Αναζητώντας υγιεινά υποκατάστατα για τη ζάχαρη, το μέλι και το σιρόπι αγαύης είναι από τις πιο συνηθισμένες επιλογές. Είναι όμως και οι δύο το ίδιο καλές και θρεπτικές ή θα πρέπει να επιλέξουμε το ένα έναντι του άλλου;

Για να διαπιστώσουμε αν κάποια από τις δύο γλυκαντικές ουσίες είναι πιο υγιεινή, ας δούμε αρχικά τι μας προσφέρει η κάθε μία.

Σιρόπι αγαύης
Πολλοί γνωρίζουν την αγαύη ως το φυτό από το οποίο παράγεται η τεκίλα. Το σιρόπι αγαύης, ωστόσο, είναι ένα από τα πιο υγιεινά φυσικά γλυκαντικά. Πέρα από τη γλυκιά του γεύση, το προτιμάμε γιατί αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού, άρα βάζει φρένο στα τσιμπολογήματα, ενώ βοηθά και στην αύξηση του πληθυσμού των καλών μικροβίων στο στόμα και στο έντερο. Στα συν και ότι δεν προκαλεί αυξομοιώσεις στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, άρα είναι κατάλληλο και για διαβητικούς.

Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ενώ περιέχει ίχνη από σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Τέλος, 1 κουτ. γλυκού σιρόπι αγαύης αποδίδει 21 θερμίδες.

Μέλι
Το μέλι είναι από τα πολυτιμότερα τρόφιμα που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος. Μεταξύ άλλων, τα ιχνοστοιχεία που περιέχει παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη, ως βασικά συστατικά του σκελετού και των κυττάρων που ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Επιπλέον, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι, κάνει καλό στον πονόλαιμο και στο βήχα, γι΄αυτό χρησιμοποιείται και σαν φυσικό σιρόπι ή προστίθεται σε ζεστό τσάι. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, που βοηθά ιδιαίτερα τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα λόγω της καθιστικής εργασίας.

Είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Β1 και Β2 και βοηθά σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Τέλος, 1 κουτ. γλυκού μέλι περιέχει 21 θερμίδες.

Ποιο είναι πιο υγιεινό;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι προφανής. Και οι δύο γλυκαντικές ουσίες είναι εξίσου υγιεινές και μπορούν να μπουν άφορα σε ροφήματα και γλυκά, αντικαθιστώντας της ζάχαρη. Ακόμη και από άποψη θερμίδων, δεν έχουν διαφορά, άρα όσοι βρίσκονται σε δίαιτα δεν χρειάζεται να μπουν σε δίλημμα ποιο από τα δύο να διαλέξουν.

Υπάρχει λόγος να χρησιμοποιηθεί το ένα έναντι του άλλου;
Ο μόλος λόγος να απορρίψει κάποιος το μέλι, επιλέγοντας το σιρόπι αγαύης, είναι γιατί ακολουθεί vegan διατροφή. Το μέλι δεν εντάσσεται στις τροφές που καταναλώνουν οι vegans, συνεπώς αυτός φαίνεται να είναι και ο μόνος λόγος να επιλεγεί το ένα έναντι του άλλου.

Πηγή:olivemagazine.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours