Η μέρα που ο Gordon Ramsay είδε τον εφιάλτη σε ελληνικό εστιατόριο (vid)

Τι συμβαίνει όταν βάζεις τον Ramsay να φάει λαδωμένο μουσακά στο εστιατόριo “Yanni’s”; Πάρα πολλά και πάρα πολύ ωραία.

του Νίκος Σταματίνης

Tον Gordon Ramsay τον γνωρίσαμε, κυρίως, μέσα από την τηλεόραση. Το Kitchen Nightmares (έχει έρθει και στα μέρη μας πρώτα ως είχε και μετά ως Εφιάλτης στην Κουζίνα με τον Μποτρίνι) υπήρξε ένα mega-hit που έκανε τον Ramsay πασίγνωστο στον πλανήτη. Αλήθεια, όμως, το ξέρατε ότι ο Ramsay είχε πάει και σε ελληνικό εστιατόριο; Ναι.  Μπορεί να μην ήταν στην Ελλάδα αλλά ήταν πιο ελληνικό και από τo ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Τα πράγματα πήγαν ακριβώς όσο κακά τα φανταστήκατε.

Το εστιατόριο Yanni’s είναι ένα ελληνικό οικογενειακό εστιατόριο που βρίσκεται στο Seattle της Washington. Αν τύχει να βρεθείτε στο Seattle και περάσετε απ’ έξω λογικά θα μπερδευτείτε για λίγο και θα νομίσετε ότι είστε στην Πλάκα. Δεν θα είστε. Το εσωτερικό ακολουθεί εν πολλοίς το εξωτερικό του χώρου. Στο επεισόδιο αυτό από τα πρώτα δευτερόλεπτα θα ακούσετε την έκφραση “i need another saganaki”. Είχε προηγηθεί μια οικογενειακή φωτογραφία με συγκλονιστική μουστάκα του ιδιοκτήτη Peter. Ακολούθησε και ένα «ώπα». Έλληνες είμαστε εξάλλου και κανένας άλλος δεν ξέρει να κάνει το «ώπα» τόσο καλά όσο εμείς. Αν αυτό δεν σας αρκεί, είστε σίγουρα πολύ δύσκολοι άνθρωποι. Το κρατάμε ως δεδομένο και προχωράμε.

Η ιστορία είναι γνωστή για όσους ξέρουν το show. Ο Ramsay πηγαίνει σε ένα εστιατόριο υπό κατάρρευση. Το προσωπικό μαλώνει συνέχεια με το ιδιοκτήτη κτλ. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του επεισοδίου, όπως και κάθε επεισοδίου, είναι αυτό στο οποίο σερβίρονται τα φαγητά. Εντάξει, δεν είναι ακριβώς ότι το βλέπουμε με την ένταση και το άγχος του τι θα γίνει. Ξέρουμε ήδη. Φαντάζεστε να πήγαινε να έλεγε «πωπω είναι πεντανόστιμο, θέλω τη συνταγή» και να έφευγε; Θα ήταν μια ωραία και γλυκιά στιγμή αλλά θα έμεναν περίπου 40 λεπτά επεισοδίου που δεν θα ήξεραν πώς ακριβώς να τα γεμίσουν. Όπως καταλαβαίνετε, εδώ δεν ήταν μια τέτοια περίπτωση. Ο Gordon Ramsay ζήτησε από τη σερβιτόρο του μαγαζιού τον κατάλογο και εκεί  άρχισαν να μας στοιχειώνουν οι μνήμες. Μπορεί να το παρακάνουν καμιά φορά οι μάγειρες ως προς το πόσο κακό είναι αυτό που τρώνε αλλά εδώ όσα περιγράφονταν τα ένιωθαν οι γευστικοί μας κάλυκες.

Στην αρχή, ήρθε στον διάσημο σεφ ένας κατάλογος κατευθείαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ή έστω από το τουριστικό στο οποίο έφαγες στο πρώτο σου μεσημέρι στο νησί φέτος το καλοκαίρι. Γύρω στις 245 διαφορετικές επιλογές φαγητών σε σελίδες με ζελατίνα και, φαντάζομαι, γραμμένες τις τιμές με μαρκαδοράκι. Ο Rαmsay διάλεξε το κλασικό, αυτό που ο καθένας μας θα έπαιρνε αν ήταν Άγγλος και πήγαινε σε ελληνικό εστιατόριο: Μουσακά. Το έχετε και εσείς βιώσει, όταν πάτε σε εστιατόριο τουριστικού μέρους που έχει φωτογραφία τα φαγητά του; Η πρώτη μπουκιά τις περισσότερες φορές είναι θεσπέσια. Ακόμα και ο Ramsey βρήκε να πει καλό λόγο για τον κιμά. Στη δεύτερη όμως αρχίσαν τα προβλήματα. Και τα προβλήματα πάντα έχουν την ίδια αιτία. Λάδι. Πάρα πολύ λάδι. Η κάμερα κάνει το κλασικό κοντινό της και εμείς νιώθουμε τις αρτηρίες μας λίγο πιο βουλωμένες.

Για τα υπόλοιπα του επεισοδίου δεν σας λέμε. Θα βρείτε σίγουρα πάρα πολλά ως προς το πώς βλέπει στερεοτυπικά μια αμερικανική παραγωγή τους Έλληνες (βλ.«ώπα»), βρισιές, κλάματα, χαρά, γραφικότητα. Νομίζω έχει σίγουρα το ενδιαφέρον του.

https://youtu.be/uHTP-zeSVz0

Πηγή:oneman.gr

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours