Τι απαντά ο Σωτήρης Τσιόδρας σε όσους μιλούν για απόκρυψη κρουσμάτων

Απάντηση σε όσους κάνουν λόγο περί απόκρυψης του πραγματικού αριθμού κρουσμάτων COVID-19 στην Ελλάδα, έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για το θέμα, καθηγητής Παθολογίας – λοιμοξιωλόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης.

Ο κος Τσιόδρας, τόνισε ότι η στρατηγική της χώρας έχει ως θεμέλιο λίθο τη διαφάνεια και την αλήθεια και κάλεσε όσους προβάλλουν τέτοιου είδους ισχυρισμούς να μην παρασύρουν τον κόσμο, ούτε προς την κατεύθυνση του πανικού ούτε προς την κατεύθυνση του εφησυχασμού.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν  τις εκτιμήσεις του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ότι τουλάχιστον 2000-30000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Τέλος, ανακοίνωσε διευρυμένο πρόγραμμα ελέγχων σε όλη την επικράτεια, λαμβάνοντας όλα τα προστατευτικά μέτρα, ώστε να μη γίνεται διασπορά της νόσου.

«Σας βεβαιώνω ότι παρακολουθούμε την επιδημία όσο πιο καλά μπορούμε, με στρατηγική, ιεράρχηση ελέγχου αλλά και δειγμάτων επιτήρησης, που προτείνεται ευρωπαϊκά.

Η καταγραφή των κρουσμάτων είναι εξαντλητική. Γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και όχι δειγματοληπτικά. Τα σοβαρά και τις ΜΕΘ τα γνωρίζουμε όσο μπορούμε καλύτερα σε όλη τη χώρα.

Από μόνο του ένα τέτοιο σύστημα μας δίνει μια καλή εικόνα της εξέλιξης της επιδημίας.

Επενδύουμε περισσότερο σε ενίσχυση αυτής της στρατηγικής, με διευρυμένο πρόγραμμα ελέγχων, με προστασία ώστε να μη γίνεται διασπορά της νόσου σε όλη την επικράτεια».

Όπως διευκρίνισε, το πρόγραμμα θα υλοποιήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και θα αφορά επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και περιστατικά με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού στην κοινότητα.

«Αυτό είναι το ορθό επιστημονικά και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς», υπογράμμισε ο κος Τσιόδρας, ανακοινώνοντας ότι από αύριο Παρασκευή (20/3/2020), θα αναρτάται καθημερινά στον ιστότοπο του ΕΟΔΥ λεπτομερής αναφορά για τις περιπτώσεις της νόσου.

«Η στρατηγική μας σαν χώρα και σαν επιστημονικό δυναμικό έχει ως θεμέλιο λίθο τη διαφάνεια, την αλήθεια, την αποφυγή του στίγματος, την αλληλεγγύη με τον κόσμο ο οποίος αυτήν τη στιγμή μπορεί να υποφέρει περιοριζόμενος, αλλά θα ανασάνει ελεύθερος αύριο. Δεν μπορεί όμως να γίνει ακόμη αυτό, θα ήταν ολοκληρωτικά ανεύθυνο», κατέληξε ο κος Τσιόδρας.

Πηγή:mononews.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours