Μουστοκούλουρα μαλακά, σαν εκείνα που φτιάχνανε οι μαμάδες μας…

Η Ιωάννα Σταμούλου μας δίνει τη συνταγή για μαλακά μουστοκούλουρα

Με τα μουστοκούλουρα έχω μεγάλο κόλλημα, σχεδόν λατρεία γιατί, χωρίς να είναι αυτό που θα λέγαμε «αμπιγιέ μπισκότο», είναι από μόνα τους γιορτή κάθε που κάνουν εμφάνιση σε κομψές πιατελίτσες, πλάι σε καφέδες ή βγαίνοντας άτσαλα από τσέπες κι αλουμινόχαρτα. Γιατί γιορτή; Πρώτα απ’ όλα το βασικό υλικό από το οποίο φτιάχνονται, ο μούστος ή το πετιμέζι είναι το απαύγασμα του κόπου του αμπελουργού και του σταφυλιού, μια από τις πιο μεγάλες γιορτές της γης. Τι άρωμα, τι χρώμα τι γεύση δίνουν σε αυτό το κουλούρι! Και σαν να μην είναι αρκετό, το πορτοκάλι και τα κανελογαρίφαλα από δίπλα κάνουν δεύτερες φωνές, μα διόλου αμελητέες. Να τέτοια λέω και στο τέλος θα ξεχάσω τη συνταγή. Ίσως φταίει η καραντίνα. Όχι, εδώ πιο κάτω την έχω… Να τη φτιάξετε και να τη χαρείτε με τα παιδάκια και τους φίλους σας, είναι από τα μαλακά, εκείνα που φτιάχνανε παλιά οι μαμάδες μας. Η δόση είναι μπαμπάτσικη αλλά να ξέρετε, αν τα βάλετε μπροστά, τη βγάζουν δεν τη βγάζουν τη βδομάδα…

Μαλακά μουστοκούλουρα

Εκτέλεση

1. Ρίχνετε το λάδι και τη ζάχαρη σε μια λεκανίτσα και ξεκινάτε να ανακατεύετε με σύρμα. Προσθέτετε το πετιμέζι, το νερό, το κονιάκ, τον χυμό του πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχετε διαλύσει προηγουμένως τη σόδα, τα μπαχαρικά και συνεχίζετε να ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

2.Προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι, όσο πάρει, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το χέρι μέχρι να πάρετε μια ζύμη μαλακή που θα πλάθεται εύκολα και θα ξεκολλάει από το χέρι. Δεν θα την παραζυμώσετε, γιατί αλλιώς θα βγουν σκληρά τα κουλούρια σας, αλλά την αφήνετε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά τουλάχιστον.

3.Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175-180οC (ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας). Στρώνετε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα και πλάθετε τα κούλουρια σε σχήματα της επιλογής σας, αφήνοντας περιθώριο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο. Εμένα μου αρέσουν πολύ οι κοτσίδες που μετά ενώνω σε κύκλο. Πριν τα τοποθετήσετε στο ταψί βουτάτε (αν θέλετε) τα κουλούρια σε σουσάμι.

4.Τα ψήνετε για 18-20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να σφίξουν. Κάνετε το εξής τεστ: Όταν πιέσετε με το δάχτυλο πρέπει να το νιώθετε πως έχει ψηθεί ως μέσα αλλά παράλληλα διατηρεί και μια ελαστικότητα.

5.Ενώ ψήνεται η πρώτη δόση ετοιμάζετε ένα δεύτερο ταψί με κουλούρια. Ξεφουρνίζετε το πρώτο ταψί και βάζετε να ψηθεί το δεύτερο. Ίσως χρειαστείτε και τρίτη φουρνιά.

6.Αφού τα μουστοκούλουρα κρυώσουν τα κλείνετε σε μεταλλικό κουτί ή σε πλαστική σακούλα για να παραμείνουν μαλακά.

Πηγή:athensvoice.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours