Ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), από τα μέσα του 2019, έχει μείνει χωρίς μαστογράφο.

 

Του: Κρκόρ Τσακιτζιάν

Ο μαστογράφος που χάλασε είχε αποκτηθεί ελαφρώς μεταχειρισμένος στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ήταν αναλογικός, άρα ξεπερασμένος για τις μέρες μας, αφού σήμερα όλα τα διαγνωστικά κέντρα χρησιμοποιούν ψηφιακό μηχάνημα και ως εκ τούτου, στέλνονταν όλες οι ενδιαφερόμενες γυναίκες έξω στους ιδιώτες, με τεράστιο κόστος για τον οργανισμό.

Πριν λίγο καιρό, ο αντιπρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Κυριάκος Θεοδωρακάκος, έκανε την πρόταση για απόκτηση από το ταμείο, νέου σύγχρονου ψηφιακού μαστογράφου, με τον οποίο θα γίνονται και υπέρηχοι, ο οποίος θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα μέλη του, θα διασφάλιζε τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στους υπέρηχους και θα πετύχαινε μεγάλης κλίμακας οικονομία στο ταμείο.

Αρκεί να λάβει υπόψη του κανείς ότι εντός του ΕΔΟΕΑΠ με τον αναλογικό μαστογράφο, μέχρι το 2019 που χάλασε, γινόντουσαν 700 εξετάσεις το χρόνο και όλες τις άλλες τις έκαναν σε ιδιωτικά κέντρα με τεράστια κόστη. Ενώ από το 2019 και μετά, όλες οι μαστογραφίες γίνονταν έξω.

ψηφιακός μαστογράφος
ψηφιακός μαστογράφος

Μόνο το 2020 για τους ασφαλισμένους στην Αθήνα, ο ΕΔΟΕΑΠ πλήρωσε 408.715 € για υπέρηχους που έγιναν σε ιδιωτικά κέντρα και άλλα 92.920€ για μαστογραφίες. Συνολικά περίπου 500.000€.

Η αγορά του νέου σύγχρονου ψηφιακού μηχανήματος έφτασε στα 140.000 € και θα δώσει τη δυνατότητα στον οργανισμό να κάνει κατά μέσο όρο 20 – 25 μαστογραφίες την ημέρα.

Όπως λένε όσοι γνωρίζουν, δεν θα πέφτουν οι ψηφιακές εξετάσεις, κάτω από τις 2.000 το χρόνο, γεγονός που σημαίνει, ότι ο οργανισμός θα κάνει απόσβεση της αγοράς του μηχανήματος σε διάστημα ενός έτους, με πολλαπλά οφέλη για τους ασφαλισμένους, τους εργαζόμενους και τον ίδιο τον Οργανισμό.

Σ’ αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν εκτός του κ. Θεοδωρακάκου και δύο ακόμη άνθρωποι, ο Νίκος Μιχαλίστης που προχώρησε το διαγωνισμό και η υπεύθυνη του ακτινολογικού εργαστηρίου, Ευμορφία Ντούλμα που στήριξε επιστημονικά και με πάθος το όλο εγχείρημα.

 

About Post Author

Krikor Tsakitzian

Δημοσιογράφος

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours