της Άννα Άγα

Με το Alpha Estate Hedgehog Single Vineyard Rosé 2020 στη 2η θέση και το Skouras Peplo 2019 στην 6η, η Ελλάδα εκπροσωπείται επάξια στη λίστα με τα «25 Καλύτερα Ροζέ του 2021» του καταναλωτικού ιστότοπου VinePair.

Με περισσότερους από 300.000 ακολούθους, 50% στο Facebook, 25% στο Instagram και τους υπόλοιπους σε Pinterest και Twitter, η VinePair είναι μία μεγάλη και επιτυχημένη «ψηφιακή παρέα» που ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη στα τέλη του 2013 από τους Joshua Malin και Adam Teeter. Σήμερα έχει μία ομάδα με 20 περίπου συνεργάτες, που μοιράζονται διασκεδαστικό και ελκυστικό περιεχόμενο για το κρασί, το απόσταγμα, τη μπίρα, τα κοκτέιλ, τον καφέ και το τυρί, προτείνοντας λίστες με τα καλύτερα προϊόντα. Σε τέτοια, λοιπόν, λίστα, για τα «25 Καλύτερα Ροζέ του 2021» βρέθηκαν δύο ελληνικά κρασιά, το Άλφα Ξινόμαυρο Single Vineyard Σκαντζόχοιρος 2020 (βλ. εδώ της εσοδείας 2019) και το Peplo Σκούρα (βλ. εδώεδώ και εδώ).

«Την κομψότητα της Προβηγκίας στην Ελλάδα» διέκρινε ο Κιθ Μπίβερς στο ροζέ του Κτήματος Άλφα, βαθμολογώντας το με 94 και τονίζοντας την εξαιρετική ισορροπία του. Στο καλοδομημένο, όπως επισημαίνει, μονοποικιλιακό ξινόμαυρο ΠΓΕ Αμύνταιο, το αρωματικό προφίλ είναι ιδιαίτερα κομψό, με νότες φράουλας και δροσιστικό ανθικό χαρακτήρα, ήπια και πολύ καλά ενσωματωμένη οξύτητα και συνολικό προφίλ που το καθιστά ιδανικό για κατανάλωση χωρίς φαγητό και εξίσου απολαυστικό πλάι σε μία επιλογή τυριών. Το συνιστά ως εξαιρετική επιλογή για οινόφιλους που προτιμούν τις ποικιλίες σενσό, πινό γκρίτζιο και βερμεντίνο και αναζητούν κρασιά πέρα από τα συνηθισμένα, ενώ μπορεί με σιγουριά να κερδίσει μεγάλη μερίδα καταναλωτών που θα το απολαύσουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν είναι η πρώτη φορά που το VinePair εκθειάζει τη δουλειά του εν λόγω Κτήματος. Το Κτήμα Άλφα έχει εντυπωσιάσει και στο παρελθόν τη γευσιγνωστική ομάδα της VinePair, με το Alpha Estate Vieilles Vignes Single Block Reserve Xinomavro 2016, που κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα με τα 50 καλύτερα κρασιά του 2020, αλλά και με το ίδιο ροζέ που έχει λάβει ξανά υψηλή βαθμολογία.

Αλλά και το άλλο ελληνικό ροζέ της λίστας δεν πήγε πίσω. «Μοναδικό και αξιομνημόνευτο» χαρακτηρίζει το Peplo 2019 του Κτήματος Σκούρα ο Κιθ Μπίβερς, βαθμολογώντας το με 91. Το τριποικιλιακό αυτό χαρμάνι, από αγιωργίτικο, μαυροφίλερο και σιρά, ΠΓΕ Πελοπόννησος, εμφανίζει κατά τον γράφοντα ένα πολυδιάστατο προφίλ με χαρακτηριστικό άρωμα ανθών πορτοκαλιάς και νότες αχλαδιού, αγκαλιασμένες από νύξεις τζίντζερ. Στο στόμα χαρακτηρίζεται ξηρό και τραγανό, με ελκυστικό βοτανικό και κρεμώδη χαρακτήρα και μακρά, λεμονάτη επίγευση. Προτείνεται ως ιδιαίτερο κρασί με πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής, που μπορεί να καταναλωθεί χαλαρώνοντας μετά τη δουλειά. Αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους προτιμούν τα ροζέ κρασιά από τις ποικιλίες μοσχάτο, πινό νουάρ και σοβινιόν μπλαν.

Πηγή:savevintage2019.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours