Ετυμολογικά η λέξη κουραμπιές είναι κληρονομιά από τη σχέση μας με την Ανατολή. Την οποία κι αυτοί κληρονόμησαν με αντιδάνεια από το μεσαιωνικό bis-cuit που σημαίνει ψημένο δύο φορές (στα αρχαία ελληνικά λεγόταν δί-πυρον και στα σύγχρονα ιταλικά biscotto) και ξεκίνησε ως τεχνική ψησίματος για τη διατήρηση του ψωμιού. Το λατινογενές bis-cuit διαδόθηκε μέσω των Βενετών εμπόρων και στην Ασία, όπου παραφράζοντας τη λατινική λέξη έγινε biya/biye. Αυτό συνδέθηκε με το δικό τους Qura /Kuru (ξηρό) και έδωσε τη νέα μικτή (λατινο-ανατολίτικη) λέξη Qurabiya/Kurabiye. Στην ελληνοποιημένη της μορφή έγινε ο δικός μας «κουραμπιές» τον οποίο ντύσαμε σαν νυφούλα στα λευκά με μπόλικη άχνη.

Κουραμπιέδες

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας τον κουραμπιέ δεν τον έχουν για χριστουγεννιάτικο και τον φτιάχνουν βρέξει χιονίσει, χειμώνα καλοκαίρι. Η Νέα Καρβάλη στον νομό Καβάλας για παράδειγμα έχει ολόκληρες επιχειρήσεις που φτιάχνουν τόνους κουραμπιέ όλο τον χρόνο και τον στέλνουν σε όλη την Ελλάδα. Εμείς πάντως το όρος κουραμπιέ το ανεβαίνουμε παραδοσιακά Δεκέμβρη μήνα. Ιδιαίτερα τα φετινά Χριστούγεννα κι από τον καναπέ μας είναι το μόνο όρος που προβλέπεται να ανέβουμε. Με προσοχή κι ευλάβεια φυσικά για να είναι υπέρμετρη απόλαυση το ανέβασμά του κι ας ξέρουμε πως μετά θα κυλήσουμε σε μια κόλαση θερμίδων: 1 κουραμπιές  βάρους περίπου 40 γρ. περιέχει  240 θερμίδες και 9,2 γρ. λιπαρά. Πιστέψτε με όμως, αξίζει ως την τελευταία θερμίδα, φτάνει να είναι σωστά φτιαγμένος. Ας τους κάνουμε μικρότερους λοιπόν ή ας φάμε λιγότερους, δεν βαριέσαι, μια ζωή την έχουμε.

Πριν σας δώσω τη συνταγή αναλυτικά θα ήθελα να σταθώ σε 7 σημεία που πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε τέλειο αποτέλεσμα:

Το βούτυρο: Επιλέγουμε το καλύτερο αιγοπρόβειο βούτυρο που μπορούμε να βρούμε στην αγορά, αυτό που στη συσκευασία του αναφέρεται ως λιωμένο. Αν σας πέφτει πολύ βαριά η μυρωδιά αναμιγνύουμε με αγελαδινό (μισό-μισό).
Το χτύπημα: Το βούτυρο θέλει τουλάχιστον 10 λεπτά χτύπημα μόνο του στο μίξερ πριν του προσθέσουμε τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά.
Το αβγό: Χρησιμοποιούμε μόνο τον κρόκο.
Το οινόπνευμα: Επιλέγουμε τσίπουρο, κονιάκ ή καθαρό έστω οινόπνευμα για να επιτύχουμε τριφτή υφή στη ζύμη.
Το αλεύρι: Προτιμάμε μαλακό ή για όλες τις χρήσεις και δεν παραζυμώνουμε να βγάλει το βούτυρό της η ζύμη.
Τα αμύγδαλα: Καβουρντίζουμε πάντα τα αμύγδαλα πριν τα προσθέσουμε στη ζύμη (στους 150οC στο φούρνο για 15-20 λεπτά) κρύα φυσικά, κάποια ολόκληρα, κάποια χοντροσπασμένα.

Υλικά για 50-60 κομμάτια

750 γρ. αλεύρι μαλακό
150 γρ. ζάχαρη
500γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο λιωμένο
2 κρόκους αβγών
1 σφηνάκι τσίπουρο ή κονιάκ
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
2 καψουλάκια βανιλίνη
200γρ. αμύγδαλα ολόκληρα ή μισά σπασμένα μισά ολόκληρα

Για την επικάλυψη

50ml ανθόνερο ή ροδόνερο
300γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC και ψήνουμε τα αμύγδαλα για 20 λεπτά απλωμένα σε ταψί.
  2. Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε λίγο ακόμα.
  3. Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνουμε τους κρόκους των αβγών να ενωθούν. Διαλύουμε τη σόδα στο τσίπουρο και την προσθέτουμε μαζί με τη βανίλια.
  4. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ξεκινάμε να ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά από σουρωτήρι, ενώ ανακατεύουμε αρχικά με σπάτουλα να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά και μετά προσθέτουμε τα ψημένα αμύγδαλα και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι απαλή σαν βελούδο και εύπλαστη.
  5. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης (έως 30γρ.) φροντίζοντας να περιλαμβάνονται τουλάχιστον 2 αμύγδαλα σε κάθε κομμάτι και τις πλάθουμε σε μπαλάκια σαν καρύδια. Εναλλακτικά απλώνουμε τη ζύμη με πλάστη και την κόβουμε με κουπ πατ σε χριστουγεννιάτικα σχήματα.
  6. Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και τους πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν.
  7. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170o C και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ.
  8. Ξεφουρνίζουμε τους κουραμπιέδες και αφήνουμε να κρυώσουν. Δεν τους μετακινούμε από το ταψί πριν κρυώσουν εντελώς γιατί θα διαλυθούν. Βάζουμε το ανθόνερο σε βαποριζατέρ και τους ψεκάζουμε ελαφρά.
  9. Κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη σε ένα βαθύ μπολ. Τυλίγουμε ένα ένα τους κουραμπιέδες στην άχνη δουλεύοντάς τους με τα δυο χέρια να σκεπαστούν παντού.
  10. Αραδιάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος τους κουραμπιέδες, κάνοντας στρώσεις και πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη ενδιάμεσα στις στρώσεις.

Sweetly / Ιωάννα Σταμούλου

Πηγή:athensvoice.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours