Κεφτεδάκια με πλούσια σάλτσα ντομάτας (Ιταλικά Κεφτεδάκια)

Προετοιμασία: 15′ •Έτοιμες σε: 60′ •Ποσότητα: 4-5 άτομα •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά για τον κιμά

400 gr. κιμά μοσχαρίσιο

150 gr. κιμά χοιρινό

100 λουκάνικο χωριάτικο ή πεπερόνι (προαιρετικά)

3 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα

1 αυγό

1 κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

2 φέτες ψωμί

3 κουταλιές της σούπας γάλα

2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό

1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ

½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή

½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

Φρεσκοκομμένο πιπέρι

Αλάτι

για την σάλτσα

1 κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

70 ml. ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ

2 κουταλιές της σούπας μέλι

1½ κουταλιές της σούπας μουστάρδα

4 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα

200 gr. ντομάτες ψιλοκομμένες ή ντοματάκια κονκασέ

400 gr. σάλτσα ντομάτας

200 ml. κόκκινο κρασί

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή

½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι

2-3 κλωναράκια μαϊντανό

Φρεσκοκομμένο πιπέρι

Αλάτι

Εκτέλεση βήμα-βήμα

ο κιμάς

Αφαιρούμε το περίβλημα του εντέρου από το λουκάνικο, το ψιλοκόβουμε και το αναμειγνύουμε τους δύο κιμάδες.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και το ψωμί.

Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το μείγμα των κιμάδων με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για 5 λεπτά.

Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη τροφίμων και τοποθετούμε στο ψυγείο για 15 λεπτά ή όσο περισσότερο χρόνο έχουμε στην διάθεσή μας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ξεκινάμε να πλάθουμε κεφτεδάκια, το μέγεθός τους πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τα κεφτεδάκια που συνηθίζουμε (όσο περίπου ένα λάιμ), τα ακουμπάμε σε δίσκο ψησίματος όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200°C, ταυτόχρονα ξεκινάμε την παρασκευή της σάλτσας.

για την σάλτσα

Αν χρησιμοποιούμε φρέσκες ντομάτες, αφαιρούμε τις φλούδες, τα σπόρια και τις ψιλοκόβουμε, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τις χαράξουμε ελαφρά στο κάτω μέρος και να τις βυθίσουμε για μερικά λεπτά σε καυτό νερό.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Σε μια βαθιά σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να «γυαλίσουν», περίπου 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, την σάλτσα ντομάτας, το κρασί, τις ντομάτες, επιπλέον τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.

Σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά ή αν χρησιμοποιούμε φρέσκες ντομάτες μέχρι να μειωθούν στο μισό τα υγρά τους, μόλις αρχίζει να δένει η σάλτσα προσθέτουμε το μέλι, την μουστάρδα, την παρμεζάνα και τα ζεστά κεφτεδάκια.

Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, στο τέλος προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

για τα κεφτεδάκια με σπαγγέτι ή λιγκουίνι

Προετοιμάζουμε βράζοντας αλ ντέν’τε τα λιγκουίνι ή το σπαγγέτι κρατώντας 1 φλυτζάνι νερό από το νερό που έβρασαν.

Αφαιρούμε τα κεφτεδάκια απ’ τη σάλτσα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε την πάστα, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, την σάλτσα και ανακατεύουμε προσθέτοντας περίπου μισό φλυτζάνι από το νερό που κρατήσαμε.

Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά και προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοκομμένο πιπέρι.

Σερβίρουμε με τα ζεστά κεφτεδάκια.

Tips:

~ Αν σκοπεύετε να φτιάξετε αυτή την συνταγή για παιδιά περιορίστε στο ¼ ή μην προσθέσετε κρασί και πάπρικα, επίσης αν θέλετε χρησιμοποιήστε μόνο κιμάδες, μην παραλείψετε όμως την ρίγανη γιατί είναι το χαρακτηριστικό συστατικό.

~ Το λουκάνικο μπορεί να είναι ένα κλασικό χωριάτικο χωρίς επιπλέον μπαχαρικά και μυρωδικά ή πεπερόνι κλασικό το οποίο θα ψιλοκόψετε.

~ Αν θέλετε μπορείτε αντί για παρμεζάνα να χρησιμοποιήσετε πεκορίνο.

Πηγή:funkycook.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours