Mae Jemison: Η πρώτη Αφροαμερικανίδα που ταξίδεψε στο διάστημα

Μηχανικός, γιατρός και πρώην αστροναύτης. Η πρώτη μαύρη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα και παρέμεινε εκεί για περίπου 8 μέρες, από τις 12 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 1992. Συγγραφέας και ηθοποιός, με το όνομά της να βρίσκεται στα International Hall of Fame και National Women’s Hall of Fame των ΗΠΑ. Όλα αυτά – και ακόμη περισσότερα – είναι η Mae Carol Jemison.

«Μην αφήσεις κανέναν να σου πάρει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα ή την περιέργεια. Πρόκειται για τη δική σου θέση στον κόσμο, για τη δική σου ζωή. Παρ’ την στα χέρια σου και εκμεταλλεύσου την όσο μπορείς, ζήσε τη ζωή που θέλεις να ζήσεις», είπε κάποτε. Και το έκανε πράξη.

Γεννήθηκε στην Αλαμπάμα σαν σήμερα, 17 Οκτωβρίου, το 1956 και μεγάλωσε στο Σικάγο. Ως παιδί, λάτρευε το χορό. Ξεκίνησε μαθήματα μπαλέτου στα 9 της και τρία χρόνια αργότερα που πήγε Λύκειο – ήταν χαρισματική και πέρασε ορισμένες τάξεις μαζί – έγινε μαζορέτα. Στόχος της τότε, ήταν να γίνει καθηγήτρια jazz και μπαλέτου. Τελικά, στα 16 της αποφοίτησε και ξεκίνησε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Stanford, απ’ όπου πήρε πτυχίο χημικού μηχανικού και ειδικού αφροαμερικανικής ιστορίας. Έπειτα, προχώρησε σε σπουδές ιατρικής στο Cornell και ξεκίνησε να εργάζεται στο Ειρηνευτικό Σώμα των ΗΠΑ, πρώτα στη Λιβηρία κι έπειτα στη Σιέρα Λεόνε. Έπειτα, έχοντας στο μυαλό της το παιδικό της όνειρο να γίνει αστροναύτης, έκανε αίτηση στη NASA.

Δε έγινε αμέσως δεκτή. Η καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Challenger πήγε πίσω όλα όσα είχε προγραμματίσει ο οργανισμός, όμως η Mae δεν το έβαλε κάτω, Την ακριβώς επόμενη χρονιά, το 1987, προσπάθησε ξανά κι επιλέχθηκε μαζί με άλλους 14, ανάμεσα σε περίπου δύο χιλιάδες υποψηφίους. Τα μέσα ενημέρωσης της εποχής αναφέρονταν σ’ εκείνη ως «η πρώτη μαύρη αστροναύτης». Η εκπομπή των Phylicia Rashad και Robb Weller στο CNBC την συμπεριέλαβε στη λίστα με τις «πιο περιζήτητες εργένισσες», το 1989. Στις 27 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, μάλιστα, της ανακοινώθηκε πως θα ήταν μέλος του τετραμελούς πληρώματος της αποστολής STS-47, η οποία αποτέλεσε σημαντική συνεργασία ΗΠΑ και Ιαπωνίας, ενώ της ανατέθηκε η διεξαγωγή επιστημονικών πειραμάτων.

Πέταξε στο διάστημα στις 12 Σεπτεμβρίου 1992. Έμεινε εκεί για σχεδόν οχτώ ημέρες, γράφοντας ιστορία.

Όταν επέστρεψε, είχε πραγματοποιήσει τα πιο τρελά της όνειρα. Αποφάσισε, λοιπόν, το 1993, να παραιτηθεί. Εκείνη τη χρονιά, έγινε η πρώτη αστροναύτης που εμφανίστηκε στο Star Trek.

πηγή: wikipedia.org

Στη συνέχεια, ίδρυσε τη συμβουλευτική εταιρεία The Jemison Group, η οποία ασχολείται με την επίδραση της τεχνολογικής εξέλιξης στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Προς τιμήν της μητέρας της, επίσης, έφερε στον κόσμο το ίδρυμα Dorothy Jemison. Εκείνο βρίσκεται πίσω από μία επιστημονική κατασκήνωση για μαθητές από 12 έως 16 ετών. Από το 1994, έχουν ανοίξει παραρτήματα, μεταξύ άλλων, στα Πανεπιστήμια Dartmouth και Colorado School of Mines, στη σχολή Choate Rosemary Hall, στην Ελβετία, την Τυνησία και τη Νότιο Αφρική. Χρηματοδοτεί προγράμματα που ενθαρρύνουν παιδιά και εφήβους να ασχοληθούν με τη φυσική και το διάστημα.

To 1999 ίδρυσε την εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας BioSentient, ενώ το 2001 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Find Where the Wind Goes. Πρόκειται για την αυτοβιογραφία της, η οποία απευθύνεται σε παιδιά. Αναφέρει τα πάντα: Από τα παιδικά χρόνια μέχρι το Stanford κι από το Ειρηνευτικό Σώμα έως το διάστημα. Δεν κρύβει τις διακρίσεις που βίωσε, τις φορές που το χρώμα και το φύλο της την κράτησαν πίσω.

Είναι επίτιμη διδάκτορας στα Πανεπιστήμια Winston – Salem, Lincoln, Princeton, Wilson, Dartmouth, Harvey Mudd, Rensselaer Polytechnic Institute, DePaul, Polytechnic Institute of NYU και Florida Southern College. H LEGO την έχει τιμήσει στη συλλογή Women of NASA, μαζί με τις Margaret HamiltonSally Ride, και Nancy Grace Roman.

Μέχρι σήμερα μάχεται για τα δικαιώματα των έγχρωμων γυναικών. «Ποτέ μην περιορίζεσαι από την περιορισμένη φαντασία των άλλων», έχει πει κι αποτελεί έμπνευση για όλες.

Πηγή:portraits.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours