Το ΜΕΓΚΑ στον αέρα

Σε λίγες μέρες, στις 20 του μήνα, το ΜΕΓΚΑ έχει επέτειο. Κλείνει τα 30 χρόνια από την πρώτη μέρα λειτουργίας του που ήταν και το σπάσιμο του μονοπωλίου της κρατικής τηλεόρασης. Δεν υπήρξε κανάλι που να αγαπήθηκε και να… μισήθηκε τόσο πολύ. Από τον θαυμασμό «το είπε το ΜΕΓΚΑ» στην απαξίωση.

Μαρία Αλιφέρη και Βασίλης Τσιβελίκας από τους πρώτους που βγήκαν στον αέρα του καναλιού

Ακόμη και οι δύο από τους μετόχους, βασικοί υπεύθυνοι για την πορεία του καναλιού έπαψαν να είναι εκδότες. Πούλησαν τις επιχειρήσεις τους και αποσύρθηκαν στο βάθος της σκηνής αφού φρόντισαν νωρίτερα να ξεμπλέξουν με τις τράπεζες και τα θαλασσοδάνεια που είχαν  πάρει.

Από τους τρεις ο πιό άγνωστος ίσως είναι ο Κ. Παπαντωνόπουλος παρουσιαστής του παιχνιδιού «Γράμματα και Αριθμοί»

Το έμεινε; Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι που δεν θα βρουν το δίκιο τους (και τα λεφτά τους). Το μόνο που μπορεί να βρουν στην καλύτερη περίπτωση είναι ένας «κουρεμένος» μισθός κατά τα πρότυπα του τέως ΔΟΛ.

Ο Νίκος Σκουλάς ήτα ο πρόωτος οπρόερος τοιυ Τηλέτυπου, της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ΜΕΓΚΑ

Το κανάλι μπορεί να επανεμφανιστεί στις οθόνες μας κι αυτό είναι θετικό. Ακόμη και ως βίντεο κλαμπ, ακόμα και ως «νεκρό κανάλι» τόσους μήνες έχει ακόμα όνομα που μετράει. Κι αυτό ικανοποιεί όσους εργάστηκαν σε αυτό.

Η πρώτη μέρα του ΜΕΓΚΑ στον αέρα

Ας θυμηθούμε όμως πως ξεκίνησαν όλα. Σύμπτωση; Και τότε η δεξιά ανέβαινα σε δύναμη. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χρειάστηκε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για να γίνει πρωθυπουργός φθάνοντας τη Νέα Δημοκρατία στο 46,89% τον Απρίλιο του ’90. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να συνέλθει από το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Σε αυτή την ταραγμένη εποχή πέντε εκδότες σπάνε το κρατικό μονοπώλιο και παρουσιάζουν το πρώτο ιδιωτικό κανάλι.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΚΑ

Όλα ξεκίνησαν στο Χαλάνδρι σε ένα κτίριο ιδιοκτησίας Γιώργου Μπόμπολα όπου στήθηκε το πρώτο στρατηγείο. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ένα κτίριο στην οδό Νίκης ιδιοκτησίας Αριστείδη Αλαφούζου για να καταλήξουν όλοι στα στούντιο της Παιανίας, τα πιο σύγχρονα τότε στην Ελλάδα, ιδιοκτησίας Νίνο Ελματζόγλου, που τώρα έχει νοικιάσει ο Ιβάν Σαββίδης για το Open και το Εθνος.

Ο Παναγιώτης Τιμογιαννάκης γράφει για την πρεμιέρα του ΜΕΓΚΑ στα ΝΕΑ

Ένα ετερόκλητο πλήθος σχεδίαζε το νέο κανάλι. Άνθρωποι που είχαν περάσει από την κρατική τηλεόραση (Ιάσων Μοσχοβίτης, Αγαμέμνων Φαράκος, Χρήστος Παπαγεωργίου, Λιάνα Κανέλη, Δημήτρης Κωνσσταντάρας, Χρήστος Σωτηρακόπουλος), άνθρωποι που είχαν αρχίσει να κάνουν καριέρα στο ραδιόφωνο και ειδικά στον 984 (Νίκος Χατζηνικολάου, Θοδωρής Ρουσσόπουλος), άνθρωποι των εφημερίδων που φιλοδοξούσαν να μάθουν τηλεόραση (Γιάννης Πρετεντέρης, Νικήτας Γαβαλάς).

Η Μαρία Παπαδοπούλου από τις αυστηρότερες τηλεκριτικούς της εποχής της

Αυτοί και πολλοί άλλοι μαζευόντουσαν κάθε πρωί στα στούντιο της Παιανίας, σχεδίαζαν το πρόγραμμα και έκαναν δοκιμαστικά. Ένα ολόκληρο καλοκαίρι προσπαθούσαν να γίνουν ομάδα και να παίξουν μπάλα.

Τελικά τα κατάφεραν και το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου 1989. Ο χρόνος πίεζε και δυνατότητα για 24ωρη εκπομπή δεν υπήρχε. Η εκπομπή άρχιζε στις τρεις το μεσημέρι κι ολοκληρωνόταν στη μία μετά τα μεσάνυχτα.

Με αντιπάλους τις κρατικές ΕΡΤ το ΜΕΓΚΑ έκανε περίπατο στην τηλεθέαση

Η βάση δόθηκε στις ειδήσεις με ημίωρο γρήγορο και νευρικό δελτίο που είχε ρεπορτάζ σε αντίθεση με την κρατική τηλεόραση που περιοριζόταν σε επίσημες ανακοινώσεις. Επιστρατεύτηκαν παλιές αγαπημένες σειρές (Αντίζηλοι, Κουνγκ Φου, Χαβάη 5-0), μια Βραζιλιάνικη καθημερινή σαπουνόπερα (Δικαίωμα στην αγάπη), παραγωγές του BBC (Ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι και Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς), ενώ δύο μόλις ελληνικά σήριαλ έκαναν την εμφάνισή τους. Το «Πατήρ, υιός και πνεύμα» του Γιώργου Κωνσταντίνου και οι «Αυθαίρετοι» του Νίκου Κουτελιδάκη που έδωσε το στίγμα για το νέο ύφος των ελληνικών σειρών. Και οι δύο προορίζονταν για την κρατική τηλεόραση, αλλά την τελευταία στιγμή κατέληξαν στο ΜΕΓΚΑ.

Η Λιάννα Κανέλη κάθε Σάββατο παρουσίαζε «τοκ σώου» με τον τίτλο «Ψηλά τα Χέρια». Σε αυτό… ανέκρινε ένα πρόσωπο της επικαιρότητας, ενώ η πρώτη αμιγώς πολιτική εκπομπή λεγόταν «Διαξιφισμοί» και την παρουσίαζαν οι Νίκος Χατζηνικολάου και Παντελής Καψής

Υπήρχαν και τέσσερα τηλεπαιχνίδια. Το δημοφιλές και στην Ελλάδα «Γράμματα και Αριθμοί» με τον Κώστα Παναγιωτόπουλο, το «Θησαυρόλεξο» (Νίκος Πιλάβιος), οι «Τηλεμπλόφες» (Β.Τσιβιλίκας) και ο «Λαβύρινθος»(Μ.Αλιφέρη)

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας

Οσο για τα αθλητικά κάθε Τετάρτη ο Κώστας Βερνίκος παρουσίαζε το «Φλας στα σπορ», την Κυριακή ο Δημήτρης Κωνσταντάρας και ο Νικήτας Γαβαλάς τη «Μεγάλη Κερκίδα» και το Σάββατο ο Αλκης Πασαλίδης το «Supersport», μια τρίωρη εκπομπή με βάση το Αγγλικό ποδόσφαιρο.

Τα χρόνια κύλησαν, το ΜΕΓΚΑ κυριάρχησε στην ενημέρωση και στη ψυχαγωγία, έκανε ακόμα πιο πλούσιους τους ιδιοκτήτες του που από πέντε έμειναν τρεις (έφυγαν οι Αλαφούζος, Τεγόπουλος, έμειναν οι Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας και Λαμπράκης) για να καταλήξει μετά από πολλές περιπέτειες στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Πηγή:pasatempo.wordpress.com

About Post Author

+ There are no comments

Add yours