Ένα χρηματοοικονομικό διαμάντι στη Σαουδική Αραβία

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Henning Larsen Architects  με έδρα τη Κοπεγχάγη, έχει σχεδιάσει την οικονομική περιοχή του βασιλιά Abdullah που βρίσκεται στο Riyadh στη Σαουδική Αραβία. Οι αρχιτέκτονες του έργου το περιγράφουν: Η οικονομική περιοχή του Riyadh είναι μια σύγχρονη μητρόπολη εμπνευσμένη από τις τοπικές οικοδομικές παραδόσεις. Τα κτήρια στη περιοχή είναι σχεδιασμένα για να παρέχουν σκιά και καταφύγιο από το αμείλικτο κλίμα της ερήμου.

Πηγή εικόνας: AmazingArchitecture.com

Η οικονομική περιοχή του βασιλιά Abdullah είναι δομημένη γύρω από μια φυσική καταπράσινη κοίτη του ποταμού, στα αραβικά, που ονομάζεται wadi. Στο έργο, το παρελθόν συναντά το μέλλον, δημιουργώντας ένα σύγχρονο αραβικό όνειρό. Η βλάστηση του wadi διατηρεί την υγρασία, καθαρίζει τον αέρα και συμβάλλει σε μια πιο άνετη εξωτερική θερμοκρασία. Η γεωμετρία, το ύψος, η θέση και οι προσόψεις των κτηρίων είναι ευθυγραμμισμένες μεταξύ τους. Οι συμβολή των προηγουμένων βοηθά  ώστε τα κτήρια να παρέχουν σκίαση και καταφύγιο από τις καταιγίδες άμμου. Σε συνδυασμό, τα παραπάνω εξασφαλίζουν ένα πιο ευχάριστο κλίμα. Ο ειδικός σχεδιασμός μπορεί να μειώσει και 10 βαθμούς τη θερμοκρασία στη περιοχή. Η οικονομική περιοχή περιλαμβάνει ένα μείγμα γραφείων και σπιτιών, καθώς και πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Πηγή εικόνας: AmazingArchitecture.com

Η οικονομική περιοχή στη Σαουδική Αραβία έχει σχεδιαστεί για να πληροί τις απαιτήσεις της διεθνώς αναγνωρισμένης πιστοποίησης βιωσιμότητας, «Leadership in Energy and Environmental Design», LEED. Επομένως, το γενικό σχέδιο καθορίζει ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για την αειφόρο κατασκευή, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουν οι διάφοροι διεθνείς αρχιτέκτονες που σχεδιάζουν τα κτήρια. Οι γραμμές ρυθμίζουν την κατανάλωση νερού και ενέργειας των κτηρίων, τη χρήση υλικών, καθώς και την επίδρασή τους στο μικροκλίμα μεταξύ τους κ.ο.κ. Επίσης, ρυθμίζουν τη γεωμετρία των κτηρίων σε κάθε οικόπεδο. Αυτή η συνολική πιστοποίηση καθιστά την περιοχή το μεγαλύτερο πράσινο αστικό αναπτυξιακό έργο στον κόσμο.

Έμπνευση από το παρελθόν της Σαουδικής Αραβίας

Σαουδική Αραβία
Πηγή εικόνας: AmazingArchitecture.com

Εάν οι παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές συνεχίσουν αμείωτα, οι χώρες γύρω από τον Περσικό Κόλπο θα καταστούν ακατοίκητες για ανθρώπους. Αυτό αποδεικνύεται από τις τελευταίες έρευνες για τις ακραίες καιρικές συνθήκες στη Σαουδική ΑραβίαΜία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στο σχεδιασμό της οικονομικής περιοχής του King Abdullah, ήταν επομένως η δημιουργία ενός δροσερού και άνετου αστικού περιβάλλοντος.

Σαουδική Αραβία
Πηγή εικόνας: AmazingArchitecture.com

Στο κυνήγι μας για το βέλτιστο μικροκλίμα, αναζητήσαμε έμπνευση στην ιστορική συνοικία του Riyadh, η οποία είναι χτισμένη σύμφωνα με τις παραδοσιακές αραβικές δομικές μεθόδους. Εδώ, οι δρόμοι προσανατολίζονται σύμφωνα με τους επικρατέστερους ανέμους, υποστηρίζοντας τον φυσικό εξαερισμό και την ψύξη της πόλης.

Πηγή εικόνας: AmazingArchitecture.com

Αρχιτέκτονας: Αρχιτέκτονες  Henning Larsen. Τοποθεσία: Riyadh, Σαουδική Αραβία. Έκταση: 1.600.000 m².

Πηγή: AmazingArchitecture.com

About Post Author

+ There are no comments

Add yours