Ο Richard Stallman παραιτείται από το MIT εξαιτίας των δηλώσεών του για την υπόθεση Epstein

Την παραίτησή του από το τμήμα CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) του αμερικανικού πανεπιστημίου MIT, ανακοίνωσε ο Richard Stallman στον απόηχο των δηλώσεων του για την υπόθεση Epstein.

Ο Stallman, μια από τις θρυλικές μορφές στο χώρο των υπολογιστών, είναι μεταξύ άλλων ο ιδρυτής του κινήματος ελεύθερου λογισμικού και του αντίστοιχου ιδρύματος (FSF), από το οποίο επίσης αποχωρεί από τη θέση του προέδρου που κατείχε μέχρι σήμερα. Σε email νήμα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Motherboard την προηγούμενη εβδομάδα, ο Stallman υπερασπίστηκε τον δισεκατομμυριούχο Jeffrey Epstein στις κατηγορίες που του αποδίδονταν περί σεξουαλικής κακοποίησης και διακίνησης ανήλικων κοριτσιών, πριν τελικά αυτοκτονήσει στο κελί του στις 10 Αυγούστου. Συγκεκριμένα ο Stallman ανέφερε ότι το «πιθανότερο σενάριο στην όλη υπόθεση ήταν ότι τα ανήλικα θύματα του Epstein δεν πιέστηκαν και ότι έκαναν έγινε με τη θέλησή τους».

Επιπλέον στο ίδιο email νήμα, προχώρησε σε συζήτηση με άλλα μέλη για τον όρο “βιασμός” και αν αυτός έχει εφαρμογή στην περίπτωση των θυμάτων. Μάλιστα όταν ένας συνομιλητής του επισήμανε ότι ένα από τα θύματα, η Virginia Giuffre ήταν 17 ετών όταν πιέστηκε να κάνει σεξ με τον Marvin Minsky, πρωτοπόρο στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Stallman απάντησε ότι «είναι ηθικά παράλογο να ορίσουμε τον “βιασμό” με έναν τρόπο που να εξαρτάται από μικρές λεπτομέρειες όπως η χώρα στην οποία διαπράχθηκε ή αν το θύμα ήταν 17 ή 18 ετών».

«Δηλώνω την άμεση παραίτησή μου από τη θέση που κατέχω στο MIT» δήλωσε ο Stallman, «κάτι που κάνω εξαιτίας των πιέσεων που δέχομαι εγώ και το MIT εξαιτίας μιας σειράς παρανοήσεων και ανακριβειών».

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours