του Αργύρη Καλλιανιώτη

Νέα εποχή για την αποσταγματοποιία-οινοποιία Τσιλιλή – Κτήμα Θεόπετρα, που εκτός από τις αλλαγές σε έμψυχο δυναμικό αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς εν μέσω πανδημίας και λανσάρει σύγχρονα σχεδιασμένα κρασιά με συγκεκριμένους στόχους. Επιφυλάσσει δε περισσότερες εκπλήξεις και μάλιστα για το εγγύς μέλλον.

Aprilis1.jpg

Aprilis: ένα νέο ανοιξιάτικο αφρώδες

Τρία είναι τα νέα οινικά πονήματα της αποσταγματοποιίας-οινοποιίας Τσιλιλή – Κτήμα Θεόπετρα, ένα εκ των οποίων αφρώδες, με το εμπορικό σήμα «Aprilis». Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον ομώνυμο μήνα του 2021 και είναι ένα ξηρό ροζέ κρασί από τις ποικιλίες λημνιώνα και ξινόμαυρο, οι φυσαλίδες του οποίου παράγονται από δευτερογενή ζύμωση σε κλειστή δεξαμενή. Στόχος ήταν ένα κρασί με φινέτσα, δροσιστική οξύτητα και αρώματα φρούτων και λουλουδιών της άνοιξης «και επετεύχθη», σύμφωνα με τον Κώστα Τσιλιλή, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, η οποία προσδοκά η διείσδυση του Aprilis στην αγορά να είναι ανάλογα επιτυχημένη με αυτή των αφρωδών οίνων της Bianconero από μοσχάτο. Συμβολικά, το Aprilis θα κυκλοφορεί την 1η Απριλίου κάθε επόμενου έτους της εσοδείας του και η τιμή του στο ράφι είναι σήμερα γύρω στα 10€ ανά φιάλη. Σημειώνεται πως η παραγωγή των αφρωδών οίνων Edenia, λευκού από μαλαγουζιά και ροζέ από λημνιώνα, έχει σταματήσει από την εν λόγω οινοποιία.

 

 

ApoKardias1.jpg

 

Περισσότερο κρασί στο σπίτι

Η διαπίστωση ότι η πανδημία άλλαξε τους κώδικες καταναλωτικής συμπεριφοράς λόγω περισσότερης παραμονής στο σπίτι ώθησε την αποσταγματοποιία-οινοποιία Τσιλιλή – Κτήμα Θεόπετρα στη δημιουργία μίας νέας σειράς ξηρών κρασιών σε συσκευασία δίλιτρου ασκού, σχήματος και μεγέθους για συντήρηση στην πόρτα του ψυγείου. Με το εμπορικό σήμα «Από Καρδιάς», σε λευκό, ροζέ και ερυθρό χρώμα και τιμή γύρω στα 8,5€ ανά συσκευασία, τα κρασιά αυτά στοχεύουν στο ευρύ κοινό και γι’ αυτό θα υποστηριχθούν και με τηλεοπτική καμπάνια.

«Το “Από Καρδιάς” είναι ένα ποιοτικό κρασί συσκευασμένο σε αεροστεγή συσκευασία δίλιτρου ασκού. Ελαφρύς και πρακτικός, με μέγεθος που επιτρέπει στο κρασί να διατηρείται δροσερό στην πόρτα του ψυγείου, ο ασκός διευκολύνει την κατανάλωση του προϊόντος χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλειά του. Διότι μιας και πρόκειται για bag in box η φρεσκάδα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά διατηρούνται μέχρι την τελευταία σταγόνα», λέει ο κ. Τσιλιλής. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία φιλοδοξεί να βάλει ξανά ένα ποτήρι κρασιού στην κατ’ οίκον καθημερινότητα, είτε με το φαγητό είτε σε άλλες περιστάσεις.

2-4_Rose1.jpg

Νέοι καιροί, νέες ανάγκες

Η αποσταγματοποιία-οινοποιία Τσιλιλή – Κτήμα Θεόπετρα δεν μένει, όμως, εκεί. Στα σκαριά έχει και μία άλλη σειρά κρασιών, υψηλότερης κατηγορίας τιμής, αυτήν τη φορά με στόχο την εστίαση. Το επίσημο λανσάρισμά της θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2021, αν και οι τοποθετήσεις θα ξεκινήσουν σταδιακά από τα μέσα του τρέχοντος Ιουνίου.

Παρότι αυτήν τη φορά πρόκειται για κρασί συσκευασμένο σε φιάλη και μάλιστα σχήματος Μπορντό, η καινοτομία βρίσκεται στην περιεκτικότητα, που είναι 500ml. Το όνομα της σειράς αυτής είναι «2/4», που σημειολογικά καταδεικνύει τον προορισμό των κρασιών της: ένα μπουκάλι ανά ζεύγος, εκ των δύο που αποτελούν από τα συχνότερα σχήματα παρέας στους χώρους εστίασης.

«Για πολλά ζευγάρια τα 750ml είναι άλλοτε πολλή και άλλοτε λίγη ποσότητα για κατανάλωση κρασιού σε μία έξοδο. Από την άλλη, ένα μόνο ποτήρι κρασί ανά άτομο είναι συνήθως λίγο και η επιλογή περισσότερων συχνά ασύμφορη. Τα 500ml μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός ζεύγους με καλύτερη προσέγγιση. Επίσης, όλο και περισσότερος κόσμος επιζητά πια την ποιότητα αλλά αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση. Σε αυτό το πλαίσιο επιθυμεί να έχει επιλογές που θα συνυπάρχουν με την τακτική έξοδό του», εξηγεί ο Κώστας Τσιλιλής και προσθέτει: «Τα 500ml θεωρήθηκαν ποσότητα που συνάδει και με την επικρατούσα τάση για λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ». Σημειώνεται πως η εταιρεία προωθεί το σκεπτικό του Wine in Moderation, μίας πανευρωπαϊκής προσπάθειας που πρεσβεύει ότι η υπεύθυνη κατανάλωση του κρασιού συνεισφέρει στην απόλαυση χωρίς να θέτει σε κίνδυνο.

Η τιμή των κρασιών «2/4» στο ράφι θα είναι περίπου 5€ ανά φιάλη. Ωστόσο, «θα αφορά, ουσιαστικά, την ποιότητα κρασιών 7-8€ σε εμφιάλωση 750ml, παρότι τα κόστη του μπουκαλιού, της ετικέτας κ.λπ. δεν μειώνονται», λέει ο Μανώλης Γιαμνιαδάκης, σύμβουλος διοίκησης για εμπορικά θέματα της εταιρείας, η οποία αποσκοπεί τα κρασιά «2/4» να έχουν λογική τιμή στους χώρους εστίασης. Στις φιλοδοξίες για την εν λόγω σειρά κρασιών προστίθεται, μάλιστα, αυτή της διεθνούς καριέρας. «Το σήμα “2/4” είναι διεθνές, οπότε υπάρχουν κατά νου πρωτοποριακές ιδέες για την προώθηση της σειράς αυτής σε διάφορες αγορές», σημειώνει ο κ. Γιαμνιαδάκης.

Κρασί μόνο από ελληνικό σταφύλι

Άξιο λόγου είναι πως τα προαναφερόμενα κρασιά παράγονται αποκλειστικά από σταφύλια ελλήνων αμπελουργών, με αποτέλεσμα τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα από τον πρωτογενή τομέα. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ύλη για την παραγωγή τους προέρχεται από σημαντικό αριθμό αυστηρά επιλεγμένων συμβεβλημένων με την εταιρεία παραγωγών, που είναι ικανός να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της για αυτές τις κατηγορίες οίνων. Με τις συνεργασίες αυτές εξασφαλίζονται οι απαραίτητες ποσότητες σταφυλιού για παραγωγή κρασιών, καλύπτοντας την επιδιωκόμενη φιλοσοφία της εταιρείας για λελογισμένη καθημερινή κατανάλωση κρασιών με το φαγητό, εντός ή εκτός σπιτιού. «Όπως γινόταν παλιά, αλλά σύγχρονα, μόνο με συσκευασμένο και επώνυμο ελληνικό κρασί της καλύτερης δυνατής σχέσης ποιότητας – τιμής», συνοψίζει ο κ. Γιαμνιαδάκης.

Επιπλέον, η εν λόγω οινοποιία καλλιεργεί βιολογικά αμπελώνες χαμηλής στρεμματικής απόδοσης στην αμπελουργική ζώνη των Μετεώρων. Η έκτασή τους είναι περίπου 150 στρέμματα, από τα οποία παράγονται τα κρασιά Κτήμα Θεόπετρα. Τα ηνία στο οινολογικό κομμάτι της εταιρείας Τσιλιλή έχει από τον τρύγο του 2020 ο Γιώργος Κοτσερίδης, καθηγητής οινολογίας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, επιβλέποντας την ομάδα έμπειρων επιστημόνων της.

Αποστάγματα VS κρασιά

Παρά τα όσα κάνει με το κρασί, τα αποστάγματα παραμένουν το πεδίο που εστιάζει η εταιρεία Τσιλιλή. Άλλωστε, ο σκοπός ίδρυσής της το 1989 από τον Κώστα Τσιλιλή ήταν αρχικά η παραγωγή τσίπουρου, οπότε ο τίτλος του «τσιπουρά» τον εκφράζει περισσότερο. Πλην του κλασικού τσίπουρου Τσιλιλή και των μονοποικιλιακών αποσταγμάτων σταφυλιού, η συνεχής ενασχόληση των ανθρώπων του αποστακτηρίου για την εξέλιξη και τη διερεύνηση νέων μορφών έκφρασης των αποσταγμάτων από σταφύλι οδήγησε στην καινοτόμο παραγωγή του τσίπουρου «Αγιονέρι». «Παρότι παλαιωμένο, διατηρεί φρέσκα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά ώστε να καταναλώνεται με τσιπουρομεζέδες», εκτιμά ο παραγωγός του. Ναυαρχίδα των αποσταγμάτων παραμένει το Dark Cave, ένα παλαιωμένο απόσταγμα που διεκδικεί δάφνες διεθνούς ποτού. «Προσπαθούμε να κάνουμε το τσίπουρο ένα σπέσιαλ διεθνές ποτό, με διαφορετικές εκφράσεις: φρέσκο, ελαφράς παλαίωσης, βαθιάς παλαίωσης κ.ά.», λέει ο κ. Τσιλιλής και διευκρινίζει: «Το πεδίο δράσης μας είναι μεγάλο αλλά δεν επαναπαυόμαστε. Αντίθετα, πειραματιζόμαστε και ερευνούμε διαρκώς. Μάλιστα, πολλές από τις προσπάθειές μας γίνονται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Προσδοκάμε να καταλήξουν σε νέα καινοτόμα αποστάγματα».

Κοινωνική ευαισθησία και αντίσταση στην κρίση

Η αποσταγματοποιία-οινοποιία Τσιλιλή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Θεσσαλία. Ειδικότερα, ισχυροί δεσμοί τη δένουν αμπελουργικά με την περιοχή του χωριού Δαμάσι Τυρνάβου, που φημίζεται για την παραγωγή σταφυλιών της ποικιλίας μαύρο Τυρνάβου. Τα τελευταία 30 χρόνια η εταιρεία προμηθεύεται από εκεί εκατοντάδες τόνους σταφυλιών ετησίως. Όπως είναι γνωστό, το Δαμάσι δοκιμάστηκε στις αρχές Μαρτίου 2021 από ισχυρό σεισμό που ισοπέδωσε σημαντικό αριθμό σπιτιών του. Ως μικρή συμπαράσταση στο δράμα των κατοίκων του η εταιρεία Τσιλιλή δώρισε στο χωριό ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο πρωτοβάθμιας εξέτασης και φροντίδας.

Τέλος, σημειώνεται πως όσον αφορά την κρίση της πανδημίας η Κ. Τσιλιλής Α.Ε., τηρουμένων των αναλογιών, δεν είχε μεγάλες απώλειες. Έκλεισε με πτώση στον τζίρο της κατά 7%. Το 2020 ήταν 5,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της περασμένης χρήσης θα κυμανθούν γύρω στα 400.000 ευρώ.

Πηγή:savevintage2019.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours