Καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, γκουρμέ, delivery: Όλα τα καινούργια στέκια, τα νέα και οι αλλαγές στην αθηναϊκή εστίαση το φθινόπωρο του 2020.

της Νενέλα Γεωργελέ

Ναι, είναι ένα αλλιώτικο φθινόπωρο με τα περισσότερα δεδομένα της «κανονικής» μας ζωής να απειλούνται από ανατροπές. Η αβεβαιότητα είναι αυτή που χαρακτηρίζει τους περισσότερους επιχειρηματίες και εργαζόμενους του κλάδου και τα σενάρια των ημερών είναι μάλλον δυσοίωνα. Παρόλα αυτά η ζωή έχει τη δική της δυναμική και ο Σεπτέμβρης, μήνας που παραδοσιακά ακούγονται τα openings αλλά και τα πλάνα για το τι πρόκειται να δούμε τη σεζόν που ξεκινάει, ήρθε και πάλι φορτωμένος με νέα της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής. Κι εμείς εδώ είμαστε για να τα στηρίξουμε.

Ήδη από τον Αύγουστο και όσο οι περισσότεροι λείπαμε σε διακοπές σημειώθηκε μια μικρή «λαίλαπα» από openings μικρών κυρίως projects, όπως ας πούμε μια σειρά από ωραία και μοντέρνα παγωτατζίδικα –Epic στην πλατεία Μαβίλη, Monster & Cuts, το πρώτο  αποκλειστικά vegan παγωτατζίδικο στα Εξάρχεια, Oggi αυθεντικό ιταλικό gelato, Spoild για παγωτό από… κομπρεσέρ. Και ο καφές πάει καλά με ένα τσουνάμι από νέα ψαγμένα coffee spots να ανοίγουν το ένα πίσω από το άλλο όχι μόνο στο κέντρο αλλά ακόμα και στις πιο μακρινές γειτονιές – Samba στη Σόλωνος, Omsom στο Περιστέρι, Kolektiva στην Αγία Παρασκευή. Όλα τους προσφέρουν εκλεκτά χαρμάνια από μικρές φυτείες, έχουν δικά τους «ψηστήρια» και μέσα από τους ειδικευμένους barista τους μπορούν να σε ταξιδέψουν με ένα φλιτζάνι στις παραδοσιακές και εξωτικές χώρες του καφέ.

Όλα τα νέα στην εστίαση

SAMBA

Τα εστιατόρια παρά τα σκωτσέζικα ντους που έχουν υποστεί ήδη από τις αρχές της πανδημίας και με τα όποια νέα μέτρα του φθινοπώρου να προβληματίζουν χοντρά τους ανθρώπους του χώρου, κατάφεραν να δουλέψουν τους ζεστούς μήνες χάρη στους εξωτερικούς χώρους που τους δόθηκαν από τους δήμους αλλά προβαίνοντας και σε άλλες διορθωτικές-τονωτικές του ταμείου τους κινήσεις – delivery και take away. Πολλά από αυτά συνεχίζουν πάνω σε αυτές τις νέες γραμμές και τον χειμώνα. Οι αδελφοί Πιτσιλή, Αντρέας και Γιώργος, αυτές τις μέρες κάνουν έργα στο Balthazar ώστε ο περίφημος κήπος του να μείνει ανοιχτός και τον χειμώνα με το σωστό distancing, ενώ και στο «αδελφό» Rock ’n Roll ανοίγουν τις τζαμαρίες, βγάζουν stools και καναπεδάκια έξω οπότε προβλέπονται ποτά, μουσικές και flirting στο όρθιο και επί του πεζοδρομίου της οδού Λουκιανού! Και το Άμα Λάχει αξιοποιεί τη μεγάλη του ωραία αυλή με έργα που την κάνουν και χειμωνιάτικη και ανοίγει από το πρωί με σούπερ πρωινό και brunch.

Delivery, η λέξη που αφορά πια όλη την εστίαση και όχι μόνο τα σουβλατζίδικα και τις αλυσίδες πίτσας, μια και πολλά γνωστά και καλά εστιατόρια μέσω αυτού φτάνουν τα μενού τους στους πελάτες τους. Από τον Χριστόφορο Πέσκια που ετοιμάζει ένα Different Box και σε προμηθεύει γκουρμέ μενού στο σπίτι, μέχρι τα Καραμανλίδικα του Φάνη που σου στέλνουν πιατέλες με τα μερακλίδικα καλούδια τους στο γραφείο ή και στο σπίτι, αλλά και μέχρι το Atenee των αδελφών Πανά που ξεκινάει κι αυτό εντός των ημερών το delivery.

Μέσα στο καλοκαίρι έγινε η επιστροφή ενός μεγάλου σεφ στην Αθήνα, είναι ο Γαλλοϊταλός σεφ Ερβέ Προνζάτο που άνοιξε το δικό «προσωπικό» εστιατόριο, το Herve στην Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα, και στο οποίο φτιάχνει fine dining ακαταμάχητες νοστιμιές μπροστά σου σε μια μεγάλη μπάρα – δεν έχω πάει ακόμη αλλά ακούω ήδη πολύ εγκωμιαστικά σχόλια.

Όλα τα νέα στην εστίαση

Μαρίκα

Στον αντίποδα ένα ακόμη, όχι fine dining αλλά καλό σουβλατζίδικο – grill είναι και το Μαρίκα, σε μια όμορφη μονοκατοικία του Χαλανδρίου. Άνοιξε 19 Αυγούστου και εκτός των πολύ ποιοτικών του «τυλιχτών» και καλαμακίων σερβίρει και άλλες ελληνικές προτάσεις από αυγά με πατάτες μέχρι γκιουζλεμέδες και ανδριώτικη φουρτάλια. Φτιάχνονταν όμως και άνοιξαν τώρα και κάποια ακόμη ενδιαφέροντα projects: Το MFlavours είναι το εστιατόριο του ολοκαίνουργιου Athens Capital Hotel – MGallery Collection στη γωνία Πανεπιστημίου και Κριεζώτου και έχει λίγες μέρες που σερβίρει, πήγα και ήταν εξαιρετικό. Το εστιατόριο βρίσκεται ψηλά στον 8ο, έχει μια καταπληκτική θέα στη Βουλή, το μενού υπογράφει ο πολύ καλός σεφ Δημήτρης Μπούτσαλης. Πιο πάνω είναι το roof με ακόμη πιο συγκλονιστική θέα στην Αθήνα και με τέλεια κοκτέιλς. Στο ισόγειο είναι τοποθετημένο το Galerie Cafe για καφέ και πιο casual πιάτα.

Όλα τα νέα στην εστίαση

Monzu

Όλα τα νέα στην εστίαση

Monzu

Μόλις 10 μέρες έχει ανοίξει και το Omnivore του ομίλου Καστελόριζο στο ισόγειο του επίσης καινούργιου ξενοδοχείου 1890 πάνω στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. All day με ελληνική κουζίνα που παίρνει όμως και διεθνείς πινελιές, το οποίον και τραχανάς αλλά και croque madame στις πρωτότυπες προτάσεις πρωινού, στη συνέχεια bao buns, ceviche και πιάτα comfort κατεύθυνσης.

Το Monzu είναι το καινούργιο της Κηφισιάς, βρίσκεται δίπλα στην κάβα Vinifera εκεί που συναντάγαμε το Parla και πιο παλιά το Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης. Στο υπέροχο νεοκλασικό με τον ακόμη πιο υπέροχο κήπο ο πολύ καλός Γιάννης Λιόκας προτείνει ιταλική κλασική αλλά και με σύγχρονες νότες κουζίνα, ενώ ο Σπύρος Κερκύρας επιμελείται τα εξαιρετικά κοκτέιλς.

Αυτά που τώρα ετοιμάζονται πυρετωδώς είναι το Le Pavillon στο Χαλάνδρι, εκεί που ήταν το Chefi The Restaurant. Εδώ, στη μονοκατοικία με τον δροσερό κήπο ένας ακόμη εξαιρετικός σεφ, ο βραβευμένος Jean Charles Metayer, με θητεία σε αθηναϊκά εστιατόρια όπως το Boschetto, η Σπονδή και το Βαρούλκο, θα προσφέρει  (από μέσα Οκτώβρη), ένα μενού που θα δίνει έμφαση στη δημιουργική ψαροφαγία.

Όλα τα νέα στην εστίαση

Grill & Spirits στο Κέντρο, από την ομάδα των «4»

Τρανταχτό νέο… απέσπασα και από το εξαιρετικό κουαρτέτο Βαγγέλης Λιάκου, Σπύρος Λιάκου, Περικλής Κοσκινάς και Μάνος Ζουρνατζής οι οποίοι επιδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τόλμη ανοίγουν ένα ακόμη στέκι (δικά τους και η Cookoovaya, το Base Grill, ο Τραβόλτα, το Hoocut), στη γωνία Πραξιτέλους και Αγίου Μάρκου με «καθημερινή» λογική και τύπου Grill & Spirits, δηλαδή καλά κρεατικά και ωραία ποτά. Αυτές τις μέρες θα ανακοινώσουν και το όνομά του, ήταν μαγαζί που είχαν κλείσει πριν από τα… ωραία της πανδημίας που μας βρήκε και τώρα, όπως είπαμε απτόητοι, το προχωράνε.

Τέλος, είναι και η συμπαθής Γωγώ Δελογιάννη, γνωστή μας από παλιότερο Master Chef αλλά και από το Bios, η οποία ανοίγει –θεού θέλοντος και περιοριστικών μέτρων επιτρεπόντων– τις αμέσως επόμενες μέρες, μέσα σε υπόγεια στοά της Ομόνοιας, το Στοά Φιξ, το δικό της πόστο με ελληνικά πιάτα πειραγμένα μια σταλιά.

Αυτά σαν μια πρώτη φουρνιά από νέα που πρόκειται να δούμε τους προσεχείς μήνες, και, συνυπολογίζοντας τις συνθήκες που επικρατούν, λίγα δεν τα λες… Θα μπορούσα να σας απαριθμήσω και μια σειρά από… «αντι-νέα», δηλαδή να σας πω για κάποια που δεν πρόκειται να ξανανοίξουν –άτιμε κορωνοϊέ με τις λακκούβες σου–, όμως προτιμώ να παραμείνω αισιόδοξη (έστω συγκρατημένα) και έτοιμη να ξαναζήσω έναν ακόμη αθηναϊκό χειμώνα με μεγάλες αλλαγές, ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και προφυλάξεις, αλλά πάντα με ευχάριστες ελπίζω εκπλήξεις.

Πηγή: athensvoice.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours