Η Σάσα Βούλγαρη επιστρέφει για 10η χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, διοργανώνοντας το «Παρα-μυθέομαι», ένα εργαστήριο για την τέχνη και την τεχνική της προφορικής αφήγησης.

Η αγαπημένη παραμυθού, η πρωτοπόρος της νέο-αφήγησης στην Ελλάδα, στήνει το συγκεκριμένο βιωματικό σεμινάριο επιστρατεύοντας τη δική της, ολοκληρωμένη και δοκιμασμένη μέθοδο διδασκαλίας, την οποία εμπλουτίζει τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.
Γιατί να παρακολουθήσει κανείς το σεμινάριο; Επειδή όλοι λέμε ιστορίες, καθημερινά. Η ίδια η ζωή είναι πλασμένη από ιστορίες. Δημιουργώντας τη δική μας και επικοινωνώντας την εύστοχα μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι επαγγελματίες, σύντροφοι, φίλοι, άνθρωποι…

Εργαστήρι για την τέχνη της προφορικής αφήγησης σε τρεις κύκλους
Οκτώβριος 2019-2020, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Κάθε Τρίτη 18:00-21:00

poster 2

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Σε γονείς, εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, επιχειρηματίες, αναλυτές, δικηγόρους, πολιτικούς… Με λίγα λόγια, σε όλους. Σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν και να επικοινωνήσουν επιτυχώς την ιστορία τους.
Η Σάσα Βούλγαρη διευκρινίζει: «Στην εποχή μας η έννοια της ιστόρησης συνδέεται λανθασμένα κυρίως με παιδιά αν και στις τελευταίες δεκαετίες η πανάρχαια αυτή τέχνη – παγκοσμίως γνωστή ως oral storytelling – αναβίωσε και αξιοποιείται διευρυμένα σε πολλά πεδία: π.χ. διδασκαλία φυσικών επιστημών, επιχειρηματικότητα κ.ά. Η προφορική αφήγηση δεν είναι παραμύθι. Ιστορίες λέμε για χίλιους δύο λόγους: Για να μεταφέρουμε τα νέα μας, να διδάξουμε, να γνωριστούμε με κάποιον, να συστηθούμε, να πείσουμε, ακόμη και για να πουλήσουμε κάτι. Ιστορίες δημιουργούμε, ακόμη, όταν θέλουμε να καταλάβουμε τον εαυτό μας ή τον άλλο».

Η ΜΕΘΟΔΟΣ

Η Σάσα Βούλγαρη έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο και δοκιμασμένο σύστημα μαθητείας που παρέχει στον συμμετέχοντα γνώση σε όλα τα επίπεδα, τα οποία σχετίζονται με την Ιστόρηση, με τρόπο κατανοητό και με δυνατότητες εφαρμογής σε πολλά και διαφορετικά επαγγελματικά αντικείμενα.
Η μέθοδος είναι δομημένη έτσι, ώστε όποιος ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση και των τριών Κύκλων να γνωρίζει, πλέον, σε βάθος τι είναι η Προφορική Αφήγηση, τι ταιριάζει στον ίδιο (ταυτότητα Αφηγητή) και πώς μπορεί μόνος του να διευρύνει τις γνώσεις και τις δυνατότητές του. Αποτελεί, όμως, και ένα όχημα προς την αυτοβελτίωση, καθώς οι εκπαιδευόμενοι, όχι μόνο μαθαίνουν πώς να δημιουργούν και να επικοινωνούν την ιστορία τους ανάλογα με το ποιον έχουν απέναντί τους, αλλά αποκτούν συνείδηση της στάσης του σώματος και της σωστής αναπνοής, καλύτερη εκφορά του λόγου, αλλά και αυτοπεποίθηση μπροστά σε κοινό.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΠΑΡΑ-ΜΥΘΕΟΜΑΙ: Σεμινάριο για την τέχνη της προφορικής αφήγησης σε τρεις κύκλους
Με τη Σάσα Βούλγαρη

Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ.: 210 3418550, www.mcf.gr
Πότε: Από Οκτώβριο 2019 μέχρι Ιούνιο 2020, κάθε Τρίτη 18:00-21:00
Διάρκεια: Κάθε κύκλος αντιστοιχεί σε 30 διδακτικές ώρες
Κόστος: 300 € ( για τον κάθε 1ο κύκλο), 240 € (για τον 2ο κύκλο), 160 € (για τον 3ο κύκλο).
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Σάσα Βούλγαρη στα τηλέφωνα: 210 9572613 και 6972 261037, sassa_v@otenet.grwww.facebook.com/sassa.voulgari

-Τα τμήματα είναι ολιγομελή (συμμετοχή κατόπιν επιλογής)
-Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία
-Παρέχεται πλούσια βιβλιογραφία καθώς και βεβαίωση σπουδών
-Προβλέπεται έκπτωση για παλαιότερους μαθητευόμενους της Σάσας Βούλγαρη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΕΔΩ

4

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΑΣΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Υποψήφια 2014 & 2015 της SCBWI – Greece για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award

Πρωτοπόρος της νεο – αφήγησης στην Ελλάδα, με σπουδές Ψυχολογίας και Παιδαγωγικών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1993 σχεδιάζει και πραγματοποιεί προγράμματα αφήγησης για ενήλικες και παιδιά, διαλέξεις και σεμινάρια ποικίλης θεματολογίας και εκπαιδευτικά προγράμματα αφήγησης από την προσχολική ηλικία έως και το Λύκειο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανέπτυξε τη δική της μέθοδο εκπαίδευσης στην τεχνική της αφήγησης και στην δημιουργική γραφή, η οποία εφαρμόζεται σε πολλά και διαφορετικά επαγγελματικά πεδία.

Έχει συντονίσει επιμορφώσεις σε Πανεπιστήμια, σε Εκπαιδευτικά και Πολιτιστικά Κέντρα, σε Εκπαίδευση ιδιωτικής πρωτοβουλίας κ.ά. Με σταθερές και πολυετείς συνεργασίες γνωστοποίησε και καθιέρωσε την προφορική αφήγηση σε Μουσεία (Λαϊκής Τέχνης, Κυκλαδικής Τέχνης, Γουλανδρή, Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο Γαία, Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης κ.α.), Βιβλιοθήκες (Δημοτικές Α. Παρασκευής, Κολεγίου Αθηνών κ.α.) και πολλά σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά.

Ήταν η πρώτη και η μοναδική ως τώρα επαγγελματίας παραμυθού που αφηγήθηκε αποκλειστικά ελληνικά λαϊκά παραμύθια στην τηλεόραση (ΕΤ1, 1998 «Ψέμματα κι Αλήθεια έτσι ειν΄ τα Παραμύθια») σε 13 επεισόδια που προβάλλονται ακόμα κατ’ επανάληψη.

Έχει σχεδιάσει πρωτοποριακά προγράμματα αφήγησης όπως για το Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Θάλασσα του Πρωϊού – αφηγηματική περιπλάνηση στην ποίηση του Καβάφη, 2013, Έτος Καβάφη), την Εθνική Λυρική Σκηνή («Το Παραμύθι των Χριστουγέννων» – κείμενα, σκηνοθεσία, αφήγηση, Δεκέμβρης 2013) κ.ά.

Με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έχει εκτεταμένη συνεργασία από το 2010, ενώ από το 2013 συνεργάζεται και με το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β.&Μ. Θεοχαράκη, δημιουργώντας διαθεματικά αφηγηματικά προγράμματα για τις περιοδικές του εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα αφήγησης για Σχολεία.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours