Δροσιστικό γλυκό με κρέμα γιαούρτι – λεμόνι

Μετά από μια σειρά από γλυκά – υπερπαραγωγές, γλυκά – πειράματα και γλυκά – κόλαση, ήρθε η ώρα να επιστρέψω σε μια από τις αγαπημένες μου γλυκές κατηγορίες, την
κατηγορία γλυκό – απάτη.

Ξέρετε, αυτά που όταν τα δοκιμάζει κάποιος εντυπωσιάζεται, εσύ παίρνεις ύφος σπουδαίου ζαχαροπλάστη, το παίζεις υπεράνω (του τύπου:  «ποιος καλέ, αυτό; αυτό είναι πανεύκολο για μένα!»), και χαίρεσαι τόσο που τον εντυπωσίασες, ενώ κατά βάθος την ξέρεις την αλήθεια: ναι, φίλε, είναι όντως πανεύκολο, και απλούστατο και έχει τέσσερα υλικά που μπορεί να τα έχεις και αυτή τη στιγμή στην κουζίνα σου. Τέσσερα. Χωρίς πλάκα. Γιαούρτι, ζαχαρούχο γάλα, λεμόνια, μπισκότα. Τέλος.

Αφορμή στάθηκε ένα κέρασμα που ήθελα να κάνω στους συναδέλφους στη δουλειά την περασμένη Παρασκευή που ήταν τα γενέθλιά μου. Και τώρα που το θυμήθηκα, αυτή η βλακεία που πρέπει να μεγαλώνουμε κάθε χρόνο, καθόλου δε μ’ αρέσει. Εγώ να ξέρετε, εδώ και 10 χρόνια, τα 23 έκλεινα, αλλά φέτος αισθάνθηκα έτοιμη πια να κάνω το επόμενο βήμα και να πάω στα 24… ή μήπως να πάω προς τα πίσω στα 22; (όχι;;;)

Anyway, στο θέμα μας, αφού πέρασαν πολλές ιδέες από το μυαλό μου, σκέφτηκα απλά και ρεαλιστικά. Χρόνος περιορισμένος. Μερίδες αρκετές. Ζέστη πολλή. Και κάπως έτσι αποφάσισα να εμπιστευθώ παλιά, καλή, δοκιμασμένη συνταγή. Είχα πολύ καιρό να φτιάξω το συγκεκριμένο γλυκό, αλλά είναι από αυτές τις συνταγές μπορείς να τις κάνεις με κλειστά μάτια, ένα χέρι δεμένο και ένα πιτσιρίκι να τρέχει γύρω γύρω
σου σαν σίφουνας (το τελευταίο δεν είναι υποθετικό).

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, είναι ό,τι πρέπει. Ταμάμ, που λέμε και στο χωριό μου. Δροσερό, ελαφρύ, και καθώς έχει ως βάση το γιαούρτι, δε σου δημιουργεί και τύψεις. Μπορεί να σερβιριστεί σε ένα μεγάλο μπωλ (μοιάζοντας ίσως με ένα απλούστατο trifle), ή σε ατομικές μερίδες, σε ποτήρια ή φυσικά, ως μικρό κέρασμα, όπως το έκανα εγώ σε σφηνοπότηρα. Καθώς δε το έβαζα στα ποτηράκια του, σκέφτηκα επίσης ότι είναι
και τέλειο κέρασμα για καλοκαιρινή DIY βάφτιση, αν σκεφτούμε ότι εμένα, για να κάνω 30 ποτηράκια μου πήρε όλη η διαδικασία γύρω στη μία ώρα. Μπορούμε να το κάνουμε και με ό, τι άλλα μπισκότα μας αρέσουν, ενώ σκέφτομαι ότι αν βάζαμε σοκολατένια μπισκότα, θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το λεμόνι με πορτοκάλι.

Συνταγή

1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 10% λιπαρά

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

το ξύσμα και το χυμό από 2 λεμόνια (το ξύσμα μπορεί να είναι
και λίγο παραπάνω, αν σας αρέσει πιο ξινό)

1 πακέτο μπισκότα μιράντα

Βάζουμε τα μπισκότα στο multi και τα κάνουμε σκόνη. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη το γιαούρτι με το ζαχαρούχο, το ξύσμα και το χυμό. Δοκιμάζουμε και , αν θέλουμε, προσθέτουμε κι άλλο ξύσμα λεμονιού, αλλά όχι άλλο χυμό, γιατί θα αραιώσει πολύ. Αφήνουμε την κρέμα για λίγη ώρα στο ψυγείο να σφίξει.

Βάζουμε τα μισά μπισκότα στη βάση ενός μεγάλου μπωλ σερβιρίσματος ή τα μοιράζουμε σε ατομικά σκεύη. Κάνουμε το ίδιο με την μισή κρέμα, και επαναλαμβάνουμε άλλη μία στρώση μπισκότο και μετά πάλι κρέμας. Στολίζουμε με λίγο ξύσμα λεμονιού ή λίγο τριμένο μπισκότο, ή χρωματιστή τρούφα. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο μερικές ώρες πριν το σερβίρουμε.

myblissfood.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours