Τα έντομα έρχονται και στα πιάτα της Ευρώπης, μετά την έγκριση των σκαθαριών

Τα έντομα θα μπορούσαν σύντομα να αρχίσουν να υιοθετούνται και από την ευρωπαϊκή κουζίνα. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι τα σκουλήκια πια θεωρούνται κι επίσημα κατάλληλα για κατανάλωση.

Τα ιχθυοσκώληκα, που είναι προνύμφες σκαθαριών και όχι σκουλήκια, χρησιμοποιούνται ήδη ως συστατικό τροφής για κατοικίδια. Oι ερευνητές λένε ότι η «ο παράγοντας της αηδίας» θα καθυστερήσει το συγκεκριμένο είδος να αναρριχηθεί στις λίστες των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για να χρησιμοποιηθού αποξηραμέν σε κάρι, αλλά και ως αλεύρι για παρασκευή μπιστκότων, ζυμαρικών και ψωμιών.

Πλούσια σε πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες, οι προνύμφες σκαθαριών είναι πιθανό να είναι το πρώτο από πολλά έντομα που θα εμφανιστούν στα ευρωπαϊκά πιάτα τα επόμενα χρόνια.

Ο επιστήμονας τροφίμων της EFSA, Ερμόλαος Βερβέρης, είπε: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστημονική κοινότητα, αλλά και για τη βιομηχανία τροφίμων στον τομέα των βρώσιμων εντόμων».

Οι άνθρωποι σε πολλά μέρη του πλανήτη – συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Αφρικής, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας – ήδη τους έχει γίνει συνήθεια να μπαίνουν σε εστιατόρια και να απολαμβάνουν έντομα και μπέργκερ με τριζόνια.

Μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικυρώσει την έγκριση της EFSA, τέτοια τρόφιμα θα είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη.

Πάντως, ο Τζιοβάνι Σογκάρι, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πάρμο, εξηγεί ότι οι κοινωνικές και πολιτστικές μας εμπειρίες θα καθυστερήσουν την υιοθέτηση τέτοιων συνηθειών.

Η EFSA δήλωσε ότι είχε λάβει 156 αιτήσεις για αξιολογήσεις ασφάλειας ”νέων τροφίμων” από το 2018, καλύπτοντας τα πάντα, από τρόφιμα που προέρχονται από φύκια έως μια σειρά από έντομα.

Πηγή: SkyNews

About Post Author

+ There are no comments

Add yours