Η είδηση που αναφέρει πως, σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι τηγανητές πατάτες είναι πιο υγιεινές από τη σαλάτα είναι ψευδής.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα:Το να τρως υγιεινά είναι δύσκολο, σωστά; Απαιτεί θυσίες. Θέλει ατσάλινα νεύρα. Πρέπει να τρως άνοστες αηδίες και να λες όχι σε φαγητά που κάνουν τα σάλια σου να τρέχουν, σωστά; Λοιπόν, όχι ακριβώς…

Τα καλά νέα έρχονται απ’ το Ισραήλ. και το Ινστιτούτο Γουέισμαν. Εκεί λοιπόν, κάτι καλοί κύριοι με λευκές ρόμπες, έκαναν τα πειράματά τους υπό τις οδηγίες του καθηγητή Έραν Σίγκαλ. Και τι ανακάλυψαν; Ότι κάποιοι οργανισμοί αντιδρούν καλύτερα στις τηγανιτές πατάτες, απ’ ό,τι στα λαχανικά και τις μπανάνες!

Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι γεγονός. Τα αποτελέσματα επιτρέπουν στο Ινστιτούτο να μιλάει με βεβαιότητα. Στο πείραμα έλαβαν μέρος 800 άνθρωποι που κατανάλωσαν τα ίδια γεύματα και κατέγραψαν ύστερα τη φυσική τους δραστηριότητα, την αντίδρασή τους στον ύπνο αλλά και τη δραστηριότητά τους στην τουαλέτα.

Κάποιοι οργανισμοί λοιπόν δεν ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου τους με τις πατάτες. Ούτε τα επίπεδα γλυκόζης. Κάποιοι οργανισμοί απλώς ΔΕΧΟΝΤΑΙ μια χαρούλα τις πατάτες χωρίς να επηρεάζονται. Και όχι, δεν μιλάμε για 1 στους 100.

«Οι μεγάλες διαφορές που βρήκαμε στις τιμές του σακχάρου στο αίμα, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μετά την κατανάλωση του ίδιου γεύματος, μας κάνει αισιόδοξους. Σκεφτόμαστε πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ανθρώπους να είναι υγιείς και να αποφύγουν ασθένειες όπως ο διαβήτης», μας λέει ο Έραν Σίγκαλ.

Υγιεινή διατροφή με τηγανητές πατάτες; Μοιάζει σχεδόν σαν ψέμα. Όμως μπορεί να είναι μια μεγάλη αλήθεια, φτάνει να είσαι ο κατάλληλος οργανισμός. Ψαξ’ το, ποτέ δεν ξέρεις!

Η έρευνα στην οποία γίνεται αναφορά, δημοσιεύτηκε στο έγκριτο peer-reviewed περιοδικό «Cell» και έχει τίτλο «Personalized Nutrition by Prediction of Glycemic Responses». [πηγή]


Αρχικά, η μελέτη δεν αναφέρει σε κανένα σημείο ότι «κάποιοι οργανισμοί αντιδρούν καλύτερα στις τηγανιτές πατάτες, απ’ ό,τι στα λαχανικά και τις μπανάνες».

Σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει τα «επίπεδα γλυκόζης του οργανισμού μετά από το γεύμα» (Postprendial Glycemis Responses – PPGR), έναν συγκεκριμένο δείκτη ο οποίος σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να δώσει στοιχεία που θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό προσωπικών προγραμμάτων διατροφής για άτομα που κινδυνεύουν από μεταβολικές διαταραχές.

Επίσης δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι «στο πείραμα έλαβαν μέρος 800 άνθρωποι που κατανάλωσαν τα ίδια γεύματα».

Η μελέτη χρησιμοποίησε 800 συμμετέχοντες από τους οποίους πήρε συνολικά 46,898 μετρήσεις για τα επίπεδα της γλυκόζης τους μετά το γεύμα μέσα σε χρονικό πλαίσιο μιας εβδομάδας. Οι μετρήσεις έγιναν και εντός εργαστηρίου αλλά και μέσω ειδικών αισθητήρων που είχαν οι συμμετέχοντες μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να λαμβάνονταν δεδομένα από τις διατροφικές συνήθειες σε «πραγματικό πλαίσιο».

Επειδή υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις αποκρίσεις του κάθε διαφορετικού οργανισμού όσον αφορά τα επίπεδα γλυκόζης μετά το γεύμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο για την επεξεργασία των δεδομένων. Αυτός ο αλγόριθμος κατάφερε να δώσει ακριβή δεδομένα για τον κάθε συμμετέχοντα όσον αφορά το PPGR αναλύοντας περίπλοκους συνδυασμού από διατροφικές επιλογές στη καθημερινότητα τους.

Αξιοποιώντας αυτά τα δεδομένα οι ερευνητές έφτιαξαν προγράμματα διατροφής, προσαρμοσμένα στον κάθε συμμετέχοντα, τα οποία οδήγησαν σε χαμηλότερα επίπεδα PPGR και κατά συνέπεια σε πιο αποδοτικό γλυκαιμικό έλεγχο. Το εύρημα της μελέτης το οποίο παρερμηνεύτηκε προφανώς στα προαναφερθέντα δημοσιεύματα, είναι πως τα επίπεδα γλυκόζης μετά το γεύμα μπορούν να ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο, ακόμα και όταν τρώνε το ίδιο φαγητό.

Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι η κατανάλωση τροφών όπως οι τηγανιτές πατάτες μπορεί να είναι υγιεινή για κάποιους ανθρώπους. Στη μελέτη μάλιστα δε γίνεται καμία αναφορά σε τηγανητές πατάτες ενώ η μόνη σχετική αναφορά είναι πως τροφές όπως το ρύζι και οι πατάτες δίνουν υψηλό PPGR.

Με βάση όλα τα ανωτέρω επομένως, ο αρχικός ισχυρισμός κρίνεται ψευδής.

Πηγή:ellinikahoaxes.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours