Οι εμφανίσεις στο πιο μεγάλο fashion event του κόσμου έσπασαν ταμπού και πήραν κεφάλια (στην περίπτωση του Jared Leto, κυριολεκτικά).

Έστω και λίγο να είσαι φαν της μόδας, μπορεί να ξέρεις τι εστί ‘Met Gala’. Μπορεί να γνωρίζεις, είτε από τα social media, είτε από προσωπικό ενδιαφέρον προς το event, ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη βραδιά της μόδας. Για τα ‘Όσκαρ της Μόδας’, όπως πολύς κόσμος τα αποκαλεί. Αλλά και τίποτα να μη σου λένε οι λέξεις ‘Met Gala’, σίγουρα θα έχεις αντιληφθεί το σούσουρο, που επικρατεί κάθε χρονιά την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου.

Η ιστορία πίσω από το Met Gala

Με αφορμή να ενισχυθεί οικονομικά το -νεοσύστατο τότε- Costume Institute του Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη, ξεκίνησε το 1948 μια εκστρατεία με σκοπό να βοηθηθεί το εν λόγω τμήμα του μουσείου. Έτσι, γεννήθηκε το Met Gala, μια φιλανθρωπική εκδήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη μιας διαφορετικής έκθεσης κάθε χρονιά.

Tο θέμα & το dress code του event

Ανάλογα με το θέμα της ετήσιας έκθεσης (τα εγκαίνια της οποίας γίνονται κάθε χρόνο, την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου), οι καλεσμένοι του Met Ball ή κατά κόσμον γνωστό ως Met Gala, καλούνται να ακολουθήσουν το εκάστοτε dress code. Με το παγκοσμίου φήμης event να τραβάει το ενδιαφέρον των ανθρώπων της τέχνης, της μόδας, του κινηματογράφου και του κόσμου της showbiz γενικότερα, το τί θα φορέσουν οι καλεσμένοι στο κόκκινο χαλί του Met Gala έχει αποκτήσει πολύ ξεχωριστή σημασία. Το να προετοιμαστεί, λοιπόν, κανείς για το Met Gala δεν είναι μια απλή υπόθεση. Απαιτεί γνώσεις, διάβασμα και έρευνα στην ιστορία της μόδας αλλά και στη θεματολογία που δίνεται την εκάστοτε χρονιά.

Ο αντίκτυπος του Met Gala

Με θέματα όπως το έργο του Alexander McQueen, τις ‘συνομιλίες’ μεταξύ της Elsa Schiaparelli και της Miuccia Prada, τη σχέση κυβισμού και μόδας (από τα πιο χαρακτηριστικά θέματα που δόθηκαν στους καλεσμένους του gala το 1998), ο σκοπός του event δεν είναι μονάχα η ενίσχυση του Costume Institute, ούτε  φυσικά η αφορμή για μια ακόμα επιτηδευμένη εμφάνιση της Kim Kardashian. Ο παράγοντας ‘όμορφο ένδυμα’ που μπορεί να ικανοποιεί την αισθητική μας είναι το λιγότερο. Με το πράσινο φως να έχει δοθεί από το ξεκίνημα του event στους καλεσμένους και το ελεύθερο να φορέσουν ό,τι πιο εκκεντρικό επιθυμούν, το νόημα όλης αυτής της ιστορίας προκύπτει κυρίως από τον αντίκτυπο των εμφανίσεων που αυτών που τελικά παρελαύνουν στο κόκκινο χαλί.

Charles Sykes/Invision/AP

Το πώς, δηλαδή,  ‘μεταφράζει’ ο καθένας ή η καθεμία, το θέμα που του έχει δοθεί, είναι στην δικαιοδοσία του. Ως αποτέλεσμα αυτού, μια εμφάνιση, άνδρα ή γυναίκας, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τελικά τη μόδα. Η ιστορία το έχει αποδείξει αυτό εξάλλου, με εμφανίσεις που έχουν κάνει γυναίκες όπως η Amber Valletta το 2004 με το Marie Antoinette εμπνευσμένο look της και φυσικά με την Rihanna, πιο πρόσφατα, η οποία με το κίτρινο Guo Pei κίτρινο φόρεμά της, στιγμάτισε για πάντα το χαλί του Met Gala.

Ο ρόλος των ανδρών στο κόκκινο χαλί του Met Gala

Για πολλά χρόνια, το event έδινε την αμέριστη προσοχή του στις εμφανίσεις που έκαναν οι γυναίκες που παρευρίσκονταν στο event. Ένα μαύρο tuxedo και ένα παπιγιόν, ήταν το ‘go-to’ look των ανδρών στο Met Gala, γεγονός που εξέφραζε και τον τρόπο που ο κόσμος αντιμετώπιζε την ανδρική μόδα. Πλέον, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όποιος έχει άποψη, είτε είναι άνδρας, είτε γυναίκα ή κάποιος που απλά δεν θέλει να ορίσει το γένος του, μπορεί να κάνει μια εμφάνιση όσο extravagant επιθυμεί. Το φετινό θέμα του event βοήθησε στο να αλλάξουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

To ‘Camp: Notes of Fashion’ θέμα

Με την έκθεση του Metropolitan Museum of Art να έχει βασιστεί σε ένα δοκίμιο της Susan Sontag από το 1964, με το όνομα ‘Notes of Camp’ το οποίο είναι αφιερωμένο στον Oscar Wilde, το dress code φέτος, ήταν μια ωδή στο διαφορετικό, το υπερβολικό, το περίεργο, το ‘αφύσικο’. Με τίτλο, ‘Camp: Notes of Fashion’, το θέμα ήταν ελεύθερο προς μετάφραση, παρ’ όλα αυτά η ειρωνεία, το χιούμορ και το εξεζητημένο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του camp style.

Ο παράγοντας της υπερβολής παίζει εξίσου  σημαντικό ρόλο στο camp style, το οποίο ξεκίνησε από underground κουλτούρες, όπως το drag (η κοινότητα των drag queens είναι από τις πρώτες που έχουν τιμήσει και αφομοιώσει το camp στην τέχνη τους) το στυλ αυτό δίνει το ελεύθερο σε άνδρες και γυναίκες να μιλήσουν για ό,τι τους εκφράζει, μέσα από την campy εμφάνισή τους.

Φέτος, οι άνδρες του Met Gala, παίζει να το εξέφρασαν αυτό καλύτερα από τις γυναίκες. H Έμιλι Ρατακόφσκι, για παράδειγμα, προσπάθησε απλως να παραμείνει Έμιλι Ρατακόφσκι.

Στους άνδρες υπήρχε δίψα για το ‘διαφορετικό’, εξάλλου, και η παρουσία των drag queens, Violet Chachki και  Aquaria (οι πρώτες drag queens που περπάτησαν στο κόκκινο χαλί του event), με looks τα οποία εκπροσωπούν απόλυτα το camp style, επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μας. Παρ’ όλα αυτά, οι προσωπικότητές αυτές, δεν ήταν οι μόνες ενδιαφέρουσες του event. Πολλοί άνδρες, έσπασαν τα στερεότυπα του ανδρικού ντυσίματος, μέσα από τις εμφανίσεις τους στο event. Από τον Ezra Miller και τα πολλαπλά ‘βλέμματά’ του, μέχρι και τα ροζ μαλλιά και το φόρεμα από 3D πεταλούδες του Keiynan Lonsdale, οι άνδρες καλεσμένοι του event ξεπέρασαν τον εαυτό τους, είτε μέσα από ένα ιδιαίτερο μακιγιάζ, είτε μέσα από τα ρούχα τους. Αλλά αυτό είναι το νόημα του camp style: να τσαλακώσεις την εικόνα σου, να αυτοσαρκαστείς, να διασκεδάσεις και να μεταμορφωθείς σε κάποιον άλλο, έστω και για λίγες ώρες.

Παρακάτω, λοιπόν, οι 10 εμφανίσεις από το φετινό Met Gala που το κατάφεραν αυτό. Οι άνδρες, δηλαδή, που κατέθεσαν τη δική τους ιδέα για το τι εστί ‘θηλυκότητα’, με αποτέλεσμα να αφήσουν το στίγμα τους στην ιστορία του event.

Billy Porter

Evan Agostini/Invision/AP

Με look ενός underground brand, ο ηθοποιός απέδειξε ότι είναι ατρόμητος. Και όταν νιώθεις ότι δεν φοβάσαι τίποτα, τότε ό,τι και να φορέσεις σημαίνει ότι μπορείς να το υποστηρίξεις. Ακόμα και το look αλά Κλεοπάτρα του Porter, το οποίο έσπασε τα στερεότυπα στο το τι πρέπει να θεωρείται τελικά ‘γυναικείο ένδυμα’ και τι όχι.

Charles Sykes/Invision/AP

Από το μακιγιάζ, μέχρι και  τα χρυσοποίκιλτα φτερά του, το look του Porter θα μείνει αξέχαστο.

Εzra Miller

Evan Agostini/Invision/AP

Μακιγιάζ ή οπτική οφθαλμαπάτη; Όπως κι αν θέλεις να χαρακτηρίσεις το μακιγιάζ του Ezra Miller, το θέμα είναι ό,τι ήταν κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί στο χαλί του event. Βέβαια, ήταν και το Burberry pinstripe κοστούμι με τον κορσέ από κρύσταλλα Swarovski που έκαναν όλα τα βλέμματα να στραφούν επάνω του.

RuPaul Charles

Evan Agostini/Invision/AP

Αν και πολύ θα θέλαμε να τον δούμε να κάνει εμφάνιση ως drag queen, μιας και είναι από τους ανθρώπους που ξέρει πολύ καλά την έννοια του camp, o RuPaul αποφάσισε να το αποδώσει μέσα από ένα κοστούμι. Ένα το οποίο όμως έχει ένα περίτεχνο, πολύχρωμο σχέδιο πάνω του, που ήταν στολισμένο, από την κορυφή ως τα νύχια, με παγιέτες και από το οποίο κρέμονταν ένα τεράστιο μαύρο μποά από τον έναν ώμο. ‘Nuff said.

Keiynan Lonsdale

Charles Sykes/Invision/AP

Μπορείς να είσαι ο πιο σέξι Αυστραλός χορευτής και να φορέσεις ένα φόρεμα από 3D πεταλούδες με την ίδια ευκολία που φοράς την αγαπημένη σου adidas φόρμα. Κάπως έτσι, έκανε αυτή την καταλυτική, για την ιστορία του event, εμφάνιση ο Lonsdale εκφράζοντας την queer πλευρά του με τον πιο fun τρόπο.

Cody Fern

Evan Agostini/Invision/AP

Ο Αυστραλός ηθοποιός, όχι μόνο κατάφερε να φέρει το ‘camp’ στο κόκκινο χαλί του Met Gala με ένα κάπως goth ύφος, αλλά μπόρεσε να υποστηρίξει και ένα ζευγάρι τιρκουάζ καουμπόικες μπότες, οι οποίες φανταστικά ταίριαξαν με την επίσης, τιρκουάζ τούλινη «μάσκα» που κάλυπτε το μισό του πρόσωπο. Με το πιο αντισυμβατικό κοστούμι που έχουμε δει ως τώρα στον θεσμό, το Maison Margiela look του Cody Fern ήταν σίγουρα άξιο προσοχής.

Harry Styles

Charles Sykes/Invision/AP

Η τάση του ‘free the nipple’ στα καλύτερά της, με τον Harry Styles να παραδίδει μαθήματα δανδισμού με το Gucci σύνολό του. Παίζοντας με τα όρια της θηλυκότητας το look του Styles είναι τη σωστή δόση camp και υπερβολής, στοιχεία σε απόλυτη αρμονία με το στιλ του τραγουδιστή.

Dev Hynes

Charles Sykes/Invision/AP

Τα A$AP Rocky vibes που εξέπεμπε το look του Dev Hynes (γνωστός και ως Blood Orange), με την πολύχρωμη μπαντάνα, το κίτρινο ζιβάγκο και γαλάζιο σακάκι, πρόσφεραν στο σύνολο του καλλιτέχνη ένα διασκεδαστικό aspect στην εμφάνισή του που συνάδει απόλυτα με την έννοια του camp.

Jared Leto

Charles Sykes/Invision/AP

Το αγαπημένο αξεσουάρ του Jaret Leto; Ο ίδιος ο εαυτός του. Όπως είχαμε δει και στην πασαρέλα του Gucci πριν μερικές σεζόν, έτσι και το look του Jared Leto παίζει με τον εγωκεντρισμό του ανθρώπου (φαινόμενο της εποχής στο οποίο έχουν βοηθήσει πολύ τα social media), ενώ το camp στοιχείο προβάλλεται με ένα πιο σοβαρό, αλλά και ειρωνικό ταυτόχρονα τρόπο.

Alessandro Michele

Charles Sykes/Invision/AP

Μιας και αναφερθήκαμε στον οίκο Gucci, ας μιλήσουμε και για το look του καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου (και δημιουργού όλων των Gucci looks της βραδιάς), Alessandro Michele, ο οποίος αφουγκράστηκε την μαξιμαλιστική πλευρά του camp με τo κοστούμι που επέλεξε να φορέσει. Από το σχέδιο και το χρώμα του κοστουμιού μέχρι και τα αξεουάρ, το σύνολο του Michele είχε το στοιχείο της υπερβολής που έχουν όλες οι δημιουργίες του.

Kerby Jean-Raymond

Charles Sykes/Invision/AP

Ο σχεδιαστής ενός από τα πιο ενδιαφέροντα ανδρικά brands (σ.σ. Pyer Moss), Kerby Jean-Raymond, έκανε μια από τις λιγότερο campy εμφανίσεις του Met Gala. Το look μπορεί να μην είναι το πιο αντιπροσωπευτικό του camp style, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, το μόνο που ήθελε να περάσει ο σχεδιαστής, ήταν ένα σημαντικό μήνυμα. Mε την ηθοποιό, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφο και ακτιβίστρια Lena Waithe στο πλευρό του, φορώντας παρόμοια ‘pinstripe’ κοστούμια, το πίσω μέρος των σακακιών ανέγραφαν το εξής: «Οι μαύρες drag queens εφηύραν το camp».

Με τις ρίγες του κοστουμιού να είναι στην πραγματικότητα στίχοι από ράπερς όπως τoυ Drake, του Nas, του Jay-Z, Μeek Mill κ.ά. τα looks του Kerby και τις Lena περάσαν το σωστό μήνυμα.

(Κεντρική φωτογραφία: Charles Sykes/Invision/AP)

Πηγή:oneman.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours