσε η ορχήστρα ­­_  The Salsoul με επιλεγμένα φωνητικά από τη Loleatta Holloway.

Σύμφωνα με το Independent, η  Holloway ήταν αναμφίβολα η  γυναικεία φωνή με τη μεγαλύτερη   ” δειγματοληψία  _ sampled female voice  ” παγκοσμίως , που χρησιμοποιήθηκε στην house και γενικώς στα χορευτικά dance tracks !

Εδώ ο  Dr Packer  (ψευδώνυμο για έναν γνωστό παραγωγό drum & bass από την Αυστραλία ) δίνει μία άλλη δίασταση σε αυτό το ντίσκο κομμάτι σεβόμενος την ιστορία της Loleatta Holloway >>>>>>>>>>>

https://youtu.be/DCHqtAjuX5I

Το “Young Hearts Run Free” γράφτηκε από τον παραγωγό  David Crawford.

Σύμφωνα με την Staton, η γένεση του τραγουδιού ήταν μια συνομιλία που είχε με τον Crawford σε ενα  μεσημεριανό γεύμα στο Λος Άντζελες: Staton – “Ο Dave Crawford με ρωτούσε πάντα:” Τι συμβαίνει στη ζωή σου “… και ήμουν [τότε] με κάποιον που δεν  έπρεπε να ημουν και ήταν δύσκολο να βγώ  από αυτήν … την  πολύ καταχρηστική σχέση ”

” [Παρατήρησα] ότι ο [Κρόφορντ] σημείωσε σημειώσεις, και είπε, “Ξέρεις,  θα σου γράψω ένα τραγούδι. Θα σου γράψω ένα τραγούδι που θα διαρκέσει για πάντα ”

Εδώ ο Nicolas Laugier  _ Τhe reflex _ (Γάλλος παραγωγός και remixer με έδρα το Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι αφιερωμένος σε επανεπεξεργασίες κυρίως μουσικής funk / soul) διασκευάζει το κομμάτι σεβόμενος οχι μόνο την Staton αλλά και την ισότητα των δύο φύλων.

(  το ίδιο κάνει λιγους μήνες μετά και ο  DJ Kulbir _  Disco Edit με το Chance – Candi Staton )>>>>>

Ητάν τέλη δεκαετίας 90 , οταν ο Joey Negro (mr. Dave Lee) trademark soulful disco house δημιούργησε ενα άλμπουμ το Here Comes ,  The Sunburst Band , δανειζόμενος ήχους απο Bernard Wright, Freeez and Manu Dibango _ τρόπος του λέγειν .

Αυτή η μπάντα απο genuines players and vocalists έδωσε στην Μεγαλη Βρετανία ενα όμορφο ρομαντικό LP απο Jazz/funk κίνητρα με όμορφα κομμάτια όπως το New York City Woman !

Στο σήμερα , πολλά χρόνια μετα απο το 98 στο 2020 , μια ζωή ολόκληρη  , οι Micky More & Andy Tee τιμούν ,  ξαναθυμούνται , όπως θέλεις πέστο , οχι μόνο το New York City Woman αλλά και το LP μιξάροντας με την δική τους γλυκιά και αθόρυβη τέχνη >>>>>>>

Σε περιόδους ταλαιπωρίας και αβεβαιότητας, η μουσική μπορεί να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στην ψυχή, και το ντεμπούτο του DAVIE, το “Testify”, κάνει ακριβώς αυτό!

Μια χαρούμενη εισαγωγή απο τον  καλλιτέχνη του Μπρούκλιν,  το single αυτο  έδειξε την ικανότητα να επιτυγχάνει την ισορροπία μεταξύ κλασικών και σύγχρονων ήχων ( ο ίδιος ο DAVIE περιγράφει ως, «ένα τραγούδι χορού, όχι ένα τραγούδι ευαγγελίου _not a gospel song » ) .

Εδώ  το αφεντικό της Peppermint Jam, Mousse T., παίζει & μιξάρει  με  βαθιές, ισχυρές τεχνολογικές χορδές και ρυθμικά χειροκρότημα, φέρνοντας το  κομμάτι σε άλλα μονοπάτια σεβασμού στην ανθρώπινη αξία  , αξίες που χάνονται μέρα με την μέρα >>>>>>>>

΄Επεται συνέχεια >>>>>>>>>>>

About Post Author

+ There are no comments

Add yours