Η κανέλα, πέρα από διατροφική αξία και θεραπευτικές ιδιότητες, έχει ένα άρωμα που μπορεί να δημιουργήσει μοναδική ατμόσφαιρα σε έναν χώρο. Να την κάνει πιο ζεστή, γιορτινή.

Μια συνταγή για ρολά κανέλας από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη είναι το ιδανικό γλύκισμα γι’αυτή την Κυριακή.

Τα ρολά κανέλας, βγαίνοντας από τον φούρνο, δεν εγγυώνται μόνο μια γευστική συντροφιά για τα ζεστά ροφήματα αλλά και αρώματα που θα ξυπνήσουν αναμνήσεις θαλπωρής μέσα στο σπίτι. Ο σεφ στο βίντεο που θα δείτε παρακάτω, σαν δείχνει βήμα-βήμα την διαδικασία που δεν θα σας δυσκολέψει.

Στα ρολάκια μπορείτε ακόμα να προσθέσετε σοκολάτα, καραμέλα, ξηρούς καρπούς, μπισκότο και συνήθως γλάσο από πάνω.

Τις ώρες που θα βρίσκεστε στο σπίτι τις προσεχείς ημέρες σας δίνετε μια ευκαιρία να πειραματιστείτε στην κουζίνα με γεύσεις που μπορεί τις περισσότερες φορές να απολαμβάνετε έτοιμες από φούρνους ή ζαχαροπλαστεία!

Πάμε να δούμε τα υλικά και την εκτέλεση:

Υλικά για τη ζύμη:

-250 ml γάλα πλήρες

-1 φακελάκι μαγιά ξηρή

-140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

-90 γρ. βούτυρο

– 2 μεσαία αυγά

-1 κ.γ. αλάτι 700 γρ. αλεύρι δυνατό

Υλικά για τη γέμιση:

150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. καστανή ζάχαρη

20 γρ. κανέλα

50 γρ. λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση για τη ζύμη: Zεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα προσέχοντας πολύ να μην μας κάψει – ίσα ίσα δηλαδή να είναι χλιαρό.

Έπειτα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το 1/3 περίπου από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.

Σκεπάζουμε τον κάδο με μια μεμβράνη κι αφήνουμε το μείγμα μας για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.

Αμέσως μετά προσθέτουμε όλα μας τα υλικά μέσα στο μίξερ και με τον γάντζο ανακατεύουμε για περίπου 5 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι λείο και ελαστικό.

Βγάζουμε το ζυμαράκι μας από το μίξερ και το βάζουμε σε ένα μπολ που πριν έχουμε βουτυρώσει καλά.

Έπειτα το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει.

Εκτέλεση για τη γέμιση:

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση και τα ανακατεύουμε με το φτερό σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.

Στήσιμο για το ρολό:

Αφού έχει φουσκώσει το ζυμάρι μας το κάνουμε ένα μακρύ μπαστούνι και με τη βοήθεια ενός πλάστη το ανοίγουμε σε σχήμα ορθογώνιο πάνω στον πάγκο μας που πριν έχουμε αλευρώσει.

Έπειτα απλώνουμε το μείγμα της γέμισης σε όλο το μήκος και πλάτος του ζυμαριού μας και αμέσως μετά, πιάνοντας προσεκτικά από τη μια άκρη μέχρι την άλλη το ζυμάρι μας αρχίζουμε να το κάνουμε ένα ρολό.

Τέλος, με τη βοήθεια ενός καλού μαχαιριού, κόβουμε ρολά πάχους 2-3 εκ. και τα τοποθετούμε κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο τα ρολά μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 25-30 λεπτά.

Δείτε βίντεο

Περισσότερες συνταγές του Δημήτρη Μακρυνιώτη δείτε εδώ.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours