Καλαμαράκια του κουτιού με σέλινο -Μια συνταγή που φέρνει δάκρυα στα μάτια

Υπάρχουν συνταγές που όσος χρόνος κι αν περάσει για να τις φτιάξεις, δεν θα ξεχάσεις ποτέ πώς γίνονται. Τα καλαμαράκια του κουτιού με το σέλινο είναι μία από αυτές.

Μια συνταγή που παραδοσιακά τρώγεται την Σαρακοστή μιας και τα καλαμαράκια του κουτιού (δηλαδή αυτά που βρίσκονται σε κονσέρβα) είναι πιο προσβάσιμα αυτή την εποχή του χρόνου. Δεν είναι λίγες οι φορές που είναι σε έλλειψη οπότε, όταν τα βρείτε, καλό είναι να προμηθευτείτε αρκετά. Δεν έχουν την ίδια γεύση με τα κλασικά καλαμαράκια που γνωρίζουμε και συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε τηγανιτά ή ψητά. Τα καλαμαράκια σε κονσέρβα, είναι πιο μικρά, εντυπωσιακά μαλακά, βράζονται στο δικό τους μελάνι και διατηρούν αναλλοίωτη τη γεύση του φρέσκου καλαμαριού. Αλιεύονται συνήθως στη θάλασσα της Καλιφόρνια και έχουν πολύ ιδιαίτερη υφή.

Αυτά λοιπόν τα καλαμαράκια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε άπειρα πιάτα, συνδυάζονται φανταστικά με το σέλινο και το χλωρό κρεμμυδάκι. Την συνταγή πρωτοέφτιαξαν οι Ελληνίδες της επαρχίας για να χορτάσουν όλη την οικογένεια. Το σέλινο, οικονομικό και άφθονο, όταν βράζει, βγάζει μια εντυπωσιακή γλύκα. Προσθέτοντας στο τέλος τα καλαμαράκια, με λίγο ελαιόλαδο, οι μυρωδιές τραβούσαν στο σπίτι τα μικρά παιδιά όσο μακριά κι αν βρίσκονταν.

Ακολουθήστε τη συνταγή και δεν θα το μετανιώσετε.

Υλικά

1 κονσέρβα καλαμαράκια (Καλιφόρνιας)

1 ξερό κρεμμύδι
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
4-5 ματσάκια σέλινο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, το οποίο έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα σε ροδέλες το φρέσκο κρεμμυδάκι (το λευκό του μέρος και λίγο από το φύλλωμα) και ανακατεύουμε. Μετά από ένα λεπτό προσθέτουμε το σέλινο, το οποίο έχουμε κόψει σε κομμάτια των 3-4 εκατοστών. Μόλις σωταριστεί και το σέλινο, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι μας και νερό τόσο ώστε να σκεπάσει το φαγητό και να βράσουν τα λαχανικά μας. Πιθανόν να χρειαστεί να προσθέσετε και ένα ποτήρι νερό ακόμα. Αφήστε το σέλινο να βράσει για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει τελείως και να γλυκάνει. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέστε 2 με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα καλαμαράκια αφού τα έχετε καθαρίσει. Αφήστε τα να πάρουν μια βράση μέχρι να σωθεί τελείως το νερό και να μείνει το ελαιόλαδο (περίπου για 10 λεπτά). Βγάζετε από τη φωτιά και σερβίρετε.

Πηγή:bovary.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours