Τι δυσκολίες θα αντιμετωπίσετε αν αφήσετε μούσια

Για έναν άντρα, τα γένια του είναι κομμάτι της προσωπικότητάς του. Αποπνέουν σεβασμό και είναι μέρος της ψυχής του άντρα που τα φέρει. Φέρτε στο μυαλό σας προσωπικότητες όπως ο Σαίξπηρ, ο Μάρκος Αυρήλιος και ο Σωκράτης. Τα γένια ωστόσο απαιτούν περισσότερη επιμέλεια απ’ όσο φαίνεται. Η περιποίηση της γενειάδας είναι πολύ πιο απαιτητική διαδικασία από την απλή διακοπή του ξυρίσματος.

Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζει κάθε άντρας που αποφασίζει ν’ αφήσει μούσια.

Πλέον, συναντά κανείς άντρες με γένια ακόμη και σε απροσδόκητα μέρη όπως είναι μία αίθουσα συσκέψεων, προσδίδοντας στο παρουσιαστικό τους κάτι το ιδιαίτερο.

Παραδείγματα αποτελούν:

Ο Σεργκέι Μπριν, συνιδρυτής της Google, ο Μαρκ Μπένιοφ, ιδρυτής της Salesforce και δισεκατομμυριούχος, και ο Λόιντ Μπλανκφέιν, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το επάγγελμα ή τον τρόπο ζωής τους, όλοι οι άντρες μπορούν να προσδώσουν στην εμφάνισή τους το κύρος της γενειάδας. Αν αποφασίσετε και εσείς λοιπόν να αφήσετε μούσια δείτε τι χρειάζεται να ξέρετε για να πετύχετε μια τέλεια γενειάδα.

Αναλυτικά,

Το Μεγάλωμα
Είναι χρονοβόρο: Δύο έως έξι μήνες.

«Δε ξυρίζομαι πλέον». Περνούν δύο, τρεις εβδομάδες και ακόμη δεν έχει σχηματιστεί γενειάδα.

Τι συμβαίνει;

Στην πραγματικότητα, για τους περισσότερους άντρες η ανάπτυξή της απαιτεί χρόνο, περίπου δύο έως τρεις μήνες.

Φυσικά σε ορισμένους άντρες τα μούσια αναπτύσσονται με γρηγορότερους ρυθμούς, όμως αυτό δεν ισχύει για τους περισσότερους. Αν λοιπόν αποφασίσετε ν’ αφήσετε γένια, θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες. Μπορεί να φαίνεται μεγάλο διάστημα, όμως τα αγαθά κόποις κτώνται.

Ύστερα από ορισμένο χρόνο, ο καθένας καταλαβαίνει ποιος είναι ο προσωπικός του μέσος χρόνος ανάπτυξης. Με τον καιρό, η περιοχή της γενειάδας αρχίζει να γεμίζει.

Ο ρόλος της Ηλικίας
Από την Εφηβεία μέχρι τα 20

Είναι απολύτως φυσιολογικό ένας άντρας στην εφηβεία του και πλησιάζοντας τα 20, να φαντάζεται την ωριμότερη εκδοχή του εαυτού του ως ενός άντρα με γένια.

Στην περίοδο αυτή υπάρχει η σύγκριση με τους συνομήλικους, καθώς και η απορία αν ο άντρας συμβαδίζει με τους υπόλοιπους στην ανάπτυξη της γενειάδας.

Επηρεασμένοι από το πατρικό πρότυπο, οι άντρες κατά την εφηβεία μπορεί να θεωρούν τα γένια ως σύμβολο αρρενωπότητας.

Είναι ωστόσο περιττό να συγκρίνει κανείς τον προσωπικό του ρυθμό ανάπτυξης με εκείνον άλλων αντρών που τα μούσια μοιάζουν να μεγαλώνουν αβίαστα. Κάτι που ίσως οδηγήσει σε απογοήτευση τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Πρέπει ωστόσο να συνειδητοποιήστε τη διαφορετικότητά σας.

Ο καθένας είναι διαφορετικός. Η ωριμότητα επέρχεται με τον χρόνο. Σε άλλους εμφανίζεται νωρίτερα, ενώ σε άλλους αργότερα. Στην ηλικία αυτή μπορείτε ν’ αφήσετε τις φαβορίτες ή τη γενειάδα σας να πυκνώσουν, με ένα ήπιο αποτέλεσμα.

Αν είστε ο αυστηρότερος κριτής του εαυτού σας, θα αισθάνεστε απογοητευμένοι.

Στην πραγματικότητα όμως, είναι ένα βήμα προς τον επιθυμητό σας τελικό στόχο. Η παρούσα σας εμφάνιση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας. Για του λόγου το αληθές όμως, κατά την εφηβεία δεν υφίσταται αξιόπιστο μέτρο σύγκρισης.

Κατά την ηλικία των 22 έως 23 ετών παρατηρείτε ορατή βελτίωση στην ανάπτυξη της γενειάδας. Αυτή είναι μία γενική διαπίστωση, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν όσα αναφέρθηκαν ήδη περί διαφορετικότητας. Μην αποθαρρύνεστε αν δεν παρατηρείτε βελτίωση.

Ενώ οι περισσότεροι άντρες βλέπουν πλήρη ανάπτυξη της γενειάδας τους στη δεκαετία των 20, στην πραγματικότητα η ποιότητά της εξακολουθεί να βελτιώνεται ακόμη και έως την ηλικία των 30, ακόμη και των 40 χρόνων.

Μπορεί κατά την εφηβεία ή την πρώιμη ηλικία των 20 να ανυπομονείτε να ωριμάσουν τα γένια σας, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάντα έτσι.

Μην υιοθετείτε ανυπόστατες θεωρίες που λένε ότι τα γένια μεγαλώνουν μόνο έως μία ορισμένη ηλικία, αφού κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ηλικία των 30, 40 και άνω

Ακόμη και στη δεκαετία των 30 θα παρατηρήσετε να φυτρώνουν γένια σε σημεία όπου δεν είχατε δει πρωτύτερα.

Το δυσάρεστο βέβαια μπορεί να έρθει όταν η τριχοφυΐα επεκταθεί και σε ανεπιθύμητες περιοχές του προσώπου (μύτη, αυτιά, φρύδια).

Προϊόντα για την ανάπτυξη της γενειάδας
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η βιομηχανία των προϊόντων αδυνατίσματος, παρόλο που είναι αναποτελεσματική, εξακολουθεί να είναι επικερδής; Δεν προσφέρει μαγικές λύσεις. Απλώς οι άνθρωποι πλουτίζουν πουλώντας ελπίδες, τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να τις πραγματοποιήσουν.

Όσον αφορά τα προϊόντα για την ανάπτυξη της γενειάδας, δεν υπάρχουν. Κανένα από τα προϊόντα αυτά δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό είτε κατά τη χρήση του, είτε μετά το πέρας αυτής.

Θα ήταν ιδανικό η γενειάδα να μεγαλώνει εν μία νυκτί σταθερά και να είναι πυκνή και ομοιόμορφη, όπως την ονειρεύεστε, ή έστω μέσα σε έναν με δύο μήνες, όμως κάτι τέτοιο απλά δε γίνεται.

Όλοι ή η περισσότεροι έφηβοι άντρες ανά τον κόσμο λαχταρούν να έχουν μούσια αυτή τη στιγμή. Έως ότου όμως βρεθεί κάποιος μαγικός τρόπος, απαιτείται χρόνος. Η φαρμακευτική ουσία μινοξιδίλη προσφέρει ένα σωρό υποσχέσεις. Άλλοι είχαν αποτελέσματα, ενώ άλλοι καταναλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μία από τις αξιομνημόνευτες ιστορίες από την εφαρμογή της είναι ότι η ουσία αποδίδει έως ορισμένους μήνες μέχρι έναν χρόνο χρήσης. Τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλλουν.

Ρυθμός ανάπτυξης

Ενδέχεται η τριχοφυΐα σε ορισμένες περιοχές να είναι πιο πρώιμη σε σχέση με άλλες. Ορισμένοι άντρες βλέπουν τις φαβορίτες τους να μεγαλώνουν νωρίτερα, ενώ άλλοι ενδέχεται να έχουν εντελώς διαφορετική εμπειρία.

Εκείνο που παρατηρείται σταθερά είναι ότι η τριχοφυΐα στο σαγόνι προηγείται από εκείνη στα μάγουλα. Τα γένια στα μάγουλα αναπτύσσονται με τον καιρό και με πιο αργό ρυθμό.

Μπορείτε, στο μεσοδιάστημα να τριμάρετε τη γενειάδα διαμορφώνοντας ομοιόμορφα το σχήμα της.

Αν προσέξετε κάποιο κενό σημείο όπου δε φυτρώνουν γένια, απλά περιμένετε περισσότερο χρόνο.

Μέσα σε τρεις έως τέσσερις μήνες τα λεπτά, αδύναμα γένια θα αναπτυχθούν γεμίζοντας όλη την επιφάνεια.

Να θυμάστε ότι η τριχοφυΐα δεν αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό σε όλα τα σημεία του προσώπου σας. Κάτι το οποίο μάς οδηγεί στο αμέσως επόμενο ζήτημα, τα γεμίσματα της γενειάδας.

Κενά σημεία και αποχρώσεις
Τα κενά σημεία στα γένια δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας, αφού οι περισσότεροι ούτε που τα προσέχουν. Η μοναδική κριτική που θα αντιμετωπίσετε προέρχεται από τον εαυτό σας που θέλει ένα άψογο, ομοιόμορφο και συμμετρικό αποτέλεσμα.

Ο σημαντικότερος κανόνας που αφορά τα γένια σας λέει ότι πρέπει να τα φροντίζετε ως σύνολο, γιατί έτσι τα βλέπουν οι υπόλοιποι.

Όσον αφορά τις ανταύγειες.

Αν είστε καστανομάλλης, ενδέχεται να παρατηρήσετε αποχρώσεις του ξανθού, ανοιχτού καστανού, σκούρου καστανού ή ακόμη και κόκκινου. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει ότι η γενειάδα πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα. Άλλωστε, οι αποχρώσεις της γενειάδας τής προδίδουν ιδιαίτερο ύφος και συμβάλλουν στη μοναδικότητα της εμφάνισής σας.

Κνησμός
Μία με Δύο εβδομάδες

Κατά τον πρώτο μήνα της ανάπτυξης της γενειάδας, μπορεί να αισθάνεστε τραχύτητα, φαγούρα και συχνά έντονη δυσφορία. Οι περισσότεροι άνδρες ωστόσο δεν αισθάνονται καθόλου φαγούρα.

Αν από την άλλη εσείς αισθάνεστε, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η ακανθώδης αίσθηση διαρκεί μόλις μία με δύο εβδομάδες. Όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανάπτυξής τους, τα γένια γίνονται απαλότερα και πιο μαλακά στο πρόσωπο. Εάν το αίσθημα κνησμού είναι ανυπόφορο, ένα έξυπνο μυστικό για την ανακούφιση της φαγούρας είναι η χρήση κρέμας με υδροκορτιζόνη. Ορισμένες φορές η υδροκορτιζόνη αποτελεί μία θαυματουργή θεραπεία, όμως δε συνίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η εφαρμογή της μπορεί να ενέχει κινδύνους, όπως είναι η ελάττωση της πυκνότητας του δέρματος. Απαιτείται λοιπόν έρευνα και περίσκεψη πριν την εφαρμογή της.

Αν η φαγούρα επιμένει, ίσως πρέπει να προσέξετε την κατάσταση της επιδερμίδας παρά τα μούσια. Ενδέχεται να έχετε αφυδατωμένο δέρμα ή κάποια δερματοπάθεια που να προκαλεί τη δυσάρεστη αίσθηση στο δέρμα.

Κάποιες συμβουλές περιλαμβάνουν τον βαθύ καθαρισμό της γενειάδας, την ενυδάτωσή της με ειδικό έλαιο για γένια και η περιποίηση με ειδική χτένα.Αν δεν παρατηρηθεί βελτίωση, ίσως πρέπει να επισκεφθείτε το δερματολόγο.

Επιμέλεια: Μαρίνα Σίσκου

Πηγή:flowmagazine.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours