Η ηλεκτρονική μουσική είναι ο κυρίως παράγοντας δημιουργίας

του Μανώλη Διακάκη

Η ηλεκτρονική μουσική αναφέρεται στη μουσική που δίνει έμφαση στη χρήση ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων ή της τεχνολογίας παραγωγής μουσικής ,ο κυρίως παράγοντας δημιουργίας .

Ιστορικά, η ηλεκτρονική μουσική θεωρήθηκε οποιαδήποτε μουσική που δημιουργήθηκε με τη χρήση ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων ή ηλεκτρονικής επεξεργασίας, αλλά στη σύγχρονη εποχή, αυτή η διάκριση έχει χαθεί επειδή σχεδόν όλη η ηχογράφηση της μουσικής σήμερα, και η πλειονότητα των live εμφανίσεων  εξαρτώνται από την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας .

Σήμερα, ο όρος ηλεκτρονική μουσική χρησιμεύει για τη διαφοροποίηση της μουσικής που χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά ως σημείο εστίασης ή έμπνευσης, από τη μουσική που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά κυρίως για τη δημιουργία μιας προοριζόμενης παραγωγής που μπορεί να έχει κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία στον ήχο, αλλά δεν επικεντρώνεται σε αυτά.

Η ηλεκτρονική μουσική εκφράζει μορφές μουσικής τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής υπολογιστών, της πειραματικής μουσικής  _  και δημοφιλείς μορφές μουσικής που περιλαμβάνουν πολλαπλά στυλ μουσικής χορού όπως techno, house, trance, electro, breakbeat, drum and bass, synth pop κ.λπ.

Η διακρισή μας γίνετε  μεταξύ οργάνων που παράγουν ήχο μέσω ηλεκτρομηχανικών μέσων σε αντίθεση με όργανα που παράγουν ήχο χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά στοιχεία  .

Παραδείγματα ηλεκτρομηχανολογικών οργάνων είναι το telharmonium, Hammond organ και η ηλεκτρική κιθάρα, ενώ παραδείγματα ηλεκτρονικών οργάνων είναι  το  Theremin, synthesizer και ένας υπολογιστής.

Αυτές  οι παραπάνω σκέψεις ίσως ειναι μικρές λιτές απαντήσεις στον ευατό μας το τι σημαίνει ηλεκτρονική μουσική & σε αυτό το απλοικό άρθρο σε καποιές συνέχειες  θα αναφερθούμε σε γνωστούς ή αγνώστους οδοιπόρους της σκηνής αυτής – οι  ” rock stars σε ηλεκτρονική version ” !

Ο Peter “Pete” Tong  (   www.petetong.com )  είναι  ένας Άγγλος DJ που εργάζεται στο BBC Radio 1.

Είναι γνωστός παγκοσμίως από τους οπαδούς ως η πρωτοποριακή φωνή της ηλεκτρονικής μουσικής για προγραμμάτa  όπως το Essential Mix και το Essential Selection στον μεγαλύτερο ραδιοφωνικό σταθμό του κόσμου.

Ο Pete είναι ένα καταξιωμένο όνομα της  house μουσικής &  σούπερ σταρ DJ και όπως γράφουν  , το  δάχτυλό του συνεχώς ειναι  στο κουμπί της ηλεκτρονικής μουσικής &  δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τη θέση του στην ηλεκτρονική μουσική σκηνή.

Ο King Tubby  (  https://en.wikipedia.org/wiki/King_Tubby  )  ήταν μηχανικός ηλεκτρονικών και ήχου της Τζαμάικας, γνωστός κυρίως για την επιρροή του στην ανάπτυξη της μουσικής Dub στις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Η καινοτόμος στούντιο δουλειά του ,   έδωσε ώθηση στο   να αναβαθμίσει το ρόλο του μηχανικού μίξης σε μια δημιουργική φήμη που προηγουμένως προοριζόταν μόνο για συνθέτες και μουσικούς & έχοντας μια  ιδιαίτερα επιρροή σε πολλά είδη δημοφιλούς μουσικής.

Συχνά αναφέρεται ως εφευρέτης της έννοιας του remix, και έτσι μπορεί να θεωρηθεί ο κινητήριος άξονας της χορευτικής σκηνής και ηλεκτρονικής παραγωγής μουσικής.

 

Ο  Afrika Bambaataa (γνωστός και ως Kevin Donovan) είναι ένας Αμερικανός DJ από το South Bronx, ο οποίος συνέβαλε στην πρώιμη ανάπτυξη του χιπ χοπ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

Ο Afrika Bambaataa (  https://en.wikipedia.org/wiki/Afrika_Bambaataa )  είναι ένας από τους τρεις κύριους δημιουργούς του break-beat deejaying, και είναι σεβαστός _  γνωστός  σαν the “Grandfather” and “Godfather” and The Amen Ra of Universal Hip Hop Culture as well as The Father of The Electro Funk Sound.

Μέσω της συμμετοχής του στη συμμορία του δρόμου, των Black Spades στο μουσικό και πολιτισμικό Universal Zulu Nation, είναι υπεύθυνος για τη διάδοση της κουλτούρας ραπ και χιπ χοπ σε όλο τον κόσμο και βοηθώντας στη δημιουργία μιας σπουδαίας πλατφόρμας πάνω στην οποία πολλοί καλλιτέχνες οφείλουν πολλά στον Africa Bambaataa και στους συναδέλφους του.

Οι Kraftwerk (  http://kraftwerk.com/ ) είναι ένα γερμανικό μουσικό συγκρότημα που επηρέασε την εξέλιξη της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής. Ο ήχος Kraftwerk συνδυάζει την ΄΄ οδήγηση” , τους επαναλαμβανόμενους ρυθμούς με τις πιασάρικες μελωδίες, ακολουθώντας κυρίως ένα δυτικό κλασικό στιλ αρμονίας, με μια μινιμαλιστική άποψη .

Ήταν η πρώτη ομάδα που χρησιμοποίησε αυστηρά ηλεκτρονικά όργανα  _ μόνο , στην  παραγωγή τους. Οι απλοποιημένοι στίχοι της ομάδας τραγουδούνται μερικές φορές μέσω ενός κωδικοποιητή φωνής ή δημιουργούνται από λογισμικό ομιλίας υπολογιστή .

Ο διακριτικός ήχος τους  ήταν επαναστατικός για την εποχή του και είχε μόνιμο αντίκτυπο σε πολλά είδη σύγχρονης μουσικής.

Ένας από τους πρώτους μεγάλους καλλιτέχνες ηχογράφησης που δήλωσε άμεση επιρροή από τη μουσική των Kraftwerk ήταν ο David Bowie. Μέρος αυτού μπορεί να ακουστεί σε μια σειρά από άλμπουμ που ξεκινούν με το Station To Station και συνεχίζουν με την Τριλογία του Βερολίνου — Low, “Heroes” και Lodger.

Η συνεργασία του Iggy Pop με τον Bowie κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα είχε ως αποτέλεσμα τα κλασικά άλμπουμ Lust For Life και The Idiot. Τα μέλη των  Kraftwerk ήταν αμοιβαίοι θαυμαστές και των δύο καλλιτεχνών, έγραψαν  στίχους του σινγκλ του “Trans-Europe Express” του 1977.

΄Επεται μία ακόμα  συνέχεια >>>>>>>>>>>>>>>> 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours