Vegan και τα κρασιά της Anatolikos Vineyards

Όλα, δηλαδή και τα εννέα, κρασιά που παράγει η Anatolikos Vineyards με έδρα στη Θράκη πιστοποιήθηκαν ως Vegan/Vegetarian από τον ελληνικό φορέα πιστοποίησης Letrina. Η πιστοποίηση ισχύει από τον Μάρτιο του 2021 και για τέσσερα χρόνια, αν και τα κρασιά της εν λόγω οινοποιίας πληρούν εδώ και αρκετές εσοδείες τους όρους για την εν λόγω πιστοποίηση. «Ό,τι αναφέρεις για τα κρασιά σου πρέπει να μπορείς να το αποδείξεις. Αλλιώς ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει. Αυτό, λοιπόν, που έλειπε ήταν η πιστοποίηση», εξηγεί ο οινοποιός Μάριος Νικολαΐδης.

Η διαδικασία για καθαυτή την πιστοποίηση είναι σύνθετη και χρονοβόρα, ενώ φέρνει δυσκολίες και κατά την παραγωγική διαδικασία. Προβλέπει δε πολλούς ελέγχους και μεταφράζεται σε διόλου ευκαταφρόνητο κόστος. Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου τα κρασιά μίας οινοποιίας να λάβουν πιστοποίηση Vegan/Vegetarian, στους αμπελώνες της δεν πρέπει να εργάζονται ζώα, π.χ. άλογα για όργωμα ή κουβάλημα φορτίων. Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για ζωικά υποπροϊόντα κατά την οινοποίηση, όπως αλβουμίνη (ασπράδι αυγών), ιχθυόκολλα, καζεΐνη και άνθρακας, σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής. Τι σημαίνει αυτό; «Περισσότερη δουλειά, περισσότερη ευθύνη και πολλή υπομονή», απαντά ο κ. Νικολαΐδης, «αλλά, έτσι, το τελικό αποτέλεσμα διαφοροποιείται προς το καλύτερο και αναδεικνύει το τερουάρ», προσθέτει.

Οι προσδοκίες από την εν λόγω επιλογή δεν περιορίζονται στους έχοντες χορτοφαγικές ή vegan διατροφικές συνήθειες, οι οποίοι πρέπει να είναι σίγουροι για ό,τι αγοράζουν. «Δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας και σε άλλες ομάδες», λέει ο οινοποιός και φέρνει ως παράδειγμα όσους επιλέγουν «φυσικά» κρασιά. Αναφέρεται, όμως, και σε τάσεις όπως η κατανάλωση περισσότερων βιολογικών τροφών με λιγότερες παρεμβάσεις κατά την παραγωγή, καθώς και το ενδιαφέρον για την κατάσταση του πλανήτη. Σε αυτό το πλαίσιο, «για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, εμείς έχουμε προχωρήσει σε φιάλες με το ελάχιστο δυνατό βάρος», λέει.

Άλλωστε, κεντρική φιλοσοφία της Anatolikos Vineyards αποτελεί η παραγωγή κρασιών με ελάχιστες παρεμβάσεις, κάτι που ξεκινά από το αμπέλι. Όλοι οι αμπελώνες της καλλιεργούνται βιολογικά και είναι πιστοποιημένοι για αυτό από το 2005 (Bio Hellas). «Είναι αστείο να χρησιμοποιείς εντομοκτόνα και να λες ότι κάνεις Vegan/Vegetarian κρασιά», τονίζει ο κ. Νικολαΐδης. Επίσης, όλα τα κρασιά της οινοποιίας ζυμώνονται με ιθαγενείς ζύμες. «Δεν προσθέτουμε τίποτα στο κρασί και δεν αφαιρούμε κάτι από αυτό, εκτός από ελάχιστα θειώδη, χωρίς ψύξη και φιλτράρισμα για τη διαύγαση», προσθέτει. Πηγαίνοντας δε ένα βήμα πιο πέρα, από το 2013 τρεις ετικέτες οινοποιούνται και ωριμάζουν σε παραδοσιακούς αμφορείς: το Natural Orange Wine, το Natural Red Wine και το επιδόρπιο κρασί Πόλλιος Οίνος, ομώνυμο με αυτό της αρχαίας Θράκης, με το οποίο, όπως λέει ο μύθος, ο πολυμήχανος Οδυσσέας μέθυσε τον Κύκλωπα Πολύφημο.

Πηγή:savevintage2019.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours